Gazprom`dan Doğalgaz Boru Hattı

20.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Andrew Jack, Moskova, Charles Clover Ukrayna, John Reed, Varşova
Rusya`nın doğalgaz tekeli Gazprom, Moskova`da dört Avrupa enerji şirketiyle bir anlaşma imzaladı.


Anlaşmaya göre, 2 milyar dolar tutarında bir doğalgaz boru hattı kurmak suretiyle, Rusya`nın güney Avrupa`ya verdiği doğalgazın miktarını önemli ölçülerde artırıp artıramayacağına ilişkin bir rapor hazırlanacak. Bu boru hattı Ukrayna`yı bypass ediyor. İtalyan petrol ve doğalgaz grubu Eni, Fransız Gaz de France ve Alman Ruhrgas ve Wintershall grupları arasındaki anlaşma, Avrupa`ya yılda 60 milyar metreküp ek doğalgaz verilmesi için inşa edilecek bir boru hattına ilişkin. Rusya mevcut durumda Avrupa`ya yılda 125 bin metreküp doğalgaz ihraç ediyor.
Planlanan boru hattı Polonya üzerinden güneye dönüp Beyaz Rusya ve Slovakya`dan varolan Yamal boru projesi ile aktarılacak. Yamal güzergahı bittiği zaman Sibirya`dan aktarılacak doğal gazı Polonya üzerinden Almanya`ya ulaştıracak ve yılda 67 milyar metreküp kapasiteye sahip olacak.


BU SON AÇIKLAMA UKRAYNA`DA KAYGI UYANDIRACAK;

Bu ülke kendisini by-pass eden bir boru hattının, Rusya nezdinde bağımsızlığına zarar vereceği düşüncesinde. Şu anda Rusya`nın doğalgaz boru hatları Ukrayna`dan geçiyor ve ülkenin güçlü kuzey komşusuyla olan ilişkilerinde belirli bir kaldıraç görevi görüyor. Ancak Rusya, Avrupa`ya gönderilen doğalgazın Ukrayna`da çalınmasından dolayı uzun bir süreden bu yana rahatsızlık duyuyordu. Gazprom`a göre bu hırsızlık olayı 2000 yılında 15 milyar kübik metreye çıktı. Bu miktarın piyasadaki değeri 900 milyon dolar. Şu açık ki, Rusya Avrupa`ya doğal gaz satışlarını artırmak ve yapabilirse, Ukrayna`dan