Demircelikte Ibre Tersine Donuyor.

19.03.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
2000`in yildiziparlayan sektorlerinin basinda demir-celik gosteriliyor. Yarattigi katma deger ve istihdamla Turkiye`nin sanayilesmesinde kilit rol oynuyor demir-celik sektoru. Sektor bu ozellikleriyle ekonominin de atardamari konumunda... Turkiye 20 miloyn ton celik uretim kapasitesiyle buyuk celik ureticisi ulkeler arasinda yer aliyor. Bugune kadar yasanan ekonomik gelismelerden fazlasiyla etkilenen sektor, 2000`e umutla girdi... Uygulanmaya konan ekonomik kararlarla umutlanan sektorde, bir diger beklenti ise depremin yarattigi konut acigi. Depremzedeler icin yapilacak olan 30 bin konut, sektorde onemli bir tuketim potansiyeli olusturuyor. Bunun yani sira bu yil ISDEMIR`in ozellestirilecek olmasi da demir-celik sektoru icin cok onemli bir konu. Cunku yilda 2 milyon ton uzun celik uretimi yaparak sektorde arz fazlasi yaratan ISDEMIR, yassi celik uretimi yapma sartiyla ozellestirilecek. bu ozellestirmenin gerceklesmesinin ardindan, sektorun en onemli sorunu olan uretimdeki dengesizligin sona ermesi bekleniyor. Buyuk yatirimlara soyunan ve gelecekten umutlu olan yoneticilerin 2000`li yillarla ilgili beklentileri neler? Iste sektorun devk uruluslarinin beklentileri ve hedefleri...
EREGLI DEMIR CELIK: Eregli Demir Celik... Turkiye`nin en buyuk kuruluslarin biri... Ayni zamanda yassi celik ureten tek entegre kurulusu. dunya demir-celik sektorunde yasanan olumsuzluklara kagmen Eregli Demir Celik, gecen yil uretim ve satis programlarini yakaladi. Eregli Demir Celik`in 2000 yili hedefi ise kar marjini yukseltip, yili yuksek karla kapatmak. Satis rakamlarinin da gecen yila gore reel olarak artirilmasi hedefleniyor. 1999 yilinda ortalama yuzde 21 olarak gerceklesen brut kar marjinin yuzde 30`a cikarilmasi hedefleniyor. Eregli Demir Celik Genel Muduru Sener Macun, tum sektorlerde oldugu gibi demir-celik sektorunde de yogun bir rekabetin yasandigini soyluyor. Macun`a gore bu rekabeti asmanin baslica yolu, farkli pazarlara uyum saglamak ve verimli olmak. Eregli Demir Celik, bu zorlu mucadelenin ustesinden gelebilmek icin, kaliteyi artirmak, maliyetleri azaltmak ve konusunda uzmanlasmak icin calisiyor. Macun, ulusal ekonomik kararlar akpsaminda uygulamaya konan yeni para politikasinin Eregli Demir Celik`i olumlu etkileyecegini soyluyor. Diger yandan dunya ekonomisindeki reel buyumeyle birlikte yassi celik tuketiminin arttigina dikkat ceken Macun, `Dunya celik sektorunde onemli hareketler ve talep artisi bekliyoruz. Artan talep kurulu celik uretim kapasitelerini zorlayacagi icin fiyatlarda belirgin bir artis olacagi dusuncesindeyiz. Eregli Demir celik, bu konjonkturu en ust duzeyde degerlendirecek` diyor. Eregli Deir Celik, katma degeri yuksek urunlerin, urun yelpazesine eklenmesi amaciyla yatirim kararliligini surduruyor. 2005 yilinda dunyada ilk 15 firma arasinda yer almayi hedefleyer sirketin amaci oncelikle uretim kapasitesini yilda 5-6 milyon tona cikarmak. Eregli Demir Celik, gecen yil yillik 250 bin ton kapasiteli kalay/krom kaplama tesisi ile dorduncu kirec fabrikasi, soguk bobin hazirlama ve dilme hatti, hurda hazirlama tesisleri yatirimini tamamladi. Onumuzdeki donemde de verimliligi ve kaliteyi artiracak, maliyetleri dusurecek patirimlara agirlik verilmesi planlaniyor. Sirketin bu yil icinde tamamlamayi planladigi yatirimlar; galvanizleme tesisi, jenerator-turbo blower projesi, ikinci yuksek firinin re- line`i ve servis merkezi kurulmasi projesi. Ayrica sirket, mevcut tesislerine yaptigi yatirimlarin yani sira bu yil ozellestirlimesi planlanan ISDEMIR`e de talip.
