Davos Yetmedi Borsa 5`li Telasla 17 Binin Altinda.

01.02.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Yabanci yatirimcilarin satisa gecmesi, borsada yuzde 8`lik dususe neden oldu. Gecen haftayi 18 bin 172 puandan kapatan IMKB Bilesik Endeksi, dun tam 1457 puan birden duserek 16 bin 714 puandan kapandi. Piyasalarda ayin son gunu olmasi nedeniyle yasanan nakit sikisikligi faizlerin yukselmesine yol acti. DAVOS toplantilarindan gelen olumlu haberlerin etkisiyle yukselerek haftaya baslayan borsa, yabanci yatirimcilarin satisa gecmesiyle gunu, 17 bin puanin altinda tamamladi. Gecen haftayi 18 bin 172 puandan kapatan IMKB Bilesik Endeksi, dun tam 1457 puan birden duserek 16 bin 714 puandan kapandi. Hisseler ortalama yuzde 8 oraninda deger kaybetti. Borsada dun toplam islem hacmi, ilk seansta 317.6 trilyon lira, ikinci seansta ise 306.2 trilyon lira olmak uzere toplam 623.8 trilyon lira duzeyinde gerceklesti.
Borsada dunku satislar icin konusulan bir kac nedeni soyle siralayabiliriz: Gundelikci yabancilarin satislari.
Kredili musterilerin, araci kurumlarin baskisiyla yaptigi satislar.
Ocak ayi enflasyon rakaminin yuksek cikacagi beklentisi.
Sirketlerin yillik bilancolarinin cok parlak cikmamasi.
Faizler de yukselme beklentisi.
Bu nedenlerin hepsini biraraya getirdiginiz taktirde dunku sok dususu aciklamak biraz daha kolaylasiyor. Aslinda borsa sabah ilk dakikalarda, Davos`tan gelen olumlu haberlerin de etkisiyle alimlarla acildi. Basta THY olmak uzere kamu hisselerindeki alimlar, kisa sureli olarak diger hisselere de yansidi ve endeks 18 bin 400 puana kadar yukseldi. Ancak ardindan basta bankalar olmak uzere mali sektor hisselerinde gelen satislarla endeks gerilemeye basladi. Birinci seansin ilk yarisini 17 bin 527 puandan gecen borsa, en dusuk 17 bin 425 puani gordu. Seans sonuna dogru biraz toparlanan borsa, ilk seansi yuzde 3.1`lik kayipla 17 bin 608 puandan tamamladi. Satis baskisi ikinci seansta da hizlanarak devam etti. Ozellikle cok subeli bir bankanin 1999 yili kárinin beklenden dusuk cikmasinin da etkisiyle banka hisselerinde satislar hizlandi. Onumuzdeki gunlerde aciklanacak diger bilancolarin da cok parlak olmayacagi yolundaki beklentilerle, ogleden sonra satislarin birara panige donustugu gozlendi. Araci kurumlarin da endeksteki dususu dikkate alarak kredili musterilerine gerilemenin devam edebilecegi endisesi ile satis talimati verdirmesi, ogleden sonra borsadaki hizli dussute etkili oldu. Borsa dun sadece ikinci seansta, 893 puan dususle 16 bin 714 puana indi. Borsayi dun korkutan beklentilerden biri de IMF ile yapilan stand-by anlasmasinin ardindan persembe gunu ocak ayi enflasyon oraninin aciklanacak olmasiydi. Piyasalarda ocak ayi enflasyon rakaminin, yuzde 4`un uzerinde cikabilecegi yolunda tahminler yapiliyor. Gecen ay kamuya yapilan zamlarin ocak ayi enflasyonuna yansimalari olabilecegi ve bu yuzden oranin yuksek cikabilecegi konusuluyor. Ocak enflasyonunun yuksek cikmasi, stand-by anlasmasi ile ongorulen yil sonundaki yuzde 20`lik enflasyon hedefini tehlikeye dusurucu bir gelisme anlamina geliyor. Piyasalarda dun ayin son gunu olmasi nedeniyle Turk Lirasi sikisikligi hat safhadaydi. Nakit sikisikligi yuzunden bankalararasi para piyasasinda gecelik faizler yuzde 56`ya kadar yukseldi. Gecen hafta sonu ayni piyasada oranlar, yuzde 45.9 duzeyindeydi. Bono faizleri de cik sinirli duzeyde olymakla birlikte biraz yukseldi. En fazla islem goren 23 mayis 2001 vadeli tahvilin faizi binde 3 civarinda artarak yuzde 36.95 duzeyine duzeyinde gerceklesti. (HURRIYET)




Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.002 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.003 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.