Cımentocular Nısanı Beklıyor.

05.03.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Depremin ardindangozler cimento sektorune cevrilmisti. Nufusun yogunluk kazandigi Marmara Bolgesi`nde yasanan buyuk yikim, beraberinde yeniden yapilanmayi getirecekti... Ancak depremin uzerinden yedi ay gecmesine ragmen hala insaat sektorunde beklenen hareketlilik yok. Hareketlilik bir yana insaat yapimi bicak gibi kesildi. Deprem sonrasi evsiz kalan insanlar hala cadirkentlerde yasam mucadelesi veriyor. Kalici konutlarin yer tespiti ve zemin etudleri ise devam ediyor. Bu konutlarin yapiminda aslan payi almak isteyen cimento sirketleri ise pusuda... Gelecek taleplere aninda yanit verebilecek durumda olduklarini soyleyen yetkililer, nisan ayiyla birlikte sektorde canlanma olacagi umudundalar. Depremin etkisinin ve agir gecen kisin etkisini yavas yavas kaybetmeye baslamasiyla insaatlara yeniden baslanmasi bekleniyor. Peki sektorun 2000 yili ile ilgili beklentileri neler? Uzun bir durgunluk doneminden sonnra beklenen canlanma ne zaman yasanacak? Sektorun sikintilari ve umutlari neler? Sirketler satislarini artirmak icin ne gibi calismalar yapiyorlar?.. Iste tum yonleriyle cimento sirketlerin 2000 yili beklentileri... Deprem sonrasi yasanan buyuk acilardan cikarilacak onemli dersler vardi. Bunlarin basinda ise bozuk zeminlere yuksek kat izni vermemek geliyordu. Alinan bagislar karsisinda birkac kat fazla cikmak devri artik geride kaldi. Artik belediyeler isi siki tutuyor. Eskiden de kanunlarda var olan, ancak uygulanmayan yasalar artik kili kirk yararak uygulanmaya calisiliyor. Sirket yoneticilerine gore ise bu durumu sektorun sagligi acisindan cok onemli. Ancak ozellikle cimento ureticileri bu surecin uzun tutulmasindan sikayetciler. Ozellikle Marmara ve Ege Bolgesi ureticileri insaat sektorundeki durgunlugun kendilerine olumsuz yansidigini soyluyorlar. Bunu yani sira deprem nedeniyle insanlar psikolojik olarak ev sahibi olmak yerine kiraci kalmayi tercih ediyorlar. Bunlar insaat sektorunun baslica sorunlari arasinda gosteriliyor. Ancak uzmanlara gore bu durum gecici. Onlar yinne insaat sektorunun o eski parlak gunlerine donecegini ve cimento satislarinda ciddi bir artis trendi yasanacagini soyluyorlar. Ancak sektorde son bir yildir yasanan olumsuz gelismelere ragmen 2000`de patlama yasanacagi beklentisi yuksek. Cunku uzmanlara gore icinde insaat sektorunun bulunmadigi bir ekonomik buyume mumkun degil. Gecen yil yasanan ekonomik ve psikolojik sikintilarin bir miktar azaldigini soyleyen yetkililer, satislardaki artisin bolgelere gore farklilik gosterecegine dikkat cekiyorlar. En buyuk artisin ise Marmara Bolgesi`nde yeniden yapilanma calismalarinin 1.5-2 milyon tonluk ek cimento ihtiyaci doyuracagi tahmin ediliyor. Uzmanlar cimento talebindeki canlanmayla 2000 yilinda ortalama cimento fiyatlarinda ise dolar bazinda yuzde 5-6`lik artiss olacagini soyluyorlar. Iste gorusme talebimize olumlu yanit veren cimento sirketlerinin 2000 yili hedefleri ve beklentileri...
KONYA CIMENTO: SATIS HEDEFINI 99`UN ALTINA CEKTI
Deprem bolgesinde faaliyet gostermemesine ragmen Konya Cimento da sektorde yasana durgunluktan etkilendi. Sirket bu nedenle 1999 yili satis hedeflerinin yuzde 10 gerisinde kaldi. Gecen yil 930 bin ton toplam satis hedefleyen sirket, 845 bin ton satis gerceklestirdi. 2000 yilinin ilk yarisinda da durgunluk devam edecegi varsayimiyla program yapan Konya Cimento, bu yil icin 850 bin ton satis hedefi belirledi. Ancak sektorde yasanacak bazi olumlu gelismelere gore bu hedefin bir miktar asilmasi bekleniyor. Nisan ayindan sonra insaat sektorunde bir miktar canlanma yasanacagini soyleyen Konya Cimento Genel Muduru Ercan Bahadir`a gore gecen yil yasanan kayiplarin 2000 yilnda telafi edilmesi mumkun degil.
