dıger Ozel Durum Acıklamaları Ptofs T.c. Basbakanlik Ozellestirme ıdaresi Baskanligi`ndan Gelen 29.02.2000 Tarihli Basin Aciklam

29.02.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
"27 ve 28 Subat 2000 tarihli Star Gazetelerinde yeralan Petrol Ofisi ozellestirme ihalesi ile ilgili "Ayip Teklif" ve "Soguk Dus" baslikli haberler karsisinda, asagidaki aciklamanin yapilmasi gerekli gorulmustur. Bilindigi gibi, Idaremize ait %51 oranindaki kamu hissesinin satisina iliskin olarak Kasim 1999 tarihinde acilan ihalede, 4 konsorsiyumdan teklif alinmis ve teklif sahipleri ile ilgili olarak Sermaye Piyasasi Kurulu SPK, Istanbul Menkul Kiymetler Borsasi IMKB, Rekabet Kurumu RK ve gerekli diger kurumlara bildirimde bulunulmustur. Daha sonra teklif sahipleri sirketteki bilgi odalarina alinmis ve bilahare kendileri ile pazarlik gorusmelerine devam edilmistir. Son olarak, kamuoyuna da aciklandigi uzere 03.03.2000 Cuma gunu acik pazarlik yontemiyle nihai ihale gorusmelerin yapilmasi kararlastirilmistir. Bu prosedur Haziran 1998 yilinda acilan Petrol Ofisi ihalesinde de uygulanmis olan prosedurun aynisidir. Sozkonusu haberde elestiri konusu yapilan uygulama yani hisse satislarinda satis oraninin %25`i gecmesi halinde satin alan tarafin sirketin diger hissedarlarina da ayni fiyattan hisse alabilecegini duyurmasi, diger bir deyisle "Cagrida Bulunma Zorunlulugu"ndan muaf tutulmasi talebi gectigimiz ihalede de yapilmistir. Bu husus ozellestirme uygulamalar icin rutin bir basvuru prosedurudur ve SPK`nin Seri:4, No:8 sayili tebligi uyarinca Kurulun muafiyet tanima yetkisine istinaden yapilmistir.
Bir onceki ihale sirasinda yapilan bu basvuru talebi karsisinda SPK, Ozellestirme Yuksek Kurulu kararindan hemen sonra ve devirden once, hisse devrinin TTK`nin 388. Maddesinin ikinci fikrasinin birinci cumlesindeki yeter sayi ile toplanacak olan POAS Genel Kurulunca onaylanmasi kosuluyla, Sirket paylarinin %51`ini devralacak olan aliciya, Sirketin diger ortaklarina "Cagrida Bulunma Zorunlulugu"ndan muafiyet getirilmesine karar vermistir. Icinde bulundugumuz ihale surecinde de SPK`ya ayni gerekcelerle yine basvuruda bulunulmus, Blok Satis sonrasinda belirlenecek bir orandaki hissenin uluslararasi ve yurticinde halka arzinin planlandigi belirtilerek bir onceki ihalede oldugu gibi ilgili mevzuat cercevesinde SPK`ya sozkonusu uygulamanin "Cagrida Bulunma Zorunlulugu"ndan muaf tutulmasi hususunda rutin bir basvuruda yapilmistir. Bahse konu talep, SPK tarafindan 25. 02.2000 tarihinde incelenmek uzere gundeme alinmistir.
Haberde ifade edilen bir onceki ihalede boyle bir basvurunun yapilmadigi ve ihaleyi kazanacak firma icin muafiyet istenmedigi iddiasi gercegi yansitmamaktadir. Idaremiz, Turkiye`nin bugune kadarki en buyuk halka arzlarini yapmis, bu arzlarda, vade farksiz taksitle satis, pesin iskontolu satis, calisanlara ozel iskontolu satis, kucuk tasarrufcuya tahsis onceligi gibi bir cok yeni modeli ilk defa kullanmistir. Tum bu gayretlerin amaci, ulkemizdeki Sermaye Piyasalarinin gelismesi ve kucuk tasarruf sahiplerinin ekonomik sistemin aktif birer parcasi olmasini saglamaktir.
Bu calismalar ve cabalar icinde olan bir Idarenin kucuk tasarruf sahibinin aleyhine bir islem icinde olmasi dusunulemez.
Kamuoyuna saygilarimizla duyurulur." (IMKB BULTEN)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.014 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.