Ekonomik Canlanmayla Yildizi Parlayacak Hisseler Vesektorler.

16.04.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
2000 yiliyla beraber Turkiye`de pek cok degisiklik gerceklesmeye basladi. siyasi istikrar saglandi. Enflasyonu dusurmek ve ekonomiyi tekrar duzluge cikarmak icin IMF ile anlasma imzalanarak istikrar paketi devreye koyuldu. Faizler inanilmaz bir hizla dusmeye basladi. Yuzde 35`lerin altina kadar geriledi. Doviz kontrol altina alindi. Hazine ic borclanmayi azaltarak IMF ve Dunya Bankasi`nin verdigi guvenceyle yurtdisindan daha ucuza borclanmaya basladi. Enflasyon bu gelismelere ilk anda tepki vermedi ama, nisandan sonra dusus kendini ciddi bir sekilde hissettirecek. AYrica, istikrar programi cercevesinde ekonomide yuzde 5.5`lik bir buyume hedefleniyor. Ekonomide beklenen buyume bazi sektorlere daha fazla yarayacak. 2000 ve sonraki yillarda yildizlasmasi beklenen sektorleri sizin icin arastirdik:
DEMIR CELIK SEKTORU: Celik fiyatlari ve talebi 1997 yilinin ikinci yarisindaki global krizden etkilenerek 1998 yilinda tarihi dip seviyelerine ulasti. Ic piyasada da bu duruma bagli olarak uzun ve yatay celik satisinda zorluklar yasandi. Ic ve dis piyasada azalan taleple birlikte fiyatlarda sert dususler olurken sirketler uretimlerini azaltmak zorunda kaldilar. 1998 yilinda islenmis celik uretiminde azalma yuzde 3.7 oldu. Sonuc olarak birco yerli celik sirketi 1998 yili sonu itibariyle ya zarar acikladi ya da karlarinda azalma goruldu. 2000 yiliyla birlikte tahminler olumlu yone dogru kaymaya basladi. Kuresel celik talebininde hizlanarak devam etmesi bekleniyor. Buna bagli olarak 2000 yili icinde celik fiyatlarinin ortalama yuzde 15 artacagini ve yerli celik ureticilerinin gelirlerine arti deger olarak yansiyacagi tahmin ediliyor. Ayrica, IMF ile yapilan stand-by anlasmasiyla birlikte ciddi canlanma bekleniyor. Eger belirlenen hedeflere ulasilirsa GSMH`deki artis ile birlikte uretimin yuzde 5 artmasi bekleniyor. Depremden kaynaklanan talebi de goz ardi etmemek gerekiyor.
Erdemir: Ic piyasada tekel olmasinin da yardimi ile sirketin net satislarini ve nat karini 1999 yilina gore arttiracagi tahmin ediliyor. 1999 yilinin ucuncu ceyregi itibariyle ERdemir`in 446 milyon dolar finansal borcu bulunuyor. Erdemir`in dusen devaluasyon oranindan yararlanma olasiligi fazla. Ozellestirmeler beklentklieri de hissenin gucunu artiriyor.
TELEKOMUNIKASYON: Turk telekomunikasyon sektoru Turk Telekom`un tekelinde bulunuyor. Sektor hizla buyuyer. Yeni halka arzlarla birlikte onemli asamalar kaydetmesi bekleniyor. Ayrica, Turk telekomunikasyon sektorunde buyume potansiyeli olan bir diger onemli alan da internet. turk internet sektoru genel olarak incelendiginde 1999 yilinin dorduncu ceyreginde ulke nufusunun yuzde 2`sinin altinda bir oranin internet kullanicisi oldugu goruluyor. Avrupa`da ise 1998 yilinda bu orani yuzde 3`un uzerindeydi. Internet kullanimindaki ve elektronik ticaretteki buyume potansiyeli Turkiye`nin onde gelen kuruluslarini internet hizmet saglayicilari kurmaya yoneltiyor. Bu sektorde Dogan holding, Koc holding, Ihlas ve Dogus grubu da yeni ekonomide basi ceken kuruluslar.