BURSA CIMENTO: SATISLARINI YUZDE 5 ARTIRACAK
Marmara Bolgesi`nin onemli ureticilerinden. Deprem sonrasi yasanan psikoolojik ve ekonomik durumdan fazlasiyla etkilendi. Tesislerinde yalnizca cimento uretimi yapan sirket, istiraki Bursa Beton kanaliyla hazir beton taleplerine yanit vermeyi planliyor. Bursa Cimento Genel Muduru Burhan Evcil, son bir yildir cimento sektorunde buyuk sikintilar yasandigini vurguluyor. Evcil`e gore insaatlarda yasanan durgunlugun asilmasi icin, ozellikle yerel yonetimlerin elini biraz cabuk tutmasi sart. Bu yil ertelenen taleplerin mutlaka gundeme alinacagini soyleyen Evcil, "Biz gelen talepleri aninda yanitlayacak durumdayiz. Ancak sektorde cok anlamli bir satis patlamasi yasanmaz" diyor. Gecen yil 1 milyon 200 bin ton satis yapan Bursa Cimento bu yil satislarini yuzde 5 dolayinda artirarak, 1 milyon 250 bin tona cikarmayi hedefliyor. BOLU CIMENTO: KAYIPLARI BU YIL TELAFI EDECEK
12 Kasim 1999 depreminden en fazla etkilenen il Bolu oldu. Bu nedenle Bolu Cimento`nun satislarinda da ciddi dusus yasandi. Ancak bu ildeki kalici konutlarin yapimi sirasinda sirketin satislarinin artmasi bekleniyor. Hazir beton uretimi de yapan sirket, gecen yil yasadigi satis kaybini bu yil telafi etme hedefinde. Bolu Cimento Muhasebe Muduru Ertugrul Aktas, bu yil islerinin mutlaka acilacagini soyluyor. Sektorun ekonomideki genel gidisattan olumlu etkilenecegini soyleyen Aktas, "Bu yil ekonomide istikrar beklentisi hakim. Bizim de beklentimiz bu yonde. Turkiye`nin lokomotif sektorlerinden insaat da genel iyilesmeden nasibini alir" diyor.
CIMENTAS: IHRACATA AGIRLIK VERIYOR
Yillik uretim kapasitesi ve yaygin pazarlama agiyla Ege Bolgesi`nin onemli ureticisi konumunda. Ege Bolgesi depremden etkilenmemesine ragmen, Cimentas`in satislari olumsuz etkilendi. Ozellikle ocak ve subat aylarinda ic pazarda onemli satis kaybina ugradi. Ancak Cimentas, sahil seridinde olmasinin avantajiyla ihracataagirlik verdi. Sirketin ocak ayinda ic pazar satislari 40 bin ton olurken, ihracati 75 bin tona kadar cikti. Cimentas Grubu Icra Komitesi Uyesi ve Pazarlama Koordinatoru Ali Ozinonu, ihracatin satislari artiran onemli bir etken oldugunu soyluyor. Yeni imar yasasiyla BS20 standartinda beton kullaniminin zorunlu hale getirilmesinin cok onemli bir gelisme oldugunu soyleyen Ozinonu, "Grup sirketlerimizden Cimbeton, hazir beton uretimi yapiyor. Bu standartta beton kullanimi bizim satislarimizi artirir. Sektor adina da bu sevincle karsiliyorum" diyor. Nisan ayindan sonra satislarda artis olabilecegini soyleyen Ozinonu, "Bu yil agir bir kis gecirdik, bu bizim sektorumuz icin olumsuz bir gelismedir. Havalarin isinmasiyla birlikte mutlaka talepte canlanma olacaktir" diyor. Cimentas, bu yil 650 bin tonu ihracat yoluyla olmak uzere, toplam 1 milyon 800 bin ton cimento satisi hedefliyor.
