Denizcilik Sektörüne Özel Bir Banka Olmalı

28.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Bimco Başkan Yardimcisi Cerrahoğlu: -Türk Denizcilik Sektörü Küçülüyor -Sektördeki Arkadaşlarimizin Hepsi Zor Durumda Değil -Sektörün Bir Bankasi Olmasi Lazim


İSTANBUL (A.A) - 28.11.2000 - Dünya Armatörler Birliği (BİMCO) Başkan Yardımcısı ve Cerrahgil Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Eşref Cerrahoğlu, Türk denizcilik sektörünün giderek küçüldüğünü belirtirken, Büyüklüğü 12 milyon DWT`ye ulaşan filomuz, bugün 8 milyon DWT`ye düştü. Bu gidişle herhalde 6 milyon DWT civarına düşer dedi. Denizcilik sektöründe yaşanan kredi sorununa ilişkin, A.A muhabirine görüşlerini açıklayan Cerrahoğlu, Hamburg Landesbank`tan armatörlerin 200 milyon dolar bir kredi aldığını, Emlak Bankası`nın da buna karşılık teminat mektubu verdiğini söyledi. Kendi firmasının bahsedilen firmalardan birisi olmadığını ifade eden Cerrahoğlu, ertelemeyi Deniz Ticaret Odası`nın istediğini, olayın detayı hakkında bilgi sahibi olmadığını söyledi. Cerrahoğlu, ayrıca sektör içinde krediye konu 350 milyon doların, çok ufak bir para olduğunu belirtti. Armatörlerin Asya krizinden 2.5 sene ciddi olarak etkilendiğini, fakat sene başında o krizden çıkıldığını ifade eden Eşref Cerrahoğlu şunları söyledi: Tabii armatörlerin gecikmiş olan borçları var. 2.5 sene içinde ek ilave kredi aldılar veya şirketlerine sermaye artırımı yaptılar. Sıkıntı ondan dolayı doğuyor. Sektörde küçülme var. Büyüklüğü 12 milyon DWT`a ulaşan filomuz, bugün 8 milyon DWT`a düştü. Bu gidişatla herhalde 6 milyon DWT civarına düşer.


SEKTÖRÜN BANKASI OLMASI LAZIM

Eşref Cerrahoğlu, önlemler konusuna değinirken, alınması gereken birinci önlemin denizcilik bakanlığının kurulması olduğunu söyledi. Cerrahoğlu, Denizcilik bakanlığının altında bütün yetkilerin toplanması lazım. Hala yetkiler 22 tane bakanlığın arasında dolaşıp duruyor dedi. Sektörün ayrıca bir bankası olması gerektiğini belirten Cerrahoğlu şunları söyledi: Türkiye`deki bankaların hiç biri, denizcilik nedir bilmiyorlar. Bu konuda uzmanlaşmış değiller. Yurtdışındaki bankalara bakıldığında, hangi banka denizcilik konularına yatırım yapıyorsa muhakkak denizcilik departmanı var. Denizciliğin inişli ve çıkışlı bir sektör olduğunu bildikleri için, yapılacak anlaşmalar aralarında o şekilde oluyor. Türkiye`de hiçbir banka, buna bugüne kadar yanaşmadı. Sektöre en büyük darbe bu yönden geliyor. Dolayısıyla bir bankanın artık ben denizcilikte uzmanlaşmaya niyetliyim deyip yola çıkması gerekiyor.


HERKES ZOR DURUMDA DEĞİL

Cerrahoğlu, Sektörün borcu varken, fondaki bankalara nasıl talip oluyor şeklindeki bir soruya karşılık da şunları söyledi: Sektörün tamamı 36 kişi değil. Denizcilik sektörü dediğimiz zaman, armatörlerin yanında tersaneler, acenteler, liman hizmetleri veren şirketler var. Bu sektör çok geniş kapsamlı olduğu için, ben armatörlere hizmet eden bir banka demiyorum. Denizcilik sektörüne hizmet eden, alınacak veya uzmanlaşmış bir banka diyorum. Ayrıca, Türkiye`nin bütün denizcilik sektöründe bulunan arkadaşlarımızın hepsi zor durumda değil.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.008 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
1.000 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.