Doğal gazı tanıtırken 1.4 trilyon uçurdular

22.10.2001 - 09:42 | Son Güncelleme :

İGDAŞ operasyonundan bir de ‘‘doğal gaz tanıtım kaçağı’’ çıktı. Müfettiş raporlarına göre, İGDAŞ`ın İstanbullu`ya doğal gazı tanıtmak için bastırdığı broşürlere tam 1.6 trilyon lira aktı. Müfettişler, bu tanıtımın 225.2 milyar lirayla çözülebileceğini belirtti.

İGDAŞ`ta süren BİT (Belediye İktisadi Teşebbüsü) operasyonunu yürüten Mali Şube dedektifleri bir yandan ilginç şirket bağlantıları ortaya çıkarırken, müfettiş raporları da doğal gaz tanıtım broşürlerine 1.6 trilyon lira aktığını ortaya koydu. Mali Şube dedektifleri, saat okuma ihalesini alan Lonca A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Pınarcık`ın, 1 trilyon 365 milyar liralık ihaleyi kazandıktan hemen sonra, BİT`lere inşaat işi yapan İzsal A.Ş.`nin yarısına ortak olduğunu ortaya çıkardı. Paranın izini süren dedektifler, ihaleden elde edilen trilyonların başka bir şirkete aktarılarak aklandığını, izinin kaybettirilmeye çalışıldığını söyledi.

TANITIM SKANDALI

Sanayi Bakanlığı Başmüfettişi Doğan Atamer`le birlikte Sedat Abdullah Arısoy başkanlığındaki hesap uzmanlarının İGDAŞ`la ilgili 10 Ağustos 2001 tarihli raporunda, doğal gazın tanıtımı için yapılan harcamalarla, şirketin 1 trilyon 400 milyar lira zarara uğratıldığı iddia edildi. 1104/342-4 numaralı raporda şu ifadeler yeraldı:

‘‘Doğal gaz el kitabı basım ve dağıtım, İstanbullu Dergisi basım ve dağıtım, İGDAŞ tanıtım filmi, hikaye ve boyama kitabı, Çırpıcı Çayırı açılışı organizasyonu ve uçurtma şenliği organizasyonu, çizgi film yapımı, radyo reklamları, promosyon amaçlı ajanda, masa takvimi, gümüş rozet, kravat iğnesi ve mektup açacağı yapım işleri, yandaş şirketlere, 1 trilyon 662 milyar liraya yaptırıldı. Aynı işlerin maliyeti, sadece 225 milyar 267 milyon liradır. Bu yolsuzlukla ilgili, Recep Tayyip Erdoğan ve Ali Müfit Gürtuna`nın yargılanmaları gerekir.’’

Hesap Uzmanları tarafından hazırlanan raporda, hem Lonca A.Ş.`nin Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Pınarcık`ın hem de ortağı olduğu İzsal A.Ş.`nin Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Hasanoğlu`nun `zimmet`, `şartlı zimmet (irtikap)`, `dolandırıcılık` ve `sahte evrak` suçlarından yargılanması isteniyor.

BİR GARİP ORTAKLIK

İGDAŞ`ta saat okuma ihalesinin, `mobil tahakkuk sistem ihalesi` adı altında imaj değişikliğine uğratılarak bu iş için 1 trilyon 365 milyar lira para ödendiği belirlendi. Aynı işin, yine bir belediye teşekkülü olan İSKİ`de 22 cent`e yapılırken, İGDAŞ`ta 7 katına, yani 1 dolar 55 cent`e (2 milyon 480 bin lira) ihale edildiği görüldü.

İGDAŞ`ın saat okuma işiyle trilyonluk bir rant yaratıldığı, ihaleyi alan Lonca A.Ş.`nin Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Pınarcık`ın İstanbul Büyükşehir Belediyesi`nin kritik noktalarındaki çok önemli iki kişiyle yakın bağlantısı olduğu saptandı. Pınarcık`ın, ihaleyi aldıktan kısa bir süre sonra İGDAŞ dışındaki BİT`lerden inşaat ihaleleri alan Mustafa Hasanoğlu`na ait İzsal A.Ş.`nin yüzde 50`sine ortak olduğu ortaya çıktı. Soruşturmayı sürdüren uzmanlar, ‘‘Lonca A.Ş., çok kısa sürede, hiç bilmediği inşaat sektörüne geçiş yapmıştır. İhaleden alınan astronomik rakamı örtmek için çok aceleci şekilde, parayı başka bir şirkete aktarmışlar. Bu, `paranın aklanması` olarak kabul edilebilir. Bu şekilde, haksız elde edilmiş kazancın izini kaybettirmeye çalışıyorlar. Zincirin diğer halkalarını oluşturan yeni şirketler ortaya çıkabilir’’ dediler.

Gürtuna`nın danışmanı Taşdiken de aranıyor

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna`nın danışmanı, İGDAŞ`ın Yönetim Kurulu Üyesi ve seçim broşürü gibi tanıtım dergilerini hazırladığı iddia edilen Akademi Ajans`ın sahibi Mehmet Taşdiken`in de arandığı bildirildi. Taşdiken, Mali Şube`de alınan ifadelerde, Mehmet Taşdiken`in adı, İGDAŞ`a elektronik sayaç okuma sistemini empoze eden, Recep Tayyip Erdoğan`ın `Gizli kasası` olduğu iddia edilen kaçak Tufan Mengi ile birlikte ihalenin açılmasını sağlayan, paravan yan şirketlerin kurulmasına ön ayak olan kişi olarak geçiyor.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.005 TL        
EURO
1.008 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.