Danone`den Gatorade`in Sahibi Quaker Oats`a Teklif

24.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Danone, stratejilerinde bir değişikliğe gittiğine işaret eden yeni bir mecraya girdi ve Quaker Oats`ı satın almak istediğini ilan etti. Bu teklif, PepsiCo ve Coca - Cola`nın tekliflerinin çöküşünden sonra geldi.


Danone`nin açıklaması, Coca - Cola`nın reddedilen 15.75 milyar dolarlık Quaker Oats hissesi satın alma teklifinin reddinden birkaç saat sonra yapıldı. Quaker Oats, spor meşrubatı Gatorade`i de imal ediyor. Bu ayın başlarında PepsiCo`nun 14.8 milyar dolarık devralma teklifi de yine Quaker Oats tarafından reddedilmişti.
Danone`nin teklifinin ne düzeyde olduğu açık değil, ancak Çarşamba günü şirketle bir tele konferans yapan analistler, Coca - Cola`nın çekilmesi sonucunda yapılan teklifin daha düşük bir düzeyden gerçekleşebeileceğini söyledi. Bu arada, Danone`nin başını çektiği teklifçiler grubuna PepsiCo`nun yeni bir teklifle yeniden katılabileceği bildiriliyor.


STRATEJİ DEĞİŞİKLİĞİ;

Danone`nin Quaker`ı satın almanın stratejilerine uygun olduğunu açıklamalaırna rağmen, bu teklif kaşların kalkmasına nedne oldu: Fransız şirketi geçen üç yılı üç çekirdek işini satmakla geçirdi - mineral su, süt ürünleri ve bisküit ürünleri - bunlar Quaker Oats`un portfolyosunda değil. Danone dünyanın ikinci büyük şişe suyu şirketi ve Nestle`nin hemen ardında yer alıyor. Ayrıca şirket, Nabisco / Kraft`ın hemen arkasından dünyanın ikinci büyük bisküit imalatçısı. Yine de endüstri gözlemcileri Quaker Oats`un Danone için büyük bir fırsat olduğunu belirtiyor. Quaker Oats`un ürünleri arasında ABD`de satılan Dannon yoğurtları da var. Böylece şirket süratle konsolide olan ABD piyasasında kendine bir yer edinebilecek. Quaker Oats, Danone`nin profiline bir hayli uygun zira sağlıklı ve iyi durumda olan bir şirket, diyen Olivier Lebrun, Natexis Capital`de analist. Daha ötede, eğer onlar Danone`nin biskütlerini ABD`de satma stratejilerine girişirse, orada onalra perakendecilerle güçlü bir pozisyon sağlayabailcek büyük bir piyasa payına sahip olabilecek.


Danone`nin yöenticileri Quaker Oats`ın satın alınmasının Danone`nin 45 yaşındaki başkanı Ranck Riboud`nın esnemek şeklinde özetlenemebilecek marka ve ürün sayısının artırma stratejisine uygun olduğunu belirttiler. Bu stratejiye göre, Gatorade veya Quaker Oats`ın sıcak mısır özü gevreği markalarından birkaçını satın almak şirkete sağlık ve enerji imajı kazandıracak. Dananoe aynı imajı, Evian ve diğer mineral su markaları aracılığıyla geliştirmeye çalışıyor.


DANONE`YE SORULAR;

Hala, Danone`nin Quaker Oats`u satın almak istemesinin ardında sorular yatıyor. Bunların arasıdnad en önemlisi olası bir anlaşmaınn nasıl finanse edileceğine ilişkin. Olaıs bir Danone teklifinin tedyaları açıklanmadıysa da, Danone analistlere yaptığı açıklamada ödemenin Danone hisseleri ile yapılacağını belirtti. Quaker Oats`un piyasa değeri Danone`ninkinin üçte ikisi kadar. Danone analistlere atışın 2002 yılına ilişkin olarak kazançlar temelinde nötral ve 2003 yılında ise positif olacağını söyledi. Danone`nin alımı nasıl karlı bir hale getirebilecek? Bir analistin hesaplarna göre Danone`nin Quaker Oats`u alımını karlı bir hale getireiblemsi için yılda 300 milyon dolarlık maliyet tasarrufu sağlaması gerekiyor. Bu rakam her iki grubun da satışlarının yüzde 5`i anlamına geliyor. Bir analiste göre, Kuzey Amerika`da dağıtımda tasarruf sağlanabilir. Ve bu arada Gatorade ABD dışına açılabilir. Ancak bunlar bir hayli hırslı hedefler.


SİCİL YOK;

Bir başka sorun entegrasyon. Her ne kadar Danone geçen yıllarda bir dizi alımda bulunarak çekirdek işini daha da güçlendirme yoluna gittiyse de, şimdiye kadar Quaker Oats kadar büyük bir alım gerçekleştirmedi. Bu yıl birkaç büyük alım yaparak, ABD`de San Francisco`da yerleşik McKesson HBOC`yi satın aldı. Bu şirketin markaları arasında Sparkletts, Alhambra ve Crystal da var. Danone ABD`deki diğer girişimlerinde ise başarısız oldu. Bu yılın başlarında Cadbury Schweppes ile bir ittifaka girerek Nabisco Holdings`i satın lmak ve varlıkklarını paylaşmak istedi ancak Phillip Morris`i karşısında buldu ve çekildi. Danone yanlızca Gatorade`i değil aynı zamanda Quaker Oats`ın sağlıklı barlarına ve kahvaltı gıda markalarını da cazip buluyor. UBS Warburg`dan analist John O`Neil, Sıcak mısır özü gevreği büyük bir iş. Şu anda piyasa payının yüzde 60`ından fazlasına sahip ve sağlıklı ürünler kategorisi de giderek büyüyor.


N`Neil ve diğer analistler Quaker Oats`un Coca - Cola`dan sonra çok iyi bir fiyat elde edebileceğini düşünmüyor, ancak onlar şirkeitn bu yılın sonundan önce satılacağına da inanıyor. Danone New York Borsası`nda kote ediliyor ve 1999 yılında net kar olarak, 13.3 milyar euroluk satış üzerinden 682 milyon dolar gösterdi. Aynı dönemde satışlar yüzde 5.9 oranında yükseldi. Geçenlerde Credit Suisse First Boston`ın Danone üzerine çıkarttığı bir raorda, şirketin geçenlerde aldığı sonuçların, Gelir büyümesi anlamında yüzde 8 üzerinde bir büyüme oranı tutturduğunu ve bunun herhangi bir global tüketici şirket için en iyi rakam olduğunu, belirtti. (FİNANSAL FORUM - THE WALL STREET JOURNAL)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
1.004 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.017 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.