Teletas ve Netas: 1999 yilinda turk Telekom`un yatirimlarini yavaslatmasi, Alcatel ve Netas`i olumsuz etkiledi. Ancak, 1999 yilinin son ceyreginde acilan 150 milyon olarlik santral ihalesine en iyi teklifi Alcatel verirken, 200 milyon dolarlik transmisyon ihalesine en iyi teklifi netas verdi. Alcatel`in satislarinda dolar bazinda yuzde 14 artis yasanirken, Netas`in satislarini yuzde 5 yukseltti. 2000 yilinda Turk Telekom`dan alinan ihaleler veyeni GSM yatirimlari nedeniyle Alcatel`in satislarinda yuzde 25`lik bir artis bekleniyor. Diger yandan internet alaninda yapilacak yatirimlar konusunda Alcatel daha avantajli bir konuma sahip. Sirketin 2000 yilinda net karini reel yuzde 41 artirarak 9.3 trilyon liraya yukseltmesi bkeleniyor. Ayrica, GSM ihalelerini alan sirketlerin hangi sirket ile altyapi yatirim konusunda anlasacagi bu sirketler uzerinde etkili olacak. Alcatel`in Netas`a kiyasla ucuz oldugu dusunuluyor. Yine de her ikisinin buyume potansiyeli var.
GMYO: Faizlerdeki onemli dusus neticesinde azalan yatirim secenekleri ve deprem sonrasinda olusan ortam dolayisi ile 2000 yilinda gayrimenkule talebin artmasi bekleniyor. Deprem yuzunden ortaya cikan psikolojik etkilerin yavas yavas azalmasi ile genel olarak pazardaki durgunlugun da sona ermesi bekleniyor. Turkiye`de gayrimenkul yatirimlarini tesvik etmek icin Gayri Menkul Yatirim ortakliklari (GMYO)`nda onemli vregi istisnalari taninmis durumda. Onumuzdeki yillarda bircok GMYO`nin vergi avantajindan yararlanmak uzere halkaa cilacagi tahmin ediliyor. 2000 yilinin hemen basinda Is, Ihlas ve Nurol GMYO halka acildi. IMKB`de islem goren GMYO sayisinin artmasi yatirimcilarin bu sektore olan ilgisini de arttiriyor. Faizler dusus trendini surdurmeye devam ederse borsaya girmeyen paranin tek secenegi gayrimenkul olacaktir.
Egs gmyo: Su anda net aktif degerinin altindaki tek gayrimenkul yatirim ortakligi olarak goze carpan EGYO, projelerini aksatmadan yurutuyor. Karliligini artirmaya devam ediyor. Gayrimenkul yatirim ortakliklari arasinda en yuksek net aktif degere sahip olan EGYO, projelerinin buyuklugu ve cesitliligi ile de riskini azaltarak, ilerisi icin yatirimlarina devam ediyor. 1999 yili sonunda disaridan aldigi kredilerle likit bir durumda. Hissede beklentlierin devam etmesi bekleniyor.
PETROL URUNLERI SEKTORU: 1998 yilinda son 22 yilin en dusuk seviyesine ulasan petrol fiyatlari, OPEC ulkelerinin uretimi azaltmasi ile 1999 yilinda tekrar yukselise gecti. 1998 yilinda fiyatlardaki sert ve uzun sureli dusus, Avrupa`daki rafineri ve petrokimya ureticilerinin kar marjlarinin uzun sure dusuk seviyelerde kalmasina yol acti. Ancak 1999 yilinda fiyatlardaki artisa paralel olarak, bu oranlar da yukselise gecti. 1999 yilinda varil basina satis fiyati 17.8 dolar iken 2000 yilinda 30 dolarlari gecti. Ayrica katma degeri yuksek urunlere gecis ile onumuzdeki yillarda petrokimya urunlerinde marjlarin genislemesi bekleniyor. Sektor, ekonomideki olumlu beklentiler ve duzeltmeler ile birlikte uretimini artirabilir. Petrol urunlerine talep GSMH`deki buyumeyle baglantili.
