Facto Finans Yuzde 100`luk Buyume Planliyor.

08.03.1998 - 00:00 | Son Güncelleme :


1998 kar hedefi 3 milyon dolar. Factoring, Turkiye`nin genc ve umut vaat eden sektorlerinden. Sektorun lider firmalarindan Facto Finans 1998 sonunda 200 milyon dolar ciro, 3 milyon dolar da net kar hedefliyor. Facto Finans Genel Muduru Ufuk Altin, sektorun en buyuk sorununun denetimsizlik oldugu gorusunde. sektorde 70`i askin firmanin faaliyet gosterdigini soyleyen Ufuk Altin, bunlardan 30 kadaranin factoring`i farkli yorumladigini, bu nedenle de sektorun `yasal cek-senet mafyasi` imajini kazandigini belirtiyor. Cifte vergilendirme, onyargilar, buyuk firmalarin tavirlari, bankalarla factoring sirketleri arasindaki haksiz rekabeti de sektorun onundeki diger engeller olarak sayan Ufuk Altin, Facto Finans`i ve factoring sektorunu anlatti. Facto Finans, Mayis 1990`da kuruldu. Ancak faaliyetler bundan yaklasik bir bucukiki yil once Iktisat Bankasi bunyesinde baslamisti. 1990 yilinda da Turkiye`nin ilk factoring sirketi olarak hayata gecti. 1993 yilinda halka acildi. Ilk olarak hisselerin yuzde 15`i halka arz edildi, bugunku halka aciklik orani yuzde 40`lari asiyor. Kurulus sermayesi 5 milyar lira. Bugun 360 milyar lira odenmis sermayesi var. Onumuzdeki donemde ic piyasa islemlerini artiracak misiniz? Yuzde 35-40 arasindaki bir payi ic piyasa islemlerine ayirmayi planliyoruz. 1997`de bu oran yuzde 20`lerdeydi. Uzakdogu ve Asya krizi daha cok yeni. Turkiye`nin ihracatinda da agirlikli ulkeler Avrupa ulkeleri oldugu icin henuz kisa surede bir etkilenme olmadi. Ote yandan Turkiye`nin ihracat yaptigi ulkeler icinde Uzakdogu ulkeleri kucuk bir oran teskil ediyor. Bu nedenle henuz bir sey hissedilmedi. Ancak tabii 1998`de gerek ic gerek dis piyasayi etkileyebilir. Girdileri etkileyebilir, bu olumlu bir unsur. Ama ote yandan da Turk ihracatcilarinin rekabet konumunu etkileyecektir. Cunku Uzakdogu ulkeleri iscilik maliyetlerini dusurecek, fiyatlar daha da inecek. Biz 1997`yi ihracat factoring`inde yuzde 35`lik bir buyume ile kapadik. 1996`da da yuzde 25`lere yakin bir buyumemiz vardi. Turkiye`de toplam ihracatin yuzde 10-15`i dahi factoring`e yonlendirebilinirse, bu sektor icin oldukca buyuk bir hacim olacak. Halen cok kucuk bir hacim dolayisiyla bir buyume payi var. Bulundugunuz pazarin toplam buyuklugu nedir? Bu konuda tahminlere dayanan bir seyler soylemek mumkun. Sektorun toplam - 2.5 milyon dolar civarinda bir cirosu var. Facto Finans`in 1996`da dis ticaretteki pazar payi yuzde 26`ydi. 1997`deyse saniyorum yuzde 30`lara ulastik. Dolar bazinda ihracatta yuzde 50, toplam da da yuzde 100`e yakin bir buyume ongoruyoruz. 1997 yil sonu net kariniz ne oldu? 477 milyar 883 milyon lira kar elde ettik. 1998`de ciro ve kar hedefleriniz nelerdir? 200 milyon dolar ciro, 3 milyon dolar da net kar elde etmeyi hedefliyoruz. (PARAMATIK)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
998 TL        
EURO
1.014 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.