Elma ihracatçısı darboğazda

11.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Türkiye`de yıllık elma üretimi 2 milyon tonun üzerinde olmasına karşın, ihracatın 50 bin ton seviyesinde kaldığı bildirildi. Karaman Tarım Müdürü Talat Şentürk, yaptığı açıklamada, Hollanda`nın üretilen 475 bin ton elmanın 300 bin tonunu, diğer Avrupa ülkelerinin ise üretimin yarısını ihraç ettiklerini belirterek, Türkiye`de bu rakamın toplam üretimin sadece yüzde 2-3`nü oluşturduğunu söyledi. Karaman`ın yıllık 360-370 bin ton elma üretimiyle Türkiye birincisi olduğunu hatırlatan Şentürk, ``İhracatı artırma çabaları devam ederken, sorunların çözümü yolunda çaba gösterilmesi gerekiyor. Bir yandan dünya piyasasında tutulan çeşitlerin ekimi konusunda çaba gösterilirken, diğer yandan ihracat olanaklarını araştırıyoruz`` dedi.

Elma ihracatının önündeki en önemli engelin, dünya piyasasına uygun çeşit üretilmemesi olduğunu anlatan Şentürk, şöyle devam etti: ``Diğer bir sorun da, paketleme sisteminde uluslararası standartların yakalanmamasıdır. İhracat yapılacaksa paketleme sisteminde uluslararası normların gerekleri yerine getirilmek zorunda. Ülkemizde soğuk taşımacılık sisteminin arzu edilen düzeyde olmaması da ciddi bir dezavantaj olarak karşımıza çıkmaktadır. Zira soğuk depo bulunmayan araçlarla ihraç edilen ürünler, yerine varmadan bozuluyor.`` Şentürk, elmayı dünya piyasına taşıyıp, pazarlayacek sektörlerin de uluslararası normlarda olmadıklarını sözlerine ekledi.



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
986 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.