Petrol ofisi: 1998 yili Temmuz ayinda otomatik fiyatlandirma mekanizmasinin yururluge konmasi sirketin yilin ikinci yarisinda cirosal acidan bir nebze toparlanmasini sagladi. Bu donemde 2.8 milyar dolar net satis ile bir onceki seneye gore yuzde 25`lik bir dusus gerceklestiren sirket, 1999 senesini ise yuzde 11`lik bir artisla 3.1 milyar dolarlik net satisla kapatti. Esas faaliyetlerinden elde ettig ikarini artan trendle birlikte yukselten sirketin hicbir finansal borcu bulunmamasindan dolayi finansal gidrei de yok. Sirket yillardan beri oldukca yuksek likidite oranlariyla calisiyor.
BEYAZ ESYA SEKTORU: Gecen iki yilda iki haneli buyume oranlarina ulasan beyaz esya satislari yukselen faiz oranlari ve yavaslayan ekonomi ile beraber 19987in ikinci yarisinda kuculme donemine girdi. Marmara Bolgesi`ndeki deprem dolayisiyla 1999`un sonuna dogru satislarda beklenen artis gerceklesmedi. Ekonomideki duzelmenin ve faiz oranlarindaki dususun bir sonucu olarak 2000 yilinda dayanikli tuketim mallarina olan talebin artmasi bekleniyor. Ozellikle deprem bolgesindeki tekrar yapilanmanin tamamlanmasi ile, 2000 yilinin son donemde beyaz esyaya olan talep belirgin sekilde artabilir. 2000 yilinda GSMH`deki yuzde 4. 5 buyumeyle beraber, yurtici beyaz esya satislarinda yuzde 10`luk bir buyume gecreklesebilir.
Arcelik: Su an piyasa degeri 2.2 milyar dolar olan Arcelik, birlesme sonrasi net kari goz onune alindiginda 13.9 olan f/k oranindan islem goruyor. Arcelik`in yurtici pazarda lider konumda olmasi v esatislarinin buyuk kisminin ic pazarda gerceklesmesi dolayisiyla, ekonomide beklenen canlanmayla beraber dayanikli tuketim mallari talebinin artisindan en fazla faydalanacak sirket konumunda bulunuyor. Bu degerler goz onune alindiginda Arcelik 2000 yili f/k`ya gore, sektore ve pazara oranla iskontolu islem goruyor.
CIMENTO SEKTORU: Cimento sektorundeki olumsuzluklarin sonunun geldigi ve 2000 yilinda iyilesmeye dogru gitmesi bekleniyor. sektore olumlu bakmak icin gecerli sebepler var. Bunlardan biri cimento sektorunun oldukca kotu gecen 1999 yili nedeniyle 2000 yilinda bir toparlanma olmasidir. 2000 yilinda cimento satislarinda yuzde 5-7`lik bir artis olmasini bekleniyor. Marmara bolgesi`nde yeniden yapilanma calismalarinin 2000 yili ikinci ceyrekte 1.5-2 milyon tonluk ek bir cimento ihtiyaci doguracagi tahmin ediliyor. Tahkim yasasinda yapilan degisikliklerle yabanci sermaye girisinde artis beklendiginden, 2000 yilindan itibaren baslamak uzere alt yapi yatirimlari hizlanacaktir. Sektorde konsolide net satislarin yuzde 13 ve net karlarin yuzde 19 buyumesi bekleniyor.
Adana Cimento: Adana Cimento, 34.89 dolar/ton seviyesindeki duzeltilmis firma degeri/kapasite orani ile sektorune gore yuzde 68 oraninda iskontolu. Cimento sirketlerinin degerlemesinde onemli bir gosterge olan bu oran sirketin piyasa degerinin dusuk oludgu sonucunu ortaya cikariyor. Sirketin 2000 yili hedefi cimento satislarini yuzde 20 seviyesinde dusurerek klinker satislarini artirmak. bu, kar marjlarini olumsuz etkilese de, amortisman giderlerindeki oransal azalma etkiyi notrlestirecek. Adana Cimento`nun, Cimsa`nin yuzde 15.5`i de dahil olmak uzere toplam yaklasik 180 milyon dolarlik bir istirak portfoyu bulunuyor.
