Efes Avrupa`da Bira Uretecek.

29.12.1998 - 00:00 | Son Güncelleme :
Birlestirilmelerisozkonusu olan Anadolu, Ege, Erciyas ve Guney Biracilik`in halka acik sirketler oldugunu hatirlatan Anadolu Grubu Bira ve Icecek Grubu Baskani Ilker Keremoglu, yabanci kurumsal yatirimcilarin da bu sirketlerde cok ciddi yatirimlari bulundugunu ifade etti. Ozellikle son dort bes yil icinde uluslararasi sermaye ve finans piyasalarindan gerek hisse arzlari yoluyla gerekse borclanma yoluyla fon sagladiklarini belirten Keremoglu, `bu piyaslaara dort ayri sirketle gitmektense, bunlari birlestirip tek sirket olarak gittiginiz zaman hem hisse senetlerinizin daha iyi degerlenme sansi doguyor, hem de daha uygun sartlarla borclanma imkani cikiyor. Kucuk bilancoyla degil de buyuk bilancoyla gittiginizde avantaj elde ediyorsunuz. Bizim 4 sirketimiz biraraya geldiginde Avrupa capinda bir fiyat oluyoruz` dedi. Bu birlesmenin hisse senedi degeri ve borclanma imkani yaratmasi disinda ikinci bir ayagi daha bulunduguna dikkat ceken Keremoglu, birlesmenin gerceklesmesi sonucunda operasyonlarin daha verimli yonetilecegini belirtti. Krizden once soz konusu sirketlerin toplam piyasa degerinin 1 milyar dolarin uzerinde oldugunu fakat kriz sonrasi hisse fiyatlarindaki gerileme sonrasi piyasa degerlerinin de dustugunu kaydeden Keremoglu, krizin asilacagini dusunduklerini vurguladi. Keremoglu, birlesme sonrasinda ortaya cikacak sirketin IMKB`ye kote edildikten sonra Londra borsasi`na kote edilecegini de sozlerine ekledi. 1998 yilinda pazardaki sikisikligin da olumsuzluk yarattigini ifade eden Keremoglu, `Bunun gecici bir donem oldugunu, Turkiye`nin krizi 1999`da atlatacagini dusunuyoruz. Dunyanin gelismis ulkelerinde cok ciddi bir kriz belirtisi yok, su haliyle bu bir dunya krizi degil. Bu krizin etkisinin cok uzun surecegini sanmiyoruz. 1998 yilinda Marmara Bira`yi satin aldik. Romanya ve rusya`daki sirketlere istiraklerde bulunduk. 1999 yilinda yatirim yapmayi planlamiyoruz. Onumuzdeki yil toparlanma yilimiz olacak. Derlenip, toparlanarak 2000`e yani yeni yuzyila guclu, kuvvetli girip buyumemize devam etmek niyetiyle yola cikiyoruz` dedi. Turkiye pazarindaki durumu koruyarak yurtdisindaki buyumeyi surdurmek istediklerini anlatan Keremoglu, Romanya, rusya, Kazakistan, Turkmenisten ve Azerbaycan`da yatirirmlari bulundugunu, 1999 yilinda nefeslendikten sonra yurtdisindaki buyumeyi de Efes Pilsen olarak surdurmek amacinda olduklarini belirtti. Ozellikle Ukrayna ve Azerbaycan`la ilgili dusunceleri bulundugunu kaydeden Keremoglu, `su anda orda yatirimimiz yok. Efes Pilsen`i oralarda da uretmek istiyoruz. 2-3 yil icinde Avrupa Toplulugu icinde de Ingiltere veya Almanya`da uretime gecmeyi planliyoruz. Yuzde 40 oraninda istirak ettigimiz Turkiye Coca Cola haric, yurtici ve yurtdisi cirolarimiz 750 milyon dolar civarinda olacak. 2000 yilinda ise 1 milyar dolar ciro ongoruyoruz. Bunun yarisi yurtici yarisi yurtdisindan olacak. Bu yil ise toplam 500 milyon dolari gectigimizi dusunuyoruz` dedi. (FINANSAL FORUM)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.