Erdemir Ihalesinde `navlun` Kavgasi.

05.04.1999 - 00:00 | Son Güncelleme :
Kamu kurumlarinindev tasimacilik ihalelerinde `yabanci firmalari tercih sonucnu` veren uygulamalar turk armatorlerinin sabrini tasirdi. Ozellikle Erdemir ve Isdemir gibi her yil cok buyuk miktarda hammadde alimi yaparak, bunu gemilerle tasitan kamu kuruluslarinin duzenledikleri ihalelerde uyguladiklari yontemin Turk bayrakli gemilere yasansansi vermedigini savunan armatorler, son olarak Erdemir tarafindan duzenlenen ihalede patladilar. 1 hafta arayla yapilan 250 ve 300 bin tonluk cevher ve pelet tasima ihalesinde ayni zamanda tasinacak malin saticisi konumundaki Brezilya firmasi cok dusuk fiyat teklif verince Turk armatorler Erdemir ile Dis Ticaret Mustesarligi`na `damping` iddiasiyla basvurdular. Rekabet Kurulu`na basvurmak icin de hukuki hazirliga baslayan Turk armatorler bir yandan da Turk firmalarinin yuzde 10`luk fiyat dezavantajina ragmen tercih edilmesini zorunlu tutan Basbakanlik GEnelgesi`ne islerlik kazandirilmasini istediler. Buna karsin tasima ihalesine katilmasina ragmen, aynizamanda tasinacak malin `saticisi` konumundaki firrmalarin cok dusuk fiyatlari bu genelgeden beklenen yararlari da ortadan kaldirdi. Turk armatorlerin `varlik savasi` olarak nitelendirdigini kamu kurumlarinin her yil duzenli olarak yaptigi hammadde alimlari kapsamindaki 2 ihale gectigimiz gunlerde Erdemir tarafindan yapildi. Navlun fiyatlari son donemde ton basina 5 dolar civarinda olmasina karsin 250 bin tonluk demir cevheri ve pelet tasima ihalesine katilan Brezilya firmasi CBRD ton basina 4 dolar fiyat verdi. 1 hafta sonra yapilan 300 bin tonluk demir cevheri ve pelet tasima ihalesine katilan ayni firma fiyatini bu kez 3.6 dolara dusurdu. Ilk ihaleye katilan Zonguldak Denizcilik, Zihni Denizcilik, Sark Venus, Inter Denizcilik ve Yildiz Denizcilik firmalari 5.3-6 dolar arasinda fiyat verdiler. Ikinci ihaleye katilan Kaptan Denizcilik, Inter Denizcilik, Sark Venus, Karahasan Denizcilik ve Zihni Denizcilik`in fiyatlari 4.8-5.7 dolar arasinda degisti. Erdemir`in hammadde ihalelerine katilarak ayni zamanda alinacak girdiyi de saglayan Brezilya firmasinin, ilk teklifini verdigi sirada maliyeti girdi fiyatinin icinde gosterdigini, bu nedenle de navlun bedelini cok dusuk gosterdigini kaydeden Turk armatorler kamu kurumlarinin actigi bu ihalelerde kendilerinin varlik gostermelerinin mumkun olamayacagini soylediler. Sadece erdemir ve Isdemir`in her yil yaklasik 50 milyon dolarlik nakliye ihalesi actigini vurgulayan ayni kaynaklar; `Turk denizciliginin gelismesi icin gemilerimizin bos kalmamasi lazim. Ancak bunun icin de kamu kurumlari sorumlu davranmali. Biz subvansiyon ya da yardim degil, ihalelerde rekabet kosullarinin saglanmasini istiyoruz` dediler. (DUNYA)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.