OTOMOTIV SEKTORU: 1998 yilinda 7 milyar dolarlik sermayenin yurtdisina kacmasi ile sonuclanan Rusya krizinin Turk otomotiv sektoru uzerine 1998 ve 1999 yillarinda onemli tekileri oldu. Artan faiz oranlari ve ekonomik aktivitelerdeki yavaslama, tuketicilerini motorlu araclar uzerindeki taleplerini ileriki tarihlere ertelemelerine neden oldu. Agustos ve Kasim 1999`da yasanan ve tuketicilerin guvenini sarsan deprem felaketinden sonra durum daha da kotuye gitti. 1999`da yil sonuna kadar gerceklesen 403 bin arac satisi, 1998 otomotiv satis rakamlari karsilastirildiginda yuzde 16 dusus gosterdi. Toplam motorlu arac satislarinin yuzde 71.8`ine denk gelen otomobil satislarinda sadece yuzde 9 azalma olmasina ragmen, ticari arac satislarinda meydana gelen yuzde 30`luk dusus, pazardaki iki haneli daralmanin temel sebebi olarak gosterilebilir. 2000 yili icin pazardaki toplam otomobil satislari 1999 rakamlarinin yuzde 15 yukarisi olan 461 bin adete ulasmasi bekleniyor. Satislarin artmasini saglayacak temel faktor, Agustos 1999`da yuzde 120 olan TL bazli otomotiv kredilerinin,2 000`de yuzde 35`e kadar gerilemesiyle ortaya cikan faiz oranlarindaki dususten kaynaklaniyor. GSMH`da beklenen yuzde 5`lik artis, satislardaki artisin baska bir sebebi olarak gosterilebilir. Cunku, Turkiye`de genel ekonomik aktivitelerde motorlu arac satislari arasinda ciddi bir baglanti var.
Ford Otosan: Firmanin likit calistigi goruluyor. Stoklarini eritmeye baslamasiyla sirketin stok devir hizi yukseliyor. Borcluluk oranlari yuksek seyreden sirket, 1999/12 doneminde uzun vadeli banka kredisine agirlik verdi. Bu nedenle sirketin finansman giderleri de onemli oranda artis yasandi. Sirketin 1999/12 doneminde menkul kiymet geliri yerine faiz gelirlerini tercih ettigi goruluyor. Ekonomideki buyumeye paralel olarak 2000 yilinda olumlu etkilenecegi tahmin ediliyor.
TEKSTIL SEKTORU: 1998 yilinda sektor 11 milyar dolarlik ihracat ile toplam ulke ihracatinin yuzde 40`ini karsiladi. GSMH`nin yuzde 8`ini ureten sektor isgucunun yuzde 20`sini barindiriyor. Ulke ekonomisinin lokomotif sektorlerinden biri olan tekstil ve hazir giyim Uzakdogu`da baslayan ve rusya ile devam eden krizlerden fazlasiyla etkilendi. 2000 yilinda kendi markasini yaratabilmis, standart mamullerden ziyade tuketici ihtiyaclarina cevap verebilecek, katma degeri yuksek urun uretmeye musait teknolojiye sahip, yatirmilarini tamamlamis, nakit donusu yaratabilecek sirketlerinyildizlasma olasiliginin oldugu bir yil olmasi bekleniyor.
Aksa: Aksa`nin 1999 yili toplam net satislari yuzde 2.2`lik azalma ile 265 milyon dolar olarak gerceklesti. Satislarindaki bu cok duuse karsin net karini yuzde 36`lik artis ile 41.7 milyon dolara tasidi. 1999`da sirketin ozellikle yilin ikinci yarisindaki performansi dikkat cekiyor. Sirket ikinci yariyilda deprem nedeniyle uretime verilen 12 guluk araya ragmen satislarini yuzde 15`lik artisla 100 bin 689 tona cikarmistir. 2000 yilinda akrilik fiyatlarindaki artisin devam etme beklentisi ile sirketin satislarini 1999 yilina gore yuzde 25`lik artisla 330 milyon dolara tasimayacagi dusunuluyor. (BORSAANALIZ)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.022 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.