Dunyanin Korkulu Bekleyisi Suruyor.

15.01.1999 - 00:00 | Son Güncelleme :
Brezilya`nin parabirimi reali devalue etmesi piyasalari sarsti. Borsalarda yuzde 10`lara varan dususler yasandi. Simdi ise devaluasyonun Brezilya`dan yabanci sermaye kacisini durdurup durduramayacagi tartisiliyor. Brezilya IMF`nin 41 milyarlik yardimina ragmen devaluasyondan kurtulamadi. Kisa vade faiz oranlarinda dusus yasanmadi ve yasanmasi da beklenmiyor. Bunun nedeni ise realin asiri deger kazandigi yonundeki genel kani. Uzun yillar yuksek enflasyonla yasayan ulkede hukumet politiklarina kamuoyu destegi yok denecek kadar az. Ic borc 350 milyar dolara ulasmis durumda. Devaluasyonun 1994 Tekila krizinden sonra Meksika`daki gibi istikrarli bir ortam yaratmasi ise neredeyse imkansiz. Bunlara bir de temel mali reformlarin yapilmamasi eklenince isler daha zorlasacak ve realindeger kaybi surecek gibi gorunuyor. Tepkinin ikinci nedeniyle Brezilya`nin gozardi edilemeyecek kadar buyuk bir ulke olmasinda yatiyor. Tek basina Latin Amerika`nin yuzde 70`i kadar bir GSMH buyuklugune sahip olan ve ABD olan ile dis ticariti bu ulkenin toplam dis ticaretinin yuzde 20`sini asan Brezilya`da, yabanci banka ve sirketlerin de dev yatirimlari mevcut. ABD, Brezilya konusunda oldukca hassas davraniyor. Clinton dun yaptigi aciklamada Asya krizinin Brezilya`ya sicramamasi icin cok sey yaptiklarini ve bu cabalarin olumlu bir sona ulasmasini istediklerini belirtti. Wall Street uzmanlarindan ise, `Borsada yasanan dususler Brezilya`nin reform cabalarinin basarisiz olmasinin sonucudur. Basarisizligin reel etkileri ise daha olumsuz olacaktir` yorumlari geldi. Eger Brezilya pazari ABD`ye kapanirsa bu Rusya ve Asya`dan sonra ABD dis ticaretinde yeni bir daralmaya neden olacak. Fakat ABD Maliye Bakanligi yetkilileri, karamsar olmadiklarini ic pazarin bu acigi kapatabilecegini belirtiyorlar. (SABAH)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
995 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.004 TL        
EURO
988 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.