Dolar`da Beklenen Oldu

14.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

ABD Yüksek Mahkemesinin verdiği kararın Teksas Valisi Bush`u Başkanlığa daha
yakın hale getirmesi doları yen karşısında son 16 ayın en yüksek seviyesine tırmandırdı.


ABD Başkanlık seçimlerinde Yüksek Mahkemesi`nin kararının ardından sonuca bir adım daha yaklaşılması piyasalarda da etkisini gösterdi. ABD doları yen karşısında yüzde 1 oranında değer kazanarak, Londra`da 112.73 seviyesine kadar tırmandı. Para birimi böylece 18 Ağustos 1999 tarihinden bu yana en yüksek seviyesine ulaşmış oldu. Uzmanlar seçimlerin hala çözüme kavuşmamış olmasının dolar üzerinde baskı yarattığını piyasalar açısından kimin kazanacağının önemini de yitirdiğini kaydettiler. Öte yandan dolar uzun süredir değer kaybettiği euro karşısında da 87.73 centten işlem gördü. Böylece doların yıl başından bu yana euro karşısındaki değer artışı ise yüzde 15 olarak değişti. Önceki gün 87.74 cent seviyesinden işlem gören para birimi dün sabah saatlerinde ise 87.18 cent seviyesindeydi. Analistler Bush`un lehindeki bu kararın piyasalar tarafından olumlu karşılandığını belirterek, bunun Bush`un izlemeyi planladığı ekonomi politikalarından kaynaklandığı kaydettiler. Al Gore`a nazaran piyasalara daha sıcak gözüken Bush`un kazanması durumunda dolar ve Wall Street`te artışlar yaşanması bekleniyor.


TANKAN VURDU;

Japonya Merkez Bankası`nın ülkedeki iş dünyasının ekim - aralık dönemindeki durumunu temmuz - eylül dönemindeki durumuyla kıyaslar Tankan raporunda, büyük ölçekli imalat sanayii şirketleri ve işletmelerinde beklentilerin değişmediğini saptaması, bunun da, Japon ekonomisindeki canlanmanın durduğu şeklinde yorumlanması doların dünkü çıkışında büyük ölçüde etkili oldu. Tankan`ın yen üzerinde yarattığı olumsuz hava ile Yüksek Mahkeme kararının dolar üzerinde yaptığı olumlu etki birleşince ABD para birimi yen karşısında 112 seviyesini aştı. Uzmanlar doların yakın bir zamanda 113 yen seviyesine de ulaşacağının altını çiziyorlar.


EURO SIKI TUTUNDU;

Mahkeme kararanının ardından Avrupa Ortak para biriminin dolar karşısında değer kaybetmemesi euronun dolar karşısında gerçek trendine oturacağı yorumlarının yapılmasına neden oldu. Analistler ortak para biriminin bölgedeki ekonomik koşullara göre değerlendirilmeye başladığını kaydederek, ABD ekonomisinin büyüme hızındaki yavaşlamanın euroya önümüzdeki günlerde daha fazla değer kazandıracağını kaydettiler. Uzmanlar ABD ve Avrupa ekonomisinin büyüme hızları arasındaki farkın giderek kapandığına işaret ederek, gelecek yılın ikinci çeyreğinden itibaren euronun 96 cent seviyelerine ulaşacağını iddia ettiler. Yüksek Mahkeme`nin kararı Asya menkul kıymetler borsalarında endekseleri yukarı yukarı çekerken para birimleri üzerinde ise olumsuz bir etki yarattı. (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.017 TL        
BORSA
1.004 TL        
DOLAR
1.004 TL        
EURO
1.008 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.