Ermeni tasarısında geri sayım

13.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Ermeni tasarısı ABD Temsilciler Meclisi Tüzük Komitesi`nden geçerek Genel Kurul`a sevk edildi. Kurul`da gelecek hafta ele alınması beklenen tasarı salt çoğunluk esasına göre oylanacak.


Türkiye`yi rahatsız eden Ermeni soykırım tasarısı ABD Temsilciler Meclisi Tüzük Komitesi`nden geçerek Genel Kurul`a sevkedilirken, oylamanın gelecek hafta yapılmasının beklendiği kaydedildi.

Temsilciler Meclisi yetkilileri, tasarının içeriğiyle ilgili değerlendirme yetkisi bulunmayan ancak prosedüre ilişkin düzenleme yapan Tüzük Komitesi`nde gerçekleştirilen toplantının ardından tasarının Genel Kurul`a gönderildiğini açıkladılar.Bu komitede alınan karara göre, tasarı, Temsilciler Meclisi Genel Kurulu`nda önce usul, sonra esasa göre tartışıldıktan sonra ayrı ayrı oylanacak. Ardından da, tasarının tamamı üzerinde salt çoğunluk esasına göre oylama yapılması öngörülüyor.


Bu süreç içinde, tasarının yandaşları ve karşıtları, toplam birer saat konuşacaklar. Bu esaslara göre, tasarının toplam görüşme ve oylama süresinin oldukça uzun olması bekleniyor.Diplomatik kaynaklar, tasarının Genel Kurul`da ele alınmasına büyük ihtimalle gelecek salı günü başlanacağını belirttiler.
Tasarının altında, halen Temsilciler Meclisi`nin 435 üyesinden 141`inin imzası bulunuyor. Ermeni lobisi, bunun dışında 100`ün üstünde milletvekilinin daha desteğine sahip olduğunu ileri sürüyor.


CLİNTON HASTERT`LA GÖRÜŞTÜ;

Öte yandan, tasarının kabulü halinde Türkiye ile ilişkilerin bozulmasından çekinen Clinton, Ermeni lobisinin tezlerini destekleyen Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi Partili Dennis Hastert ile bizzat görüşerek tasarının Temsilciler Meclisi Genel Kurulu`ndan geçirilmemesini istedi. Başkan`ın Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü P.J. Crowley A.A muhabirine yaptığı açıklamada, Başkan, Hastert ile şahsen bu tasarıyı konuştu. Tasarının geçirilmemesi yönündeki telkinini iletti dedi.
Crowley, Clinton`ın, tasarının geçmesi halinde meydana gelecek sakıncaları Hastert`a anlattığını söyledi.Türkiye`nin lobi faaliyetlerini yürüten eski Temsilciler Meclisi milletvekili Bob Livingston`ın da, tasarının kabul edilmemesi için Temsilciler Meclisi Başkanı Dennis Hastert`ın bürosunda lobi yaptığı belirtildi. Los Angeles Daily News gazetesinde yayımlanan bir haberde Livingston`ın, bu tasarının, Ortadoğu ve Yugoslavya`da yaşanan istikrarsızlıklar sırasında geçirilmeye çalışılması çok yanlış sözlerine yer verildi.


ERMENİLERDEN REKOR BAĞIŞ;

Bu arada, tasarının kabulü için maddi manevi büyük çaba harcayan Ermeni lobisi, bir bölgede birbirine rakip iki adaya toplam olarak verdiği 9.3 milyon dolarlık (yaklaşık 6.3 trilyon TL) bağış ile tarihi rekor kırdı. Congress Daily gazetesinin haberinde, tasarının destekçisi California Milletvekilleri Cumhuriyetçi Partili James Rogan ve Demokrat Partili Thomas Schiff`e Ermeni lobisinin toplam 9.3 milyon dolar bağış yaparak, bu alanda tarihi bir rekora imza attığını yazdı. Bu bağışın 5.7 milyon doları Rogan`a, 3.6 milyon doları ise Schiff`e verildi. Daha önce aynı bölgeden milletvekilliği için yarışan iki adaya toplam verilen bağış rekoru 8 milyon dolar ile Atlanta bölgesinden eski Temsilciler Meclisi Başkanı Newt Gingrich ve Demokrat rakibi Michael Coles`a ait bulunuyordu.


TÜRKİYE`YE HELİKOPTER SATMAYIN ÇAĞRISI;

ABD Temsilciler Meclisi`nde Ermeni lobisinin Ermeni soykırımı tasarısı girişiminin ardından Rum - Yunan lobisine mensup milletvekilleri de ABD`nin 145 taarruz helikopterini Türkiye`ye satışının engellenmesi çağrısında bulundu. Temsilciler Meclisi`nde gündem dışı söz alan Rum - Yunan lobisine mensup Cumhuriyetçi Parti Florida Milletvekili Michael Bilirakis ve Demokrat Parti New York Milletvekili Carolyn Maloney, Türkiye`nin ABD Dışişleri Bakanlığı`nın silah ihraç eden ülkelere uyguladığı insan hakları kriterlerini ugyulamadığını belirterek helikopter satışının engellenmesini istediler. (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.010 TL        
BORSA
1.004 TL        
DOLAR
1.004 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.