En Az Bir Yil Sabredecek Yatirimcilara 20 Hisse.

23.01.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Kurartisinin MB tarafindan kontrol altina alinmasi, Hazine`nin basarili borclanmalari, repo ve bono faizlirenin hizla gerilemesi, borsayi son uc ayda yatirim araclar iicinde getiri acisindan ilk siraya yerlestirdi. Fakat, borsanin surekli yukselmes imumkun degil. Son uc haftadir Ekonomist`te isledigimiz borsa kapak haberlerinde, yatirimcilari bu konuda surekli uyariyoruz. Borsacilarin deyimiyle `trenin son vagonuna binmeleri` durumunda, zarara ugrayabileceklerine dikkat cekiyoruz. Portfoylerin hisse senedi kisminda yuzde 25 holding, yuzde 35 banka ve sigorta ve yuzde 40 sanayi hisseleri bulunmasi optimal gorunuyor. Uzmanlar tarafindan, yapilan arastirmalar cercevesinde, ratingi yuksek cikan ve en az bir yil elde tutulmasi onerilen hisseler sunlar:
Van Et: Satisi ve kari sektorun cok uzerinde artan sirket, buyuk yatirimlarini bitirdi. Onemli ihaleler de alan Van Et uzun vadeli alim icin uygun.
Merko Gida: Finansal borclari, toplam borclarin yuzde 74`u olsa da ozellikle kriz doneminde bile, esas faaliyet kari ve net satislarini enflasyonun epey uzerinde artirdi. Faizlerdeki dusus egilimi, sirketin net kar marjini yuzde 10-15 araligina kadar yukseltebilir.
Karsu Tekstil: Dunyanin en buyuk iplik uretim tesislerinden birine sahip olan sirketin kriz donemi boyunca satislari, dolar bazinda 38-39 milyon dolardan 42 milyon dolara kadar cikti. 2000 yilina bitmis yatirimlarla giren sirketin urunlerine olan yuksek dis talebin, sirketin piyasa degerini artirmasi bekleniyor.
CBS Printas: Mali durumu iyi olan sirketin, 2000 yilinda ozellikle ekonomideki is hacminin gelismesiyle birlikte satis ve karinda onemli artislar olabilir. Arsa satis karlariyla birlikte aralik ayi bilancolari aciklandiktan sonra onemli bolunme potansiyeli beklentisi soz konusu.
Unye Cimento: Yatirimlarini bitirmek uzere olan sirket, onemli oranda net satis ve eass faaliyet kari buyumesi sagladi. Ciddi anlamda nakit kaynaga sahip olan sirket, ozellikle ekonomik canlanma ile birlikte satis ve karini artiracak.
Erbosan: Istikrarli bir mali yapiya sahip olan firma, toplam duran varliklarinin yuzde 16`dan fazlasi kadar yeni yatirima gitti. 2000 yilinda bu yatirimin meyvelerini esas faaliyet kari ve net satislarindaki buyumeyle birlikte toplayacak.
Klimasan: Sektorde lider konumda olan sirket, neredeyse ticari dondurucu piyasasinin tumune hakim. Ayrica, yabanci ortak gorusmeleri de yapan sirket icin 2000`in altin yil olma olasiligi cok yuksek. Su an icin satis performansi enflasyonun altinda kalsa da daha once yapilmis yatirimlarla birlikte artan kapasite sirkete cok olumlu bir gelecek hazirliyor.
Enka Holding: Enka Insaat-Intergen konsorsiyumu, 3.800 mw (Turkiye`nin toplam kapasitesi 22.173 mw) toplamkurulu kapasiteli uc dogalgaz cevrim santrali ihalesini, 2.2 milyar dolar karsiliginda almisti. Konsorsiyum, American Eximbank, OPIC ve yerel bankalar arasinda 1.65 milyar dolarlik kredi anlasmasi sagladi. sirketin ikinci buyuk projesi, 450 milyon dolara denk gelen yuzde 25`lik paya sahip oldugu `Izmit Korfezi Gecis Projesi`. Ancak gerceklesme olasiligi deprem ihtimaliyle azalan bu projeye ragmen, deprem bolgesinin yeniden imarinda ENka`nin onemli bir rol oynamasi bekleniyor. Enka Insaat`in 1999 sonunda dolar bazindaki karini, yuzde 50 artirmasi bekleniyor. Enka Insaat, yuksek petrol fiyatlarindan faydalanmak amaciyla Hazar Deniz`i cevresinde rafineri olusturmak isteyen firmralarla taahhut anlasmalari amaciyla da gorusuyor. Enka Insaat, Bosna`da savasta hasar goren yerlesim birimlerinin yeniden imarinin yaninda, Turkmenistan dogalgazi ve Baku-Ceyhan petrol Boru Hatti projelerinde yer alma ihtimali yuksek firmalar arasinda. Ayrica ucuncu GSM ihalesi icin Ingiliz telecom sirketi Vadafone ile birlikte ENka Holding`in de teklif vermesi bekleniyor.