NUH CIMENTO: LIMAN TESISLERIYLE AVANTAJLI
Turkiye`nin tek cati altinda en buyuk kapasiteye sahip olan ikinci buyuk fabrikasi konumunda bulunan Nuh Cimento entegre tesislerinde yilda 2 milyon 100 bin ton klinker, 2 milyon 600 bin ton da cimento uretiyor. Sirketin rakiplerine karsi sahip oldugu en buyuk ustunluk ise liman tesislerine sahip olmasi. Ayrica bu tesislerin kiraya verilerek gelir elde edilmesi de planlaniyor. Bunun yani sira enerji santrali de bulunan sirket kendi enerjisini kandi ureterek raakiplerine karsi onemli bir maliyet avantaji sagliyor.
UNYE CIMENTO: YENI YATIRIMLA KAPASITE KATLAYACAK
1999 yilinda sektorde yasanan krizden etkilenmedi. Hedeflerine paralel uretim ve satis gerceklestirerek karlilik hedefine ulasti. Unye Cimento, gecen yil artan satislarina paralel olarak buyuk bir yatirima basladi. Klinker kapasitesinin artirimina yonelik yatirim toplam 40 trilyon liraya mal olacak. Bu yatirim sonucunda sirketin klinker uretim kapasitesi yilda 1 milyon 350 bin tona cikacak. Cimento uretim kapasitesinin de 2 milyon 300 bin tona cikmasi bekleniyor. Unye Cimento Genel Muduru Hikmet Dizdaroglu, bu yatirimin tamamlanmasiyla cimento uretim kapasitelerinde yuzde 125`lik artis saglayacaklarini soyluyor. Dizdaroglu, yasanacak bu buyuk kapasite artisinin Unye Cimento`yu bulundugu bolgede daha da etkin kilacagini iddia ediyor.
BATI CIMENTO: BATI SOKE`YI HALKA ARZ EDIYOR
Tesisleri Izmir`de bulunan Bati Cimento da gecen yil yasanan durgunluktan olumsuz etkilendi. Insaat sektorundeki genel dususe paralel olarak, sirketin hazir beton satislari da yuzde 15 azaldi. Bu nedenle Ege Bolgesi`ndeki diger ureticiler gibi Bati Cimento daihracata agirlik verdi. Sirket bu yolla ic satislardaki dususu telafi etti. Ocak ayinda da insaat sektorundeki durgunluk nedeniyle sirketin satislari dustu. Ancak sirketin yoneticileri, yilin ikinci yarisinda cimento satislarinda ekonomik buyumeye ve dusuk faiz ortamina bagli artis bekliyorlar. Bati Cimento, 2000 yilinda onemli bir yatirim yapmayacak. Manisa`da yapilmasi planlanan yeni cimento ogutme tesisi ise su anda beklemeye alinmis durumda. 2000 yilinda Bati Cimento`nun yurtici satislarinda yuzde 4 azalma, ihracatinda ise yuzde 16 artis bekleniyor. Sirket klinkerde ise yurtdisi satislarini yuzde 95 artirmayi hedefliyor. Bati Cimento, bu yil istiraki Bati Soke`yi halka arz etme hazirligi yapiyor. Sirket, Bati Soke`nin yuzde 25`inin halka arzi icin SPK`ya basvurdu. Ortak satisi seklinde gerceklestirilecek olan halka arz geliri Bati Cimento`da kalacak.
MARDIN CIMENTO: GAP AVANTAJI
Oyak Grubu sirketlerinden olan Mardin Cimento bulundugu bolgede rakipsiz olmanin avantajini yasiyor. Guneydogu Anadolu ve Doguu Anadolu`daki illerin tamamina satis yapiyor. Devletin bolgeye yaptigi yatirimlar ve GAP bolgesi sirket icin onemli bir potansiyel olusturuyor. Ozellikle sekiz yillik egitime gecilmesinden sonra bolgede yapilan okullar sirketin satislarini artirdi. Mardin Cimento Genel Muduru Ismail Erkovan, diger yoneticilerin aksine satislarinin cok iyi oldugunu soyluyor. Urun kaliteleri ve yaygin satis agiyla avantajli olduklarini soyleyen Erkovan, bu yil icin ihracat beklentilerinin de yuksek oldugunu soyluyor. 1999`da 13 trilyon lira brut ciro hedefleyen sirket, hedeflerinin uzerinde kar ve ciro gerceklestirdi. Sirket 2000 yilinda halen devam etmekte olan klinker stokoolu yatirimini tamamlayarak, reel olarak 1999 seviyelerinde kar ve ciro elde etmeyi hedefliyor. (PARA-BORSAMARKET)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
998 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.