KARDEMIR: Kardemir, ozellestirmeden sonra degisik alanlarda ihtisaslasmaya gitti. Kendi bunyesindeki bircok tesis ve fabriakyi ayri bir sirket haline getirerek daha verimli calismayi hedefledi. Kardemir Genel Muduru Yalcin Amanvermez, `Bu yeni sirketlerin kurulmasi, holdinglesmeyi de beraberinde getrimektedir` diyor. Nisan ayinda genel kurulu yapilacak olan sirketin, genel kurulda alinacak karar dogrultusunda holdinglesme sureci baslayacak. Amanvermez, bunyelerinde bulunan alti sirketin holdinglestikten sonra daha verimli calisacagini soyluyor. Kardemir`in 1999`da devam eden yatirimlari nedeniyle kapasite kullanim orani istenilen seviyede gerceklesmedi. Bu nedenle urutemi 650 bin tonda kaldi. 2000 yilinda ise hedef uretimi 1 milyon 100 bin tona cikarmak. Bunun yani sira kalite ve kapasite artirmaya yonelik onemli yatirimlar da planlaniyor. Haddehane yatirimlariyla ilgili calismalar ise devam ediyor. Sirketin en onemli yatirimi, Filyos`da yapilacak olan Karliman olacak. Turkiye`nin en buyuk limani olacak olan Karliman`in yapimiyla ilgili calismalar devam ediyor. Haydarpasa Limani`nin bes kati buyuklugunde olacak proje kapsaminda konteyner, dokme, kati-sivi ve cevher yuku olmak uzere yilda 25 milyon ton kapasite saglanacak. Filyos Limani iki etapta yapilacak. Ilk etabin yapim sureci uc yil, ikinci etabin yapim suresi ise 5 yil olarak belirlendi. ISDEMIR`in ozellestirilmesinde sadece yassi urun uretme zorunlulugunun bulunmasi Kardemir adina onemli bir gelisme. Bu gerckelestigi takdirde uzun mamul uretiminda Turkiye`deki tek entegre tesis Kardemir kalacak. Amanvermez, bu gelismeleri dikkate alarak katma deger iyuksek urunlere yonelik yeni yatirimlara hiz verdiklerini soyluyor. Amanvermez, ihracata yonelik olarak da kalite ve kapasite yonunden her turlu alt yapiyi hazirladiklarinin da altini ciziyor.
IZMIR DEMIR CELIK: Izmir Foca`da 500 donum arazi uzerinde kurulu fabrikasi, celikhane ve haddehane olmak uzere iki bolumden olusuyor. Yuzde 100 kapasiteyle calisan sirketin urunleri agirlikli olarak, ic piyasada vasifli insaatlar olarak nitelendirilen yuksek binalarda kullaniliyor. Sirket 10 milimetreden 50 milimetreye kadar cesitli caplarda direnci yuksek insaat demiri uretiyor. Bu nedenle izmir Demir Celik de ihracata buyuk onem veriyor. Agirlikli olarak Uzakdogu ulkelerin esatis yapan sirket, ihracatta iyi bir satis trendi yakalamis durumda. Gecen yil 730 bin ton kutuk, 620 bin ton da hadde maddesi uretmeyi hedefleyen sirket, uretim hedeflerinin yuzde 957ine ulasarak 60 trilyon lira ciro elde etti. Sirketin 2000 yili hedefi ise 750 bin ton kutuk, 630 bin ton da hadde mamulu uretmek. Izmir Demir Celik Genel Mudur Yardimcisi Servet Erocal, ciroda reel olarak yuzde 5 artis hedeflediklerini soyluyor. 2000`in iyi bir yil olma ihtimalinin yuksek oldugunu soyleyen Erocal, bunun nedenlerini soyle acikliyor: `Depremden sonra kalite konusunda toplumsal bilinc olustu. Bu kalite urun sektorunde nispi bir hareketlenme yaratir. Bunun yani sira dis piyasalarda da cuzi miktarlarda da olsa fiyat duzelmeleri var. bu gelismelerle 2000`de daha umutlu bakiyoruz.` ISDEMIR`in ozellestirilmesinin sektor adina onemli bir gelisme oldugunu soyleyen Erocal, bu konuda degisik yontemlere dikkat cekiyor. Bu ozellestirmede Kardemir modelinin uygulanabilecegini soyleyen Erocal, `Eregli Demir Celik, ISDEMIR`e talip oldugunu acikladi. Eregli Demir Celik`in yurtdisi yerine Turkiye`ye yatirim yapmasi sektor adina onemli bir gelisme. Ancak bu ozellestirmede farkli modeller uygulanabilir. Mahalli insiyatif yonetime gecebilir. Tum demir celik ureticilerinin birlikte talip olmasi da soz konusu` diyor.
BURCELIK: Burcelik demir-celik, gemicilik ve cimento gibi sektorlere yonelik 30-40 tonluk parca uretimi yapiyor. bu sektorlerin krizden cok fazla etkilenmesi nedeniyle 1999 yili hedeflerine ulasamadi. Ancak bu yil 15 milyon dolarlik ciroya ulasilmasi planlaniyor. Burcelik Yonetim Kurulu Baskani Ragip Serdaroglu, 2000 yilindan da cok fazla umutlu olmadiklarini soyluyor. Serdaroglu, bunun nedenini soyle acikliyor: `Bizim sektoun ana surukleyicisi devlettir. Devletin de 2000 yili butcesinde yatirimlara fazla fon ayirmadigi goruluyor. bu durum, sektorun bu yil da beklenen satis rakamlarina ulasmasini zorlastiracak bir unsur.` Amerika`nin yassi celige kota uygulamasinin gundemde olduguna dikkat ceken serdaroglu, bunun da onumuzde onemli bir sorun olarak durdugunu vurguluyor. Depremin yarattigi yikimin talepte canlanma yaratacagini soyleyen Serdaroglu, buna ragmen yine de agirligi iharcata vereceklerini soyluyor. Uretiminin yuzde 40`ini ihracat yoluyla daha cok Bati Avrupa ulkelerine satan sirketin hedefi, bu orani yuzde 50`lere cikarmak. Halen kapasite kullanim orani yuzde 50`lerde olan burcelik`te bu oranin yuzde 100`lere cikarilmasi icin onemli calismalar yapiliyor. (PARA-BORSAMARKET)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.010 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.