Enka, Moskova`da 1 Milyar Dolarlik Kiralik Ofis Yapti.

21.01.1998 - 00:00 | Son Güncelleme :
Rusya`da son yedi yil icinde 2.2 milyar dolarlik is yapan Enka Holding`in kurucusu ve Yonetim Kurulu Baskani Sarik Tara`ya Ruslar artik `Moskova`nin emlak krali` diyor. Tara`nin kurucusu oldugu Enka Insaat`in Moskova`daki kiralik ofis binalaranin toplam degeri yaklasik 1 milyar dolari (215 trilyon lira) bulunuyor. Bir cok ulkeyle iliskilerin gelistirilmesinde oncu olan Sarik Tara ile Moskova`daki yatirimlarinin yanisira, Rusya, Japonya, Yunanistan ve Avrupa Birligi ile iliskilerden Turk ekonomisinin sorunlarina uzanan bir yelpazede konustuk. Moskova`da buyuk yatirimlarimiz var. Burada uc turlu is yapiyoruz. 1991`de kurdugumuz ortak yatirim sirketimiz Mosenka`da Moskova Belediyesi ile yuzde 50-50 ortagiz. Bunun 44 bin metrekare bitmis insati ve alti binasi var. Rus Kultur Merkezi`nde ise Moskova Belediyesi ve Moskova Kultur Bakanligi ile ortagiz. Bizim payimiz yuzde 52. Moskova`da 200 bin metrekare insaat yapiyoruz. Bunun 140 bin metrekaresi ticari binalardan olusacak. Rus ortaklarimiz buradan kazanacaklari parayla sinama, opera binasi gibi kulturel binalar yapacaklar. Bir de Enka`Ya 49 yilligina verilen araziler uzerinde insaat yapiyoruz. Bu sekilde Enka`ya ait 147 bin metrekare insaatimiz olacak. Koc`la yuzde 5 - 50 ortak oldugumuz Ramenka sirketi de Moskova`da Ramstore hipermarket zinciri kuruyor. Ilki gectigimiz aylarda acildi. Onumuzdeki eylul`den once uc, sonra da iki tane daha acacagiz. Kiracilarimizin yuzde 99`u uluslararasi devler. Gecenlerde kabaca bir hesap yaptik, kiraci sirketlerimizin yillik ciro toplami 2-3 trilyon dolar arasinda. General Elekctric, HP, Procter Gamble gibi 130 uluslararasi dev firmalar Moskova`da bizim kiracimiz. Moskova`daki ofisleri sadece kiraliyoruz. Bu kadar binayi Avrupa`da alsak, toplam degeri sanirim 500 milyon ile 1 milyar dolar arasi bir yerdedir. Rusya`da da bu kadar etmesi lazim. Turkiye`de ihaleli isimiz maalesef cok az. Ben bundan sikayet ediyorum. Cunku biz yurtdisinda is yapiyoruz, doviz kazandiriyoruz, Turkiye`yi tanitiyoruz. Ama bir insaat firmasi sayet Turkiye`de is yapamiyorsa, o zaman disarda isi cok zor. bunun olcusu en az isinin yuzde 30`unun, en cok da Turkiye`de olmasi. Biz bu olcunun disindaydik. Turkiye`de uzun suredir yatirim yapmiyorduk. Artik cok buyuk yatirimlara giriyoruz. Gebze, Adapazari ve Izmir`de toplam 3500 megavatlik santral yapimini ve yap-islet modeliyle yapacagimiz Izmit Korfez Gecis Projesi`ni ustlendik. Bu iki yatirim Enka`yi belki iki misli buyutecek. Ticarette, Rusya en buyuk birinci partnerimiz. Avrupa ile 12 milyar dolarlik ihracat 23 milyar dolarlik ithalat, Rusya ile 10 milyar dolarli kihracat 2 milyar dolarlik ithalat yapmisiz. Rusya Turkiye icin cok onemli. Ben hep Turk-Rus-Japon ekonomik isbirligi olabilir mi diye dusunuyorum. japonya`da teknoloji ve finansman, Rusya`da enerji ve egitimli insan var. Turkiye ise cok genc ve potansiyeli olan bir ulke. (HURRIYET)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.012 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.