Alarko Holding: Grubun taahhutluk ve arazi gelistirme islerinden sorumlu istiraki alan ALsim, olusturulan bir konsorsiyumla Baku- Ceyhan Petrol Boru Hatti projesine dahil. Grubun enerji sirketi Altek`in faaliyetleri, proje degeri 65 milyon dolar olan Kirklareli`ndeki dogalgaz donusum tesisi, Rize`deki (150 milyon dolar) ve Anamur`daki (100 milyon dolar) hidroelektrik tesisleri. Deprem bolgesindeki toplu konut projeleri, Tuzla`da alisveris merkezi projesi, Riva`da uydu sehir ve Bogaz`a tup gecit, gundemde olan projelerden bazilari. Sirketin projelerinden alacagi muhtemel pay da hesaba katildiginda, hisseleri net aktif degerine gore yuzde 14 iskontolu.
Alarko Carrier: Baku-Ceyhan Boru Hatti anlasmasinin imzalanmasi ile birlikte, Turkiye`ye transfer edilecek dogalgaz uzun vadede Alarko Carrier`i olumlu etkileyecek. Cirosunun yuzde 20`si dogalgaza dayali urunlerden olusan sirketin, artacak olan dogalgaz talebi ile birlikte cirosunda onemli artislar olacak. 2000`de insaat sektorunun canlanmasi ile birlikte, sirketin cirosunu reel olarak 3.1 oraninda buyutmesi bekleniyor. Alarko Carrier`in hedef piyasa degeri, 210 milyon dolar. Bununla birlikte, yuksek piyasa degerli hisselerden sonra orta olcekli hisselere olan talebin artmasiyla, hissenin fiyatinin yukselmesi bekleniyor.
Koc Holding: Onumuzdeki donemde otomotiv, finans, telekomunikasyon ve enerji gibi Turkiye`nin gelecek vaat eden alanlarina yatirim yaptigindan, gozde olmaya aday. Holdingin yuzde 37 oraninda ortak oldugu Zinerji sirketi, ADana Tufanbeyli santral ihalesini kazanan konsorsiyuma yuzde 42.5 oraninda ortak. Zinerji sirketi, Kangal ve Seyitogmer elektrik santrallerinin isletim hakkini da devraldi. Holdingin, bu ay icinde gerceklestirilecek olan ucuncu ve dorduncu GSM ihalelerine teklif vermesi belkeniyor. Ancak Koc`un, icinde zaten bir GSM Barindiran Turk telekom ihalesini almaya daha fazla onem verdiginden, bu ihalelerde fazla iddiali olmasi beklenmemeli. Holding net aktif degerine gore yuzde 5, halihazirdaki piyasa degerinde endeksin yuzde 15 altinda performans sergiliyor.
Sabanci Holding: Holding dunyanin onde gelen sirketleriyle yuzde 50-50 ortaklik kurma stratejisini devam ettiriyor. Sabanci Holding, Turk-Net`in yuzde 70 hissesini aldi. Turknet`in e- bunisess ve portal ticaret icin Sabanci Holding`e bir musteri tabani olusturmasi bekleniyor. Sabanci, Dogus, Dogan ve Telefonica`dan (Ispanya) olusan bir konsorsiyumla birlikte, 3. ve 4. GSM ihaleleri icin teklif verecek. Carrefoursa ve Arcadia, Sabanci`nin perakendecilik alaninda faaliyet gosteren sirketleri. Carrefoursa, 2001`e kadar magaza satislarini 200 milyon dolardan 800 milyon dolara cikarmayi hedefliyor. Bu noktadan sonra sirketin halka acilmasi bekleniyor. Sirket net aktif degerine gore yuzde 9 iskontolu olarak islem goruyor.
