Euronun Zafiyeti Altını Aşağı İtti

27.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Çarşamba günü sabah saatlerinde altının onsu 269.30 dolardı. Öğleden sonra, Washington anlaşması açıklanmadan önce 266.80 dolara düştü. Bu rakam 24 Eylül 1999`dan bu yana görülen en düşük düzeydi. Altının onsu günü 300 dolardan kapattı.



Artık Güvenli bir barınak olarak görülmeyen altın, euronun zafiyeti sonucu dün Londra`da ons bazında 270 doların altına düştü. Çarşamba günü sabah saatlerinde altının onsu 269.30 dolardı. Öğleden sonra, Washington anlaşması açıklanmadan önce 266.80 dolara düştü. Bu rakam 24 Eylül 1999`dan bu yana görülen en düşük düzeydi. Daha sonra altının onsu 300 dolar düzeyinden kapandı. Bazı analistlere göre, altın düşmeye devam etseydi 1999 yazındaki 255 dolar düzeyinde en düşük değere kadar inecekti. Mitsui`den Andy Smith`e göre, altındaki düşüşü euronun zafiyeti tetikledi. Ancak asıl nedenler çok daha radikal.


Altının trendini saptarken göz önüne alınan kıstaslardan birisi Kuzey Amerikan altın üreticilerinin giderek artan hedge (gelecekte korumalı fonlara) fonu gereksinimi. Cocoa futures, dün itibarıyla beklenmedik düzeylere düşerek kapandı. Oysa bir halk ayaklanması sosyalist lider Laurent Gbagbo`yu, dünyanın en büyük kakao üreticisi olan Fildişi Sahilleri`nde iktidara getirmişti. Londra`daki Liffe December kokoa futures 628 pounddan açıldıktan ve sabah işlemleri sırasında iki haftanın en yüksek düzeyi olan 635 pounda tırmandıktan sonra ton başına 10 pound düşerek 607 pound düzeyinde kapandı. New York`ta CSCE kakao futures Aralık ayında yeni bir düşüş rekoru kırdı: Aralık ayı kontratlar ton başına 26 dolar düşerek 783 dolar düzeyine indi.


Piyasalar günün dramatik olaylarını dikkate almadı. Oysa General Robert Guei adındaki askeri lider iktidardan düşmüş ve başkent Abidjan`da onbinlerce insan sokaklara dökülmüştü. İşlemciler San Pedro`daki yol engellerine rağmen akmaya devam eden kakao tedarikleri karşısında soğukkanlılığını yitirmedi. Fildişi Sahilleri global üretimin neredeyse yarısını üretiyor ve limandaki gemiler bu ülkenin tek ürününü ulaştırmakta kullanılıyor.


Analistlere göre stok fazlalığı ve deprese bir piyasa fiyatlardaki sıçramaları önleyebilirdi. Economic Intelligence Unit`den Matt Parry, Ayaklanmalar gelecek hafta itibarıyla yüzde 4 - 5 gibi bir yükselmeye neden olabilir, dedi. International Natural Rubber Organization stoklarını elden çıkartmayı sürdürken, lastik piyasasında ayı eğilimi egemendi. Kapanış sırasında Malezya Lastik Borsası Kasım RSS1`i 2.54 Malezya doları üzerinden değer biçti. Nymex Aralık hampetrol futures New York`da yüzde 27 düşerek sabah işlemleri sırasında 33.10 dolar düzeyine indi.
Devam eden işlemler sırasında petrolün fiyatı 16 sent kaybederek, 33.21 dolardan kapandı. Londra`da Aralık Brent hampetrol futures, sabah saatlerinde International Petroleum Exchange`de düşük düzeylerde işlem gördü, daha sonra 11 sent arttı ve öğleden sonra geç saatlerde 31.70 dolara tırmandı. Güçlü dolar, ekonomik büyüme oranına ilişkin kaygılar ve birkaç kötü haber nedeniyle değerli ve ender bulunan metallerin kötü bir gün geçirmesine neden oldu. (FİNANSAL FORUM - FİNANCİAL TİMES)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.014 TL        
BORSA
1.004 TL        
DOLAR
1.004 TL        
EURO
1.006 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.