Donna Karan International`ı LVMH Satın Alıyor

20.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

VNU NV, esas işlerinden birisi olan tüketici mağazalarını, ACNielsen Corp.`un 2.3 milyar dolarlık alımının finansmanına yardımcı olmak amacıyla satmaya çalışacağını bildirdi. Beklendiği üzere, Hollanda`lı medya şirketi Pazartesi günü Stamford`u, Conn. - yerleşik ACNielsen`ı hisse başı 36.75 dolara satın alma anlaşmasını duyurdu.


Tüketici magazini işi Hollanda, Belçika, Macaristan ve Çek Cumhuriyeti`ndeki yayınlarını ve Hollanda internet portallarını da kapsıyor. VNU bu operasyonların 835 milyon euroluk 2000 geliri, faiz, vergi, değer kaybı ve amortismandan öncede 150 milyon euro göstereceğini söyledi. VNU ayrıca, ders kitapları üreten, yıllık yaklaşık 77 milyon euro gelire sahip küçük eğitsel - yayın işini de satışa sunacak.
Effectenbank Strove`dan Johan Rol, Oldukça makul bir fiyat görünüyor, dedi. VNU şef finansal yetkilisi Frans Cremers, iki birime ilişkin tahmini bir fiyat koymaktan kaçındı, ancak VNU`nun ACNielsen için ödediği miktarın büyük çoğunluğu kadar etmeleri gerektiğini söyledi. Cremers VNU`nun, ACNielsen`ın alımını başlangıçta Merrill Lynch & Co.`dan Londra interbank`ın önerdiği yüzde 0.65faizle aldığı krediyle finanse edeceğini, daha sonra bir hisse senedi sunumuyla yaklaşık 500 milyon euroluk fon sağlayabileceğini söyledi.


Bu alım, tüketici alışveriş alışkanlıklarını inceleme ve gişe verileriyle tanınan ACNielsen`i, bir zamanlar aynı grupta olduğu televizyon reyting servisi Nielsen Media Research ile biraraya getirecek. Her ikisi de bir zamanlar Dun & Bradstreet Corp.`un parçasıydı, ancak bir kaç yıl önce ayrı birimlere dönüştüler. ABD`de agresif olarak genişleyen VNU, Nielsen Medi Research`ü geçen yıl 2.5 milyar dolar satın aldı. ACNielsen anlaşması, VNU`nun kendisini Hollanda Haarlem`de yerleşik Holanda`lı bir yayıncı olmaktan, ABD ve Avrupa`da önemli istekleri olan önemli bir medya şirketine dönüştürdüğünün son kanıtı. Temmuz ayında VNU, ticaret yayıncısı Miller Freeman`ın ABD işine 650 milyon dolar ödeyeceğini duyurdu.
ACNielsen`in alımıyla, VNU yetkilileri, ABD`den mevcut durumda yüzde 48 olan operasyonel karın, yüzde 55`e çıkacağını söylediler. ACNielsen`ın önemli işlerinden birisi de, imalatçılar ve perakendecilerin izniyle, fiyatlandırmadan, satış ve pazar payına değişen bir yelpazede, perakende verilerini ölçmek.


ACNielsen 80 ülkede peraendecilik verilerini inceliyor. Buna ek olarak ACNielsen, bazı çok uluslu şirketler için araştırma da yapıyor. VNU`ya cazip gelen şeyin birisi de, ACNielsen Ve Nielsen Media`yı biraraya getirebilmek. Nielsen Media`nın televizyon reytingleri, rutin olarak ABD network yöneticileri tarafından, neyin yayınlanacağına ilişkin karar verilmesi için kullanılıyor. Bu arada ACNielsen`ın ABD dışında da çok benzer bir işi bulunuyor. Benzer bir şekilde, VNU`nun Nielsen Media`sı, California, Milpitas`da yerleşik, internet trafiğini ölçen ve analiz eden Netratings şirketinin yüzde 54`üne sahip ve ACNielsen`in payı yüzde 6. Netratings ABD`de kalıcı iken, yüzde 80`i ACNielsen`ın ve yüzde 20`si Netratings`e ait olan enzer işi yapan eRatings.com, işinin çoğunu ABD dışında yapıyor. ACNielsen`i almak, VNU`nun bu işlerdeki hisselerini konsolide etmesini ve New York`da yerleşik Jupiter Media Metrix ile daha iyi rekabet etmesini sağlayacak. Marka ismine rağmen, ACNielsen`in hisseleri çok iyi bir performans göstermedi. Bunun bir nedeni, ACNielsen`ı haksız rekabetle suçlayan rakibi Chicago`da yerleşik Informal Resources Inc.`ın açtığı antitröst davası. ACNielsen, bu iddiaları reddetti. Cremer, alımın VNU`ya pazarlama enformasyonu global piyasasının yüzde 19 payını vereceği tahmininde bulundu. VNU`nun bankacılık danışmanı Merrill Lynch iken, Shearman & Sterling yasal danışmandı. Simpson Thacher & Bartlett yasal danışman iken ise, Evercore Partners ACNielsen`in finansal danışmanıydı. (FİNANSAL FORUM - THE WALL STREET JOURNAL)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.006 TL        
DOLAR
1.012 TL        
EURO
1.007 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.