Fiskobirlik Batı Alanları Kontrol Edemiyoruz

15.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Fiskobirlik Genel Müdürü Aydin: Üreticinin Getireceği Bütün Findiği Peşin Ödeme Yaparak Almaya Devam Edeceğiz -Bati Bölgesinde Findik Alanlarini Kontrol Edemez Hale Geldik -Yakin Bir Gelecekte Hazine`Nin Desteği Olmadan Findik Zenginlik Kaynaği Olmaya Devem Edecektir


TRABZON (A.A) - 15.11.2000 - Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) Genel Müdürü Cevat Aydın, üreticinin getireceği bütün fındığı peşin ödeme yaparak almaya devam edeceklerini belirtti. Aydın, Trabzon Ticaret Borsası Dergisi`ne yaptığı açıklamada, 21 Ağustos`ta başlattıkları fındık alım kampanyasının devam ettiğini belirterek, şunları kaydetti: Fındığı şu zamana kadar alacağız diye bir kısıtlama yok. Üretici fındığının tamamını satıncaya kadar biz alıcı olacağız. Peşin ödeme ile piyasada kalmaya devam edeceğiz. Fındık rekoltesi ne olursa olsun biz alıcıyız. Hesabımızı 550-600 bin tona göre yaptık. Ama görülen odur ki, rekolte düşük olacak. Piyasada spekülasyonlar yaparak dengeyi bozmak isteyenlerin olduğunu biliyoruz. Ancak biz kaynaklarımızı sağlama aldık. Aydın, fındık ekim ve dikimini düzenleyen bir yasanın bulunduğunu, ancak bugüne kadar bu yasanın uygulamaya konulmadığını da vurgulayarak, şöyle devam etti: Fındık, genel ekolojik bölgesi olan Ordu, Giresun ve Trabzon`da dikilmektedir. Çanakkale`de bile fındık var. Resmi kayıtlara göre 540 bin hektar, ancak gayri resmi rakamlara göre daha fazla olan fındık alanları arz-talep dengesini bozmuştur. Bunun için yasanın uygulanması gerekiyor. Batı bölgelerinde fındık alanlarını kontrol edemez hale geldik.


Ormanlık alanlar fındıklık haline getiriliyor. Dünya fındık tüketiminin 600-650 bin ton kabuklu fındık olduğunu da ifade eden Aydın, şunlar kaydetti: Sadece Türkiye`de bu üretim yapılıyor. Yunanistan ve diğer ülkelerle birlikte dünya üretimi 800 bin tonu aşıyor. Bu da dengenin ve piyasanın bozulmasına neden oluyor. Diğer ülkelerde destekleme alımı yok. Dolayısıyla bizde fındık hazineye yük oluyor. Döviz elde ettiğimiz bir ürün hazineye giderek daha fazla yük olmaya başladı. Destekleme ile Türkiye dışındaki üretici ülkeleri de dolaylı olarak desteklemiş oluyorsunuz. Fındıkta destekleme olmayan dönem için taban araziden söküm yapılması gerekiyor. Bunun hazırlığı da yapıldı.


Arz ve talep dengesi sağlandığında yakın bir gelecekte, fındık, destekleme alımı yapılmaksızın, ülkenin zenginlik kaynağı olmaya devam edecektir. Bakü-Ceyhan Boru Hattı devreye girdiği zaman Türkiye`ye yılda 250 milyon dolar döviz kazandıracağını da hatırlatan Aydın, şunları belirtti: Fındık, hiçbir katkı almadan, masrafsız, ülkemize yılda 1 milyar dolara yakın döviz kazandırıyor. Fındık adeta bir milli ürün haline gelmiştir. Katma değeri sıfır olan bir ihraç ürünüdür. Otomotiv ihracatı yılda 2 milyar dolar döviz getirmektedir. Ancak bunun neredeyse yüzde 50`ye varan kısmı yine yurt dışından ithal edilmektedir. Fındık üreticisi hiçbir katkı olmaksızın ürettiğini dövize çeviriyor.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.008 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.006 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.