Florida`daki Oy Pusulaları Kafaları Karıştırdı

10.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Florida Eyaleti`nin ünlü tatil beldesi Palm Beach`te, 19 binden fazla oy pusulasının geçersiz sayıldığı bildirildi.


Pusulaların geçersiz sayılmasının nedeni, seçmenlerin yanlışlıkla birden fazla adayı işaretlemesi olarak açıklandı. Bu durum, seçimin hemen ertesinde Demokratların Al Gore`a oy vermek isteyen birçok kişinin yanlışlıkla Buchanan`a oy verdiğini iddia etmesi üzerine ortaya çıktı. Palm Beach`den 3 kişi, seçim kartlarını delmek suretiyle oy verme işleminin çok karışık olduğu ve bu yüzdenyanlışlıkla Demokrat Parti başkan adayı Al Gore yerine, Reform Partisi başkan adayı Pat Buchanan`a oy verdikleri iddiasıyla buradaki seçimlerin yenilenmesi için dava açtı. Ayrıca Demokratlar, birçok konunun yeterince net olmadığı, hatta George Bush`un Florida Valisi olan ağabeyi Jeb aracılığıyla seçime hile karıştırdığını iddia etti. Demokrat Parti avukatları da, Palm Beach ilçesindeki seçim taslağının kanunlara uygun olmadığını ileri sürerek seçimlerin yenilenmesini isteyebileceklerini belirtti.


DENİŞAŞIRI OYLAR ALTIN DEĞERİNDE;

Başkanlık seçimlerinin Florida Eyaleti`ne kilitlenmesi ve Cumhuriyetçi aday George W. Bush`un çok az farkla yarışı önde götürmesi, deniz aşırı oyları çok `kritik,` hale getirdi.


ABD seçim sisteminde `denizaşırı oylar` olarak nitelenen oylar, eyalet dışında yaşayan vatandaşların, mektup, kargo ya da diğer yöntemlerle oylarını merkeze ulaştırmaları anlamına geliyor. Daha önceki seçimlerde bu oylar fazla bir önem taşımıyordu, ama bir adaya verilecek 2000 civarında oyun, seçim sonuçlarını tamamen değiştirebileceğinin anlaşılması üzerine, nerdeyse bütün gözler yurtdışında yaşayan Floridalılara çevrildi. Şimdi herkes Florida dışından oy kullanan asker, iş adamı, diplomat, öğrenci, öğretmen ve misyonerlerin oylarının renginin ne olacağını tartışıyor. Geçerli sayılmaları için en geç seçim günü olan 7 Kasım tarihinde postalanmış olması gereken oylar, adaylar Gore ve Bush`un tek ümidi haline geldi.Yurtdışında yaşayan Amerikalılardan toplam kaç adet oy pusulası geleceği net olarak bilinmiyor. Yetkililer, kesin rakamın ancak oyların ulaşması gereken tarih olan 17 Kasım`da ortaya çıkacağını belirtiyor.


ABD DÜNYAYI ŞAŞIRTI;

Dünyanın birçok bölgesinde seçim hileleri, düzensizlik ve yolsuzluklara alışkın olan devlet adamları ve sivil toplum kuruluşları benzer tartışmaların `demokrasinin beşiği` ABD`deki gelişmeleri şaşkınlıkla izliyor.


Endonezya`nın başkenti Jakarta`da yayınlanan Jakarta Post gazetesi, genç bir demokrasi olan Endonezya`nın, ABD`deki siyasi olgunluktan öğreneceği çok şey olduğunu yazdı. Japon gazeteleri ise ABD`deki seçimlerin `oy kullanma isteksizliğine` karşı panzehir niteliğinde olduğunu belirterek, böylece her bir oyun ne kadar önemi ve ağırlığı bulunduğunun ortaya çıktığını yazdılar. Küba Devlet başkanı Fidel Castro ise Amerikan seçim tarihinin en yavan ve sıkıcı adayları olarak tanımladığı Al Gore ve George W. Bush`un her ikisinden de siyasi bir uzlaşma beklemeyeceğini açıklamıştı. Kamerun`da bir İnternet cafe çalışanları küresel olarak `demokrasinin babası` kabul edilen ABD`ye neler oluyor? diye sorarken, Roma`da bir cafe-bar sahibi olan Massimo Ruggeri, İtalya`nın 2. Dünya Savaşı`ndan bu yana süren çalkantılar yüzünden 58 adet hükümet değiştirdiğini hatırlatarak, Florida da, sanki İtalya gibi oldu dedi. Zimbabwe`de devlet kontrolündeki Herald gazetesi, birinci sayfasının manşetinde Seçim entrikaları Üçüncü Dünyanın tekelinde değilmiş manşeti attı.


SORULARLA SEÇİM 2000;

Florida`daki oyların sayımı ne kadar zaman alacak?


* Her ne kadar Florida Eyaleti`ndeki oyların yeniden sayımı bu sabaha karşı tamamlansa da, sırada yurtdışında verilen oyların sayılması var. Bu işlemin, 10 gün kadar sürmesi bekleniyor. Ancak, seçim günü olan en geç 7 Kasım`da postaya verilmiş olması gereken bu oyların, yetkili merciilere ulaşması için verilen süre 17 Kasım`da doluyor.

Florida`da oylar neden yeniden sayıldı?

* Florida kanunlarına göre, adayların oyları arasında binde 5`ten daha az bir fark olması halinde sayım otomatikman yenileniyor. Salı günü sandık başına giden 6 milyon Floridalı`nın verdiği oyların ilk sayımında George W. Bush`un rakibi Gore`u, 1.700 oyla geride bıraktığı görüldü. Florida`nın 67 seçim bölgesinin hepsi tek tek oyları yeniden saydı. Bu sonuçlar daha sonra, Florida`nın merkezi Tallahassee`yi gönderildi. ABD`nin eski Dışişleri Bakanlarından James Baker ve Warren Christopher, iki aday ve partileri adına oyların sayımını izledi. Sayımı, Demokrat aday Al Gore adına Baker ve Cumhuriyetçi aday George Bush adına da Christopher`ın izlemesi işleminin hilesiz gerçekleştirildiğini garantilenmiş oldu.

Eğer seçime iddia edildiği gibi hile karışmışsa ne yapılabilir?

* Sandıklara hile karıştığı iddiaları, özellikle Demokratlar tarafından yoğun biçimde gündeme getirildi. Cumhuriyetçiler, bu iddiaları, oy pusulalarının seçimden önce iki parti tarafından da onaylandığı savıyla reddediyor. Yine de, özellikle Palm Beach`te kullanılan oy pusulalarının `akıl karıştırıcı` bir biçimde tasarlandığı ve bazı seçmenlerin Gore yerine, yanlışlıkla Reform Partisi adayı Pat Buchanan`ına oy verdiği iddiaları yoğunluk kazandı. Yetkililer konunun incelendiğini ve pusulaların gerçekten akıl karıştırıcı biçimde hazırlandığının anlaşılması halinde, seçimin bazı eyaletlerde tekrarlanabileceğini açıkladı.

Daha önce hiç yeninden sayım işlemi gerçekleştirildi mi?

* Florida, 1988`deki Senato seçimlerinde Cumhuriyetçi Connie Mack ve Demokrat Buddy MacKay arasındaki yarışta yeniden sayım gerçekleşti. Sonuçta kazanan Mack oldu, ancak MacKay, yenilgisini kabul etmek için 8 gün bekledi. (YENİ BİNYIL)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.002 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
997 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.