Çin`de Üç Tane Yüksek Teknoloji Vadisi

20.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Yangtze Nehri Kiyisinda Silikon, Tip Ve Fotoelektron Vadisi Kuruluyor.


ŞANGHAY (A.A) - 20.11.2000 - Çin Halk Cumhuriyeti`nin Yangtze Nehri (Sarı Nehir) kıyısında Silikon Vadisi, Tıp Vadisi ve Fotoelektron Vadisi kuruluyor. Şanghay`da Yangtze Nehri ağzındaki Silikon Vadisi değişik bilgisayar çiplerinin geliştirilmesine ayrıldı. Bu bölgenin itici gücü, esasen, Fudan Üniversitesi, Şanghay İletişim Üniversitesi, Güneydoğu Çin Bilim ve Mühendislik Enstitüsü, Çin Bilimler Akademisi Şanghay Metalürji Araştırma Enstitüsü gibi yerel yüksek öğretim ya da teknolojik araştırma kuruluşlarından geliyor. Bilgisayar çipleri imalatı üssü kurmak için bu bölgede 300 milyon dolarlık yatırım yapacağını açıklayan IBM gibi şirketler de bu vadiye hayatiyet kazandırıyor. Bu bölgedeki enformasyon sanayiinin toplam üretim değeri 2005 yılında 400 milyar yuana ulaşacak. Şanghay`da Pudong Kalkınma Bölgesi`nde oluşan Tıp Vadisi`nde yerel araştırma kuruluşları ve şirketlerin ortak çabalarıyla, biyofarmakoloji (biyo-ecza) teknolojisinde muazzam yenilikler ve sanayileşmeler gerçekleşiyor. Tıp Vadisi`ne, Çin Bilimler Akademisi`nin Tıp Araştırma Enstitüsü, Ulusal Güney Geno Merkezi, Genetik Yapısı Değiştirilmiş Hayvan Merkezi, Çin Geleneksel Tıbbı Ulusal Yenilik Merkezi gibi kuruluşlar önemli katkılarda bulunuyor.


Bu vadideki biyo-farmakoloji sanayiinin üretim değerinin bu yıl geçen yıla göre yüzde 40 artışla 3.5 milyar yuana ulaşması bekleniyor. Biyo-farmakolojide büyük potansiyele sahip Çin`de bu sektörün sınai ölçeğinin beş yılda 50 milyar yuana ulaşması, 3-5 milyar yuna sermaye değerli bir ya da iki ecza kompleksinin yakın geleçcekte ortaya çıkması bekleniyor. Çin`in orta kesiminde Yangtze Nehri üzerinde büyük bir şehir olan Wuhan`da 50 kilometrekare alana yayılan Fotoelektron Vadisi de iyi gelecek vaad ediyor. Bu vadide, yüksek tanımlı televizyon, ekranlı telefonlar ve diğer iletişim araçlarının üretimi için gereken fotoelektronik ürünler geliştirilecek. Vadideki fotoelektronik sanayiinin üretim değerinin 2005`de 100 milyar yuana ulaşması bekleniyor. Söz konusu üç vadinin, Çin`in gayrisafi yurtiçi hasılasının yüzde 40`ını karşılayan Yantgze Nehri ekonomik bölgesinin yükselişini hızlandıracağı ümid ediliyor.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
998 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.