Doğalgaz ucuzlayacak

21.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

BOTAŞ Genel Müdürü Gökhan Yardım, doğalgazda yapılacak serbestleşme ile birlikte rekabetin artacağını belirterek, gaz fiyatlarının ucuzlayacağını açıkladı. BOTAŞ Genel Müdürü Gökhan Yardım, Türkiye`de doğalgaz piyasasının rekabete açılması halinde gaz fiyatlarının ucuzlayacağını söyledi.

Sorularımızı cevaplandıran BOTAŞ Genel Müdürü Gökhan Yardım, Türkiye`nin doğalgaz kullanımının 1970`li yıllarda Türkiye Petrolleri ile başlamasına karşın asıl tüketimin artmasının Sovyetler Birliği`nden daha sonra Rusya Federasyonu`ndan doğalgaz ithalatı ile başladığını belirterek, Rusya`dan 1987 yılında 500 milyon metreküp ithalat vardı, bu yıl 14,5 milyar metreküp olacak. 13 yılda 28 kat arttı. Talep çok daha fazla. Şu an talep 20 milyar metreküp. İlave gaz vermiyoruz. Türkiye pazarı her yıl ortalama yüz 15-18 oranında bir talep artışı gösteriyor. Bu kadar büyük bir artış başka hiçbir pazarda yok. Yani 100 milyar dolarlık bir pazar söz konusu. dedi.

Fiyatlar düşecek

Türkiye`de önümüzdeki dönemde doğalgaz piyasasında serbestleşmenin yaşanacağına dikkat çeken Yardım, bunun bir AB zorunluluğu olduğunu açıkladı. Yardım, Avrupa Birliği`nin uyguladığı gaz ve elektrik direktifleri var. Buna göre üretim, iletim ve dağıtım faaliyetleri birbirinden ayrılacak deniyor. Niye, rekabetin olması için. Rekabet, hizmetin kalitesi ve fiyatların ucuzluğunu getirecek. Türkiye`de piyasanın serbestleşmesi konusunda çalışma var. Böylece doğalgaz iletim ve dağıtım çalışmasının birbirinden ayrılması, ithalatın temin olayına BOTAŞ`ın dışındaki kuruluşların da girmesi sağlanacak ve sektör rekabete açılmış olacak. şeklinde konuştu.

Fiyatlar % 26-40 düştü

Yardım, rekabetle birlikte fiyat düşüşünün İngiltere`de yaşandığını belirterek Bu uygulama ilk kez İngiltere`de olmuş. Sanayi fiyatları yüzde 26, konut fiyatları yüzde 40 oranında düştü. dedi.

Yeni süreçte kamunun yatırımlarına devam edeceğine dikkat çeken Yardım Rekabet ortamında iletim hatları (boru hatları) kamuda kalacak. Bu nedenle kamu, bu altyapı yatırımlarını yapmaya devam edecek. Biz 2004 yılında Türkiye`de 57 ili doğalgaz kullanımına hazır hale getireceğiz. Bununla ilgili doğal gaz iletim yatırımlarına devam edeceğiz. Ama yeni alım anlaşmaları imzalayamayacağız. Çünkü rekabete açılacak, başka firmalaların alım yapabilmesi için. dedi.

Rusya payı azaldı

Doğalgazda önemli olanın kaynak çeşitliliği olduğunu belirten Yardım, BOTAŞ olarak kendilerinin de bu yolu izlediklerini söyledi. Yardım, Biz de kaynaklarımızı çeşitlendiriyoruz. Rus gazı 1994`e kadar yüzde 100`dü bizim pazarımızda. Şu an yüzde 70`lere düştü. Şimdi Cezayir ve Nijerya`dan alıyoruz. Önümüzdeki dönem İran, Mısır ve diğer gazlar gelecek. Ruslarla yeni kontratlar yapmıyoruz, hedefimiz 2020 yılında Rus payını gazda yüzde 30-35`lere çekmek. şeklinde konuştu.(ZAMAN)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
994 TL        
BORSA
1.004 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.003 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.