En karlı sektörler

19.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Merkez Bankası, “1997-1999 Dönemi Sektör Bilançoları Çalışması ve Değerlendirme Raporu” nu yayınladı

Merkez Bankası, 7 bin 604 firmanın mali tablolarından yararlanarak hazırladığı“1997-1999 Dönemi Sektör Bilançoları Çalışması ve Değerlendirme Raporu” nu yayınladı.

Merkez Bankası, geçen yıl imalat sanayiinde faaliyet kâr marjı en yüksek sektörlerin sırasıyla, makine ve teçhizat sanayii, kimya sanayii, elektrik ve optik aletler sanayii olduğunu bildirdi.

Rapora göre 1999 yılında incelemeye alınan firmaların çoğunluğu imalat sanayi sektöründe yer almakta. Genel dağılıma bakıldığında en büyük payı yüzde 46 ile imalat sanayiinin aldığı , onu yüzde 21 ile ticaret sektörünün ve yüzde 13 ile inşaat sektörünün izlediği görülmekte.

İncelemeye alınan firmalarda istihdam edilenlerin sektörler itibariyle dağılımına bakıldığında ilk sırada yüzde 57’lik pay ile imalat sanayiinin yer aldığı onuyüzde 15’lik pay ile taşımacılık, depolama ve haberleşme sektörünün izlediği görülmekte.

İç talepte durgunluk

1997-1999 yıllarını kapsayan inceleme dönemi, ekonominin hızlı büyümeden sonra yavaşlamaya ve daralmaya doğru bir küçülme dönemi içerisinde olduğunu göstermekte. İç talepte büyük canlılığın yaşandığı 1997 yılında ihracatımızdaki ilk sıralarda yer alan ülkelerde de büyük canlanma hissedildi.

1998 yılında alınan politik kararlarla iç talepte bir daralma yaşanırken ihracatta olumsuz etkilendi. İç talepteki daralma ile birlikte firmalarında stratejilerinde bir takım değişiklikler meydana geldi. Böylece firmalar vadeli satışlara yönelerek net satışları artırmak yerine likit kalmayı tercih etti.

1999 yılında , dış piyasalarda durgunluk yaşanırken , iç talepteki daralma hızlanarak devam etmiş ve özel firmalar 1999 yılında da vadeli satışlar yoluyla net satışlarını artırarak mamul stoklarını azalttı.

Rapora göre, geçen yıl imalat sanayii dışındaki sektörlerde ise faaliyet kar marjı en yüksek sektörler sırasıyla finansal kiralama (leasing) , emlak komisyonculuğu , kiralama ve işletme hizmetleri-holdingler ve eğitim olarak karşımıza çıkmakta.

1999 yılında firmaların net satış ve vergi öncesi karlarına bakıldığında : Firmaların fonlarını farklı yatırım araçlarında değerlendirmeleri ve bankacılık sektörü dışında farklı kaynak arayışlarına girmek nedeniyle finansal aracılık sektörünün net satışları yüzde 54 oranında pay alırken, yüzde 25 ile imalat sektörü ikinci , yüzde 10 ile ticaret sektörü üçüncü sırada yer aldı.

Vergi öncesi karın dağılımına bakıldığında ise net satışlar içerisinde en iyi yükselişi gösteren finansal aracılık sektörü , genel olarak kar marjlarındaki düşüklük nedeniyle , vergi öncesi kar toplamının yüzde 22 olduğu görülüyor. Vergi öncesi kar toplamı içinde en büyük payı yüzde 34 ile imalat sanayiinde yer alan firmalar almıştır.

Kamu Kuruluşları Net Satışları

Kamu kuruluşlarının net satışları , 1998 yılında artarken 1999 yılında azalama göstermiştir. Bakanlar Kurulu’nun 1 Temmuz 1998 yılında aldığı kararla, bir bölümünde stok ve stratejilerini müstakil olarak oluşturma olanağı sağlanması üzerine bu kuruluşların gelir ve finansman yapılarında iyileşme sağlandı. Ancak bu iyileşme 1999 yılına devam ettirilemedi.

Gelir – Maliyet Yapısı

İmalat dışında faaliyet gösteren sektörlerin yurt dışı satışlarının net satışlar içindeki payları incelendiğinde , 1998 ve 1999 yıllarına ticaret, taşımacılık sektörlerinin yurt dışı satışlarının payının yüzde 20’nin üzerinde , diğer imalat dışı sektörlerin yurt dışı satışlarının payının ise emlak komisyonculuğu ile turizm hariç yüzde 10’un altında gerçekleşti.

Turizm sektörünün 1999 yılında OECD ülkelerince yapılan rezervasyonlarının iptali ve deprem felaketi nedeniyle en çok gerileyen sektör olarak yer almakta. Diğer sektörlerin hepsinde faaliyet karlılığı görülürken turizmde1998 yılına göre –1.0’lık bir azalış meydana gelmiştir.

Vergi öncesi karlılıkta ise zarar eden sektör sınıflaması içinde Madencilik, Sağlık ve Eğitim sektörü görülmekte.





Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
990 TL        
BORSA
1.004 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.006 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.