Dunya 2000`de Buyuyecek.

17.01.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
DPT`nin dunya ekonomisibeklentilerine gore, 2000 yilinda dunya ekonomisinde yuzde 3.5, dunya ticaret hacminde yuzde 6.2 oraninda buyume meydana gelecek. En buyuk risk ise ABD ekonomisi. Devlet Planlama Teskilati (DPT), 2000 yilinda dunya ekonomisinde yuzde 3.5, dunya ticaret hacminde de yuzde 6.2 buyume beklendigini bildirdi. DPT`nin degerlendirmesine gore, dunya ekonomisi 1999`da iyilesme surecine girerken, bu gelismede, kriz sonrasi alinan ekonomik tedbirlerin piyasalarda guveni yeniden tesis etmesi ve ABD`deki hizli buyumenin krizin kuresel olcekte derinlesmesini onlemesi etkili oldu. Ayrica sanayi mallari fiyatla-rindaki dususun sona ermesi ve petrol fiyatlari artisi ihracati, bu urunlere dayali bircok gelismekte olan ulkede buyumeyi hizlandirdi. Tahminlere gore, 1998`de yuzde 2.5`e gerileyen dunya hasilasi artis hizi, 1999`da yuzde 3 olarak gerceklesecek. 1999`da dunya ticaret hacmi ise 1998 yili seviyesi olan yuzde 3.6`lik buyume hiziyla yaklasik ayni olacak. Uluslararasi Para Fonu (IMF) tarafindan, ABD`de ekonomik daralmanin ilimli olacagi ve buyumenin yavaslayarak da olsa 2000`de de surecegi tahmin edilirken, Japonya`da buyumenin artacagi ve Euro bolgesinde 1999`da yavaslayan buyumenin yeniden hiz kazanacagi bekleniyor. Bu cercevede, dunya ekonomisinde buyume 2000 yilinda hizlanacak ve yuzde 3.5 olarak gerceklesecek. Dunya ticaret hacmi, gelismekte olan ulkeler ve gecis surecinde olan ulkelerin dis ticaretinde beklenen iyilesmeye paralel olarak, 2000`de yuzde 6.2 buyuyecek. ABD ekonomisinin 1999`da yuzde 3.7 buyuyecegi hesaplanirken, 2000`de buyumenin yuzde 2. 6`ya dusmesi bekleniyor. Japonya`nin 1999 buyumesi yuzde 1 tahmin edilirken, bu yilki buyumesinin yuzde 1.5 olacagi ongoruluyor. Euro bolgesi icin 1999`da yuzde 2.1 olan ekonomik buyumenin bu yil yuzde 2.8 olmasi bekleniyor. Asya`nin ise 1999 ve 2000 yillarinda sirasiyla yuzde 5.3 ve 5.4 buyuyecegi hesaplaniyor. Ayni donemler itibariyle Cin`deki buyumenin yuzde 6.6 ve 6 olacagi tahmin ediliyor. Rusya ekonomisinde ise ekonomideki kuculme duracak ve bu yil yuzde 2`lik artis olacak. Latin Amerika bolgesinde ise 1999`da buyume hizi yuzde 0.1, 2000`de yuzde 3.9 olacak. Dunya ekonomisi ve ticaretine iliskin olumlu beklentilere ragmen riskler de var. Degerlendirmeye gore, dunya ekonomisini en cok etkileyecek kritik unsurlardan biri ABD ekonomisi. Gostergeler ABD ekonomisinde gelecekte ekonomik bir daralma yasanabilecegi isareti veriyor. ABD`de buyumenin yavaslamasi ve bunun diger ulkelerde ozellikle Euro bolgesinde ve Japonya`da hizli buyume ile telafi edilememesi durumunda dunya ekonomisinde yavaslama soz konusu olabilecek. (RADIKAL)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.