Faiz Yuzde 61`e Indi Borsa 9000`e Dayandi.

23.11.1999 - 00:00 | Son Güncelleme :
Haftanin ilkgununde piyasalarda iyimserlik doruktaydi. Bono faizleri 4-5 puan birden duserek, yuzde 61`e geriledi. Bono faizlerindeki hizli dusus borsayi da costurdu. Alternatifsiz yatirim araci haline gelen borsa dun 370 puan birden artarak, 8 bin 879 puana yukseldi. Hisseler ortalama yuzde 4.35 oraninda artti. Piyasalarda haftanin ilk gununde iyimserlik zirvedeydi. 2 Kasim`dan bu yana temaslarini surdurmekte olan IMF Heyeti, bugun Turkiye`den ayrilmaya hazirlanirken, piyasalarda uc yillik bir stand-by anlasmasina olaganustu bir gelisme olmazsa, kesin gozuyle bakiliyor. Gecen haftaki AGIT Zirvesi ile pompalanan iyimserligin ardindan stand-by anlasmasina da iyice yaklasilmis olmasi, bono ve borsada alimlari hizlandirdi. Gorusmelerde kaleme alinan iyi niyet mektubunun bir ay icinde IMF yonetimine sunulacak olmasi, bonoda sabah saatlerinden itibaren alimlarin artmasina yolacti. Gecen hafta yuzde 66 duzeyinde kapanan bono oranlari, dun gelen alimlarla 4-5 puan birden geriledi. En aktif olan 23 Agustos 2000 ile 3 Ekim 2001 vadeli tahvillerin bilesik faizi ortalama yuzde 61.5`e geriledi. Her iki kagidin faiz oranlari arasindaki fark da dun kapanma noktasina geldi. Yil sonu itibariyle gerceklesecek enflasyon dikkate alindiginda, mevcut oranlarla bu kagitlar zararina tasiniyor. Bu yuzden gelecek yilin dusuk enflasyon hedefi ve aylik devaluasyon hizina karsin faizlerdeki son dususu abartili bulan bankacilar, oranlarin cok daha asagilara gerilemesini beklemiyorlar.
GENELE YAYILAN ALIMLAR: Faizlerdeki hizli dusus borsayi da costurdu. Alternatifsiz yatirim araci haline gelen borsa, dun 370 puan birden artarak, 8 bin 879 puana yukseldi. Hisseler ortalama yuzde 4.35 oraninda prim yapti. Gune alimlarla baslayan borsa, birinci seansin sonunda 189 puanlik artisla 8 bin 698 puandan kapandi. Ilk seansta, hisseler, ortalama 2.2 oraninda prim yaparken, 133.6 trilyon liralik da islem hacmi gerceklesti. Bono faizlerindeki gerileme, paranin rotasini borsaya cevirirken, ilk seansta alimlarin mali endeksi olusturan banka ve holding hisselerinde yogunlastigi gozlendi. Ikinci senasta da devam eden alimlarla, endeks, ilk dakikalarda 8 bin 700 puanin uzerine cikti. Birara artan kár satislari ile 8 bin 669 puana kadar gerileyen endeks, alim emirlerinin artmasiyla bu seviyede uzun sure kalmadi. Sabah seansinda banka ve holding hisselerinde yogunlasan alimlarin, ikinci seansta prim yapmayan hisseler basta olmak uzere biraz daha genele yayilmaya basladigi gozlendi. Borsaya para girisinin alim emirlerinin dun genele yayilarak devam etmesi de sevindirici bulunuyor. Ikinci seanstaki 158.6 trilyon lira olmak uzere borsada dun toplam 292.2 trilyon lira islem hacmi gerceklesti. Borsacilarin, IMF anlasmasi cercevesinde, Turkiye`ye girmesi beklenen para miktarina iliskin beklentiyi de satin almaya basladigi belirtiliyor. IMF`den, anlasma cercevesinde verilecek kredinin miktari belli olmamakla birlikte, bizim burokratlarin 6 milyar dolar civarinda bir rakamda israrci olduklari konusuluyor. Verilecek yardim miktari, yine gelecek ay sonuna dogru, Washington`daki toplantida kesinlesecek. (HURRIYET)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.006 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.003 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.