Cikislari Da Dususleri Gibi Sert.

02.11.1998 - 00:00 | Son Güncelleme :
Kuresel krizinbaslangicindan sonra ilk kez butun borsalarda genel bir toparlanma egilimi izleniyor. Onde gelen dunya borsalari 17 Temmuz`da Rusya krizi eylul basinda da Latin amerika krizi korkulariyla hizla deger yitirdi, Buna karsilik ekim basindan itibaren yuzde 100`u asan oranlarda deger kazandilar. Dunyayi saran son krizin kalbi durumundaki Rusya`da, Moskova Borsasi, yuzde 88 deger yitirdikten sonra, dip noktasindan yuzde 114 oraninda yukseldi. Diger borsalar da zirve noktalarindan uzakta kalmalarina ragmen yuzde 50`ye varan oranlarda deger kazandilar. Guneydogu Asya borsalari dipten donusun ilk sinyallerini veren borsalar oldular. 17 Temmuz`dan itibaren bati borsalari hizla deger yitirirken. Asya borsalarinda tersine deger kazandi. Tayland dip yaptigi 207 puan seviyesine oranla yuzde 59 deger kazanirken, Hong, kong dip noktasindan yuzde 53, Guney Kore ise yuzde 38 prim yapti. Rusya`nin krize giarmesi ile once ulkenin en yakin ilioskide oldugu Almanya Borsasi etkilendi. Gunluk dususleri yuzde 7`varan Frankfurt Borsasi yuzde 30 deger yitirip 3.896 puana kadar geriledikten sonra yuzde 19 deger kazanip 4.600 puana yukseldi. Yine gunluk dususleri Rusya Krizin ilk gunlerinde yuzde 7`ye varan Paris Borsasi da %32 deger yitirmesinin ardindan yuzde 20 cikti. Londra Borsasi ise %25 deger yitirdikten sonra % 16 deger kazandi. Krizin Latin Amerika`ya sicramasinin ardindan once bolge borsalari, gunluk yuzde 10`u asari oranlarda deger yitirdiler. Bu dususler Wall Street`i de etkiledi. 17 Temmuz`dan itibaren yuzde 20 deger yitiren Wall Street daha sonra dip noktasindan yuzde 13 oraninda deger kazandi. Brezilya Borsasi ise yuzde 57 deger yitirdikten sonra % 48 yukseldi. Borsalarda yasanan duzelmede en buyuk etkiyi FED`in faizleri dusurmesi yapti. Latin amerika`ya sicrayacak bir krizin ABD ekonomisini de resesyona sokabilecegi endisesi ABD`nin duruma el koymasina neden oldu. Deflasyon canavarinin serbest kalacagi korkusuyla FED faizleri once 0.25 indirerek 5.5`ten 5.25`e cekti. Bu indirimi Avrupa`nin da koordineli olarak izleyecegi umudu gerceklesmeyince. FED faizi ikinci kere 0.25 puana dusurerek yuzde 5`e cekti. Arkasindan ayri ayri Avrupa ulkelerinden de faiz indirimi haberleri gelmeye basladi. Piyasada dolara ve guclu Avrupa para birimlerine talep azaltildi. Bati paralari deger yitircea gelismekte olan ulkelerin dolar bazindaki borclari hafifledi. (YENI YUZYIL)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.004 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
1.012 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.