FIFA'ya bir darbe daha

29.05.2015 - 09:42 | Son Güncelleme :
FIFA'ya bir darbe daha | Genel Haberler

FIFA skandalı yılda 200 milyon dolar ödeyen sponsorları da rahatsız etti

Rüşvet skandalı ile sarsılan FIFA’ya bir darbede sponsorlardan geldi. FFA’ya yılda 200 milyon dolarlık kaynak aktaran ana sponsorlar, dün ard arda sert açıklamalar yaptı. Visa, FIFA’yı ana sponsorluktan çekilmekle tehdit ederken, Coca-Cola, “Bu soruşturmalar Dünya Kupası ideallerini lekelemiştir” açıklaması yaptı.

Rüşvet suçlamasıyla 7’si üst düzey yönetici olmak üzere 12 kişinin gözaltına alındığı FIFA’da dün de sponsor krizi patladı. FIFA’ya yönelik rüşvet, kara para aklama ve dolandırıcılık suçlaması, kuruma yılda 200 milyon dolar kaynak aktaran ana sponsorlar Adidas, Coca-Cola, Visa, Gazprom ve Hyundai de büyük rahatsızlık yarattı. Sponsorlar yaşananların markalara da zarar vereceğini belirtirken en sert açıklama ABD merkezli kredi kartı devi Visa’dan geldi. Visa, FIFA’yı sponsorluktan çekilmekle tehdit etti. 

Haberin Devamı

Acil önlem alınmalı

##$HABER_1423922$##

Visa tarafından yapılan açıklamada, “Çarşamba günü yaşanan olaylar bizi hayal kırıklığına uğrattı ve endişe verdi. Bir sponsor olarak, FIFA’nın bu olaylar ile bir an önce yüzleşmesini ve çözüm için hızlı ve acil adımlar atmasını bekliyoruz. FIFA’nın bir an önce değişikliğe gitmesi gerekiyor, aksi takdirde Visa olarak biz sponsorluk anlaşmamızı tekrar gözden geçireceğiz” denildi.

Dünya Kupası'nı lekeledi

FIFA Dünya Kupası’nın bir diğer ana sponsoru ABD alkolsüz içecek devi Coca-Cola da konuyla ilgili açıklama yaptı. Coca-Cola, “Bu soruşturmalar Dünya Kupası ideallerini lekelemiştir ve biz bu ciddi suçlamalar karşısında endişelerimizi ifade ediyoruz. FIFA’nın konuyu detaylı bir şekilde ele alacağını bekliyoruz. FIFA her türlü bilgi talebini karşılayacağını söyledi, bu işbirliğinin devam edeceğine inanıyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Haberin Devamı

Şeffaflığa önem verin

FIFA Dünya Kupası’nın sponsorlarından olan fast-food (hızlı tüketim) zinciri McDonald’s da, FIFA’ya yönelik son suçlamaların “çok ciddi” olduğunu duyurdu. Güney Koreli otomobil üreticisi Hyundai’den de yapılan açıklamada ise, “FIFA üst düzey yöneticilerini içine alan yasal soruşturmadan derin endişe duyuyoruz ve bu konudaki gelişmeleri yakından takip ediyoruz” denildi. FIFA’nın ana sponsorlarından Alman spor giyim üreticisi Adidas ise iddialar sonrası kurumun “şeffaflık standartlarına” daha fazla önem vermesi gerektiğinin altını çizdi.

DEV ŞİRKETLER BIRAKMIŞTI

150 milyon dolarlık operasyon

ABD Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) yürüttüğü soruşturma kapsamında, FIFA başkanlık seçimi için İsviçre’nin Zürih kentine gelen 7 üst düzey yönetici gözaltına alındı. 20 yılı aşkın süredir devam eden bir yolsuzluk şebekesine yönelik operasyonda, FIFA yetkililerinin Dünya Kupası’na ev sahipliği, başkanlık seçimleri ve yayın hakları konularında 150 milyon dolar yolsuzluk yaptığı iddia ediliyor.

FIFA’nın ana sponsorları
-----------------
Adidas
Coca-Cola
Gazprom
Hyundai-KIA 
Visa

FIFA’nın gelir dağılımı

Gelir Pay (%)
----------------------
Pazarlama 29
TV 43
Diğer 28


FIFA’nın yıllar itibariyle gelirleri

Yıl Gelir (milyar $)
------------------------
2007 0.8
2008 0.9
2009 1
2010 1.3
2011 1
2012 1.2
2013 1.4
2014 2

Hangi Dünya Kupası ne kadar ödül dağıttı
Yıl Ödül (milyon $)
------------------------
1982 20
1986 26
1990 54
1994 71
1998 103
2002 156
2006 266
2010 420
2014 476


*FIF, gelirlerinin önemli bir kısmını Dünya Kupası’nda mücadele eden takımlara dağıtıyor.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.