Diyarbakır`ın Sanayi Profili

04.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

173 Tesisin Faaliyet Gösterdiği Kentte, 90 Tesisin Yapımı Sürüyor -Çeşitli Nedenlerle Yarım Kalmış 18 Fabrikanının Bulunduğu Diyarbakır`Da 31 Tesis De Atıl Durumda.


DİYARBAKIR (A.A) - 04.11.2000- Terör olaylarının azalmasıyla birlikte gelişme gösteren Diyarbakır`da toplam 173 fabrikanın bulunduğu bildirildi. Diyarbakır Girişimci Destekleme Merkezi (GAP GİDEM) tarafından hazırlanan ildeki sanayi yatırımları ile ilgili raporda, kentte 6`sı kamu yatırımı olmak üzere toplam 173 fabrikanın üretimde bulunduğu belirtilerek, bu tesislerde toplam 3 bin kişinin istihdam edildiği bildirildi. Kamu yatırım sayısının çok az olmasına rağmen kentteki sanayi işçilerinin yüzde 35`nin Diyarbakır`daki bu 6 kamu tesisinde çalıştığı ifade edilen raporda, faaliyette bulunan 173 tesisten 63`ünün tarım ve tekstil sektöründe yer aldığı kaydedildi. Raporda, ayrıca, Diyarbakır`da çeşitli nedenlerle yarım kalmış 18 tesisin bulunduğu ve toplam 31 tesisin atıl durumda olduğu ifade edildi.


SANAYİLEŞMEDEKİ ENGELLER;

GAP GİDEM Uzmanı Bülent Yüce, son yıllarda Diyarbakır`da sanayileşmede büyük bir gelişme yaşandığını belirterek, özellikle altyapı konusundaki yetersizlikler nedeniyle sanayileşmede olumsuzlukların yaşandığını söyledi. Yatırım ve işletme sermayesinin yetersizliği, kalifiye eleman eksikliği, yan sanayi gelişimini sağlayacak hammaddenin bulunmaması, düşük sermayeli tesislerin bulunmasının da faaliyetteki tesislerin gelişimini engelleyen nedenler arasında yer aldığını bildiren Yüce, şöyle konuştu: Altyapı eksikliği üretimi olumsuz etkiliyor. Özellikle elektrik kesintisi bu bölgede çok büyük bir sorun. Kesintiler, tesisin düşük kapasiteyle çalışması, zaman kaybı ve makine arızasına neden oluyor. Bu durum rekabet günücünü düşürüyor. Bu arada bölgede kalifiye eleman sorununu gidermek için mesleki okullar açılmalı. Çünkü eleman bulmak çok zor. Kentteki en büyük eksikliklerden biri de çok ortaklı şirketlerin bulunmayışıdır. Oysa bu türdeki şirketler ihracat ve ithalatta büyük avantajlar sağlıyor. Tesislerin başka bir eksikliği de, AR-GE birimlerinin olmayışıdır. Bu ilk başta üreticiye yük gibi görünüyor ancak, ürün kalitesi ve çeşidi konusunda büyük fayda sağlıyor.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.