Enflasyon Hazine`ye Pahaliya Patladi.

05.05.1999 - 00:00 | Son Güncelleme :
Hazine dungerceklestirdigi cifte ihalede, istedigi borclanmayi gerceklestirmek icin yuksek bedele razi oldu. Hazine dunku ihalelerde yaklasik 1 katrilyon 54 trilyonliralik net borclanma gerceklestirdi. 6 aylik bono ve 14 aylik tahvil ihalesinde Hazine, 3-4 puan daha yuksek faizle yaklasik 1.6 katrilyon liralik kagit satti. Oranlarin yukselmesi, nisan ayi enflasyon rakamlarina baglaniyor. 182 gun (6 ay) vadeli bono ve 399 gun (14 ay) vadeli tahvil ihalelerinde, ortalama faizden kamuya yapilanlar da dahil toplam 1 katrilyon 621 trilyon liralik net borclanmaya gitti. Alti aylik ihaleye 656 trilyon lira teklif gelirken Hazine, bunun nominal 500 trilyon liralik miktarini karsiladi. Net satis miktari da 350 trilyon lira oldu. Ortalama faizden kamu kuruluslarina da 167.5 trilyon liralik satis gerceklestirildi. Bono ihalesinde ortalama yillik bilesik faiz yuzde 104.6 duzeyinde gerceklesti. Alti aylik bonolarin geri odemesi ise 3 Kasim 1999`da yapilacak. 14 aylik tahvil ihalesine ise gelen 2 katrilyon 677 trilyon liralik teklifin nominal 1 katrilyon 120 trilyon liralik kismi karsilandi. Hazine, bu ihalede de net 533 trilyon liralik tahvil satti. Tahvil ihalesinde de yine olusan ortalama faizden kamu kuruluslarina 6 trilyon liralik kagit verildi. 14 aylik tahvillerin yillik ortalama bilesik faizleri ise 96.96 oraninda gerceklesti. Hazine`nin her iki ihalesinde de yuksek faizli olmasina karsin tekliflerin onemli bir bolumunu karsilamasi dikkat cekti. Hazine`nin ihalelerde yuksek faize razi olmasi, bugun yapacagi odemelerden kaynaklaniyor. Cunku Hazine bugun yaklasik 1.1 katrilyon liralik rekor duzeyde ic borc geri odemesi gerceklestirecek. Hazine`nin 14 aylik tahvil ihalesine yabancilar, daha once oldugu gibi dun de fazla ilgi gostermedi. Bu kagidi daha cok vergi avantaji nedeniyle bankalar satin aldi. Yabancilar, cok sinirli miktarda da olsa, devam eden kisa vadeli tercihleri nedeniyle alti aylik bono ihalesine girdiler. Ihalelerde faizlerin yuzde 92-93`ten yuzde 96-97 seviyesine yukselmesinde, yabancilarin ilgisinin azliginin yanisira, onceki gun aciklanan enflasyon rakamlarinin da buyuk payi var. Hukumetin nasil kurulacagi konusunda henuz bir netlik soz konusu degil. Bu yuzden piyasada faizlerin yuzde 93-95 araligindaki seyrini bir sure daha korumasi bekleniyor. (HURRIYET)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.004 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.009 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.