Endonezya`da Bankalara Rest

13.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Suharto döneminin finansal gücü olan bankalara ültimatom veren hükümet, hukuki yolları kullanmaya hazırlanıyor. Çarşamba günü başlaması beklenen süreç mali olduğu kadar siyasi bir hesaplaşma da olacak.

Endonezya ülkenin önde gelen bazı işadamlarına bir ültimatom vererek, 15 Kasım Çarşamba günü itibariyle hükümete olan büyük miktardaki borçlarını karşılamak üzere yeni varlıkların devrini gerçekleştirmedikleri takdirde yasal muamele ile karşı karşıya kalacaklarını bildirdi. Ekonomi bakanlığının geçen haftaki açıklamasında, ülkenin en büyük holdingi ve eski Devlet Başkanı Suharto`nun yakın müttefiki olan Salim grubundan duyulan rahatsızlık öne çıktı. Ülkenin güçlü bir organı konumundaki Finans Sektörü Politikaları Komitesi Başkanı Rizal Ramli, hükümetinin alacaklı olduğu çevrelere `adil ve sabırlı davrandığını ancak bekleme zamanının geçtiğini` söyledi. Endonezya hükümetinin 1997`de başlayan ekonomik krizin ardından geride milyarlarca dolarlık borç bırakarak batan bankaların sahiplerini `ikna çabaları` şimdiye kadar sonuç vermemişti. Ramli, ekim ayının başlarında yaptığı açıklamada, bu bankaların sahiplerinden yeni varlıklar devretmelerini veya şahsi teminatlar sağlamalarını istemişti. Bu hafta, dile getirilen son nihai tarihi oluşturuyor.

BARDAĞI TAŞIRAN SON DAMLA;

Endonezya`da borçlu bankalar ile hükümet arasında ipleri koparan son gelişme olarak, Salim grubunun borçlarını ödemeden önce, merkezi Singapur`da bulunan gıda üreticisi QAF`ta yüzde 24.2 hisse alması oluşturdu. Salim grubunun geçen haftanın başında gerçekleştirdiği harekette satıcı taraf, Endonezya hükümetine bağlı Endonezya Bankacılık Yeniden Yapılandırma Kurumu ile Salim grubunun daha önce bu kuruma teminat olarak bıraktığı varlıkları yöneten Holdiko Perkasa oldu. Ramli, bu hareketin, `borçlarını ödeyememesine` karşın Salim grubunun ek sermayeden yoksun olmadığını ve hükümete borçların geri ödenmesi konusunda Suharto`nun yerine geçen Habibi iktidarı sırasında yapılan anlaşmaya uymama iradesi taşıdığını gösterdiğini kaydetti.

Bu anlaşmanın ardından teminat olarak bırakılan varlıkların değerinin keskin bir düşüş ile karşılaşması, hükümetin aradaki farktan kaynaklanan ciddi bir olumsuz etki ile yüz yüze kalmasına yol açtı. Bunun üzerine harekete geçen hükümet, Bankacılık Kurumu`ndan, borçlu bankaların teminatlarını geri satın alması ile ilgili yeni düzenlemeler yapmasını istedi. Bu düzenlemenin, borçların ödenmesi ile ilgili anlaşmaya uymadığına karar verilen bankaların geri satın aldıkları varlıklara hükümet tarafından el konulabilmesini güvence altına alması hedefleniyor.

SUHARTO DÖNEMİNİN FİNANSAL KALINTILARI;

Hükümetin anlaşma yaptığı karşı taraflar, Salim grubu, Suharto`nun yakın arkadaşı Bob Hasan ve Gajah holdinginin başkanlığını yapan Sjamsul Nursalim oldu. Bu üç tarafın her birinin, hükümet tarafından devralınması gereken bankaları bulunuyordu. Hasan ve Nursalim geçen ay bankalarının batışı ile ilgili soruşturmalarda sanık olarak nitelenmişlerdi. 1997`de başlayan kriz sırasında hükümetin, sorunlu bankaları ayakta tutabilmek için 21.01 milyar dolarlık kaynak sağladığı Endonezya`da son yapılan denetimler, bu kaynakların üçte ikisinin kötüye kulanıldığını gösterdi. Bu denetleme raporu ve Ramli`nin nihai tarihe sadık kalınmaması durumunda konuyu başsavcılığa aksettirecekleri açıklaması, çarşamba gününün merakla beklenmesine yol açıyor. (FİNANSAL FORUM)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
986 TL        
BORSA
1.004 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.003 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.