Efes bira Devleri Arasında

21.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Wall Street Journal Gazetesi`nde yer alan habere göre Türk bira üreticisi Efes Pilsen, Avrupa`nın en çok bira üreten 20 firması arasında. Efes Pilsen, yaklaşık 5 milyon hektolitrelik üretimiyle 13`üncü sırada yer alıyor. Birinci sırada ise yaklaşık 50 milyon hektolitrelik üretimiyle Heineken var.

ÜNLÜ Wall Street Journal Gazetesi`nde yer alan bir haberde Batı Avrupa`da bira tüketimi ve firmaların bira üretimi hakkında da ayrıntılı bilgi verildi. Türk bira üreticisi Efes Pilsen Avrupa`nın en büyük 20 bira üreticisi arasında gösterildi. İlk sırada ise 50 milyon hektolitrelik üretimiyle Heineken yer alıyor. Efes Pilsen yaklaşık 5 milyon hektolitrelik üretimi ile 13`üncü sıraya yükselmiş durumda. Foster`s, Grolsch, Henninger gibi ünlü bira firmaları, Efes Pilsen`in ardında yer alırken ilk beş büyük firma Avrupa pazarında tekel oluşturmakla suçlanıyor.

Küçük bira üreticileri ve pub sahipleri, sağlıklı dağıtım yapılamadığı için haksız rekabetten yakınarak anti tekel davaları açmaya başladılar. Haberde, Avrupa`da sadece büyük üretim ve dağıtım şirketleri tarafından dikey birleşmelerin yaşandığı ve bu birleşmelere girmek isteyen küçük üreticilerden yüksek dağıtım fiyatları istenmesiyle tekel oluşturulduğuna dikkat çekildi. Zor durumda kalan küçük üreticiler ve pub sahiplerinin büyük dağıtım şirketleri ve üreticilerin haksız rekabetine maruz kaldığı, bu yüzden Avrupa pazarında bira tüketiminin gerilemeye başladığı bildirildi.

Gazetede Batı Avrupa`da bira tüketimi hakkında bilgi de verildi. Bira tüketiminin 1993-94 yıllarına göre düşüş kaydettiği belirtildi. Batı Avrupa`da 1994 yılında 310 milyar hektolitrenin üzerinde olan bira tüketiminin 1999 yılında 300 milyar hektolitrenin altına düştüğü ifade edildi. Ülkelere göre bira tüketiminde ise 100 milyon hektolitrelik tüketimle Almanya açık farkla önde. İngiltere ise 60 milyon hektolitrelik tüketimle ikinci sırada.(HÜRRİYET)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.012 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.