Dogan Holding: Dogan Holding`in uzun donem stratejisi, Turkiye`deki baslica elektrik dagitici ve gerekli kanun degisikliklerinin vuku bulmasi ile de ureticilerden biri olmak. holding, Istanbul`un Avrupa yakasinda Isedas, Dogu Karadeniz bolgesinde Zigana isimli sirketleriyle elektrik dagitim haklarini elinde bulunduruyor. bu projelerin holdingin nakit aktif degerine katkisi 650 milyon dolar. Ayrica holding 3. ve 4. GSM ihalelerine Sabanci, Dogus ve Telefonica ile katilacak. Sirketin ileri teknoloji alanindaki yatirimlarinin baslica ayagini Dogan Yayin Holding olusturuyor. Dogan yayin Holding, ileri teknoloji alaninda yatirimda bulunan DYH, Dijital TV Kanali servis saglayiciligi (Cukurova -yuzde 50- grubuyla birlikte mart ayinda starta lacak) ve internet erisim servis saglayiciligi alanlarindaki girisimlerinin yaninda, Netas`la stratejik ortaklik ve Compaq`la proje yonetimi icin anlasmalar gerceklestirdi. 2002`de sirketin bu alandaki pazar hakimiyetinin yuzde 30`a ulasmasi bekleniyor.
Garanti Bankasi: Dogus Grubu`nun 2000`de en fazla buyuyecek olan gruplardan olmasi, Garanti Bankasi`na olumlu yansiyacak. Bankanin faiz gelirlerinin yarisi menkul kiymet portfoyunden kaynaklaniyor. Garanti, su anda yuksek teknolojiye yaptigi yatirimlar sayesinde sube basina en yuksek mevduata sahip banka konumunda.
Tansas: Agresif bir buyume stratejisi belirleyen ve yeni magazalar acan Tansas`in 1999 satislarinin reel olarak yuzde 12 artmasi bekleniyor. Yatirimlardan dolayi yili 960 milyar lira zararla kapatacagi tahmin edilen Tansas, 1999`da Istanbul`da dort, Ankara`da ise bir magazasi olan Bonus magazalarinin, bu yilin basinda da Makro`yu satin aldi. Bu magazalarla, ilk kez Ege Bolgesi`nden cikan sirket, yil sonuna kadar biri Istanbul, sekizi Ege`de olmak uzere toplam dokuz magaza daha acmayi planliyor.
Otokar: Otokar, savunma sanayiine yonelik ihalelerle satislarini 2000`de reel bazda yuzde 2 oraninda (3.5 trilyon lira) artirma potansiyeline sahip. Buna parelel olarak sirketin guclenen nakit pozisyonu sayesinde finansal gelirlerini yuzde 11 oraninda artirmasi bekleniyor. Dolayisiyla sirketin 2000 yilinda karini reel olarak yuzde 17 oraninda artirarak, 6.3 trilyona cikarmasi bekleniyor.
Beko Elektronik: Vestel gibi taksitli bilgisayar ve `KocNet` internet erisim paketi pazarlamasindan dolayi, sirket gecen yilin ikinci yarisinda itiraben cirosunu onemli oranda artirdi. 2000 yilinda ise sirketin net satislarinin yuzde 4`luk bir artisla 222 trilyon lira ve net karinin yuzde 10 reel azalisla 7.6 trilyon lira olarak gerceklesmesi bekleniyor.
Tupras: Depremin olumsuz etkilerine ragmen, artan petrol fiyatlarini otomatik fiyatlandirma mekanizmasi sayesinde bilancosuna yansitan sirket, yuksek karliliga ulasmis durumda. Uretim kaybindan dolayi satis hacmi yuzde 15 azalmasina ragmen reels atislari yuzde 14 oraninda artan Tupras`in kari ise 144 trilyon lira oldu. Guclu nakit akimi sayesinde faiz gelirlerinde artis saglandi. deprem zarari olarak tespit edilen 115 milyon dolarin yuzde 95`ini Gunes Sigorta karsilayacak. Bu meblagin 26 milyon dloarini tahsil eden sirketin, kalan miktari da Nisan 2000`e kadar tahsil etmesi bekleniyor.
Is Bankasi: yeni yonetimle beraber daha agresif bir politika izleyecek olan Is bankasi, 1999`da net karini buyuk bankalar icinde en cok artiracak bankalar arasinda yer aliyor. 2000`de kamu kagitlarindaki reel getirilen azalmasi ve hukmetin kamu kagitlarina getirdigi yeni verginin yaratacagi ilave 44 trilyon liralik gidere ragmen, tavsiye edilecek kredilerde beklenen azalma sonucunda, net kar sadece yuzde 2`lik bir reel azalis gosterebilir.
Bagfas: Sirketin 2000`de alinacak ihalelerle birlikte hacminin Sirketin net karinin ise iyilesen nakit pozisyonuyla beraber reel olarak yuzde 29 oraninda artmasi bekleniyor. Mart doneminde gubre satislarinin mevsimsel etkilere bagli olarak artacak olmasi ve hissenin likit olmasi avantaj olusturuyor. (EKONOMIST)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
995 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.007 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.