EBSO Atık Borsası Faaliyete Geçiyor

17.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

EBSO Başkani Akkan: -Ege`De Çevreye Duyarli Sanayi Oluşumu İçin Çalişmalar Başlattik. İlk Adim Olarak Atik Borsasini Faaliyete Geçiriyoruz -Tobb Koordinatörlüğünde Diğer Odalarla Bağlantili Olarak Çalişacak Atik Borsasi, Bu Alanda Arz İle Talebi Buluşturacak Ve Ekonomik Değer Kazandiracak


İZMİR (A.A) - 17.11.2000 - Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Atık Borsası`nın önümüzdeki günlerde faaliyete geçeceği öğrenildi. A.A muhabirinin sorularını yanıtlayan EBSO Başkanı Atıl Akkan, çevreci sanayileşme anlayışını benimsediklerini ifade ederek, Ege Bölgesi`nde çevreye duyarlı sanayi oluşumu için çalışmalar yaptıklarını bunun ilk adımı olarak da atık borsasını faaliyete geçireceklerini söyledi. Akkan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) koordinatörlüğünde diğer odalarla bağlantılı çalışacak atık borsasının bu alanda atığı oluşturanlarla bunu değerlendirecek olan kişi ve kuruluşları buluşturacağını anlatarak, bunun sonucunda çevre kirliliğinin önemli ölçüde azalacağını ve atıkların ekonomiye kazandırılacağını bildirdi. Akkan, EBSO olarak üretim sürecinin başında gerekli önlemlerin alınarak, daha az atık çıkması, çevre dostu üretim ve ürüne yönelinmesinin yanı sıra, atıkların geri kazanılması amacına dönük olarak atık borsasını faaliyete geçireceklerini kaydetti.


EBSO atık borsasının üretim sırasında ve sonrasında ortaya çıkan atıkların kontrollü, düzenli ve sistematik olarak değerlendirilmesine aracılık edeceğini belirten Akkan, Borsamız oda üyeleri arasında ve diğer odaların üyeleriyle, atıklarını arz eden işletmelerle, bunları talep eden işletmeler arasında bilgilenmeyi sağlayıcı sistem olarak çalışacak dedi. EBSO`nun atığın alım, satım, fiyat, nakliye işlerine karışmayacağını kaydeden Akkan, odanın sadece arz edenle talep edeni buluşturacağını açıkladı. Akkan, borsada buluşan atık arz edenle talep edenin kazançları olacağını belirterek, şunları söyledi: Borsa yoluyla atığını arz eden yeniden değerlendirilebilen atığı için ücret alacak ve bertaraf harcamalarından da tasarruf etmiş olacak. Atığını arz eden bunu ücretsiz olarak vererek, bertaraf giderlerinden tasarruf edeceği gibi kendi bertaraf maliyetinin daha yüksek olacağı durumlarda atığının kabulü için de ücret ödeyebilecek.


YILDA BİR MİLYON TON ATIK EKONOMİYE KAZANDIRILIYOR;

EBSO Başkanı Akkan, Türkiye`de yılda geri kazanılan kağıt, metal, cam ve plastik gibi ürünlerin ancak bir milyon tonunun çöp toplayıcıları tarafından ekonomiye yeniden kazandırıldığını açıkladı. Türkiye`de yılda 20 milyon ton katı atık oluştuğunun tahmin edildiğini belirten Akkan, bunun ancak yirmide birinin ekonomiye kazandırılabildiğini söyledi. Akkan, geri kazanılan atıkların yüzde 70`inin çöplüklerden ve çöp sahalarından ilkel koşullarda toplandığına değinerek, borsanın faaliyete geçmesiyle atıkların daha sistemli değerleneceğini ve rakamın da artacağını anlattı. Nüfus artışına paralel olarak atık miktarı ve ambalajlı ürün kullanımında artış kaydedildiğini ifade eden Akkan, bu gelişme karşısında atıkların yeniden ekonomiye kazandırılmasının ülke kaynaklarının değerlendirilmesi anlamında da çok önemli olduğunu vurguladı.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
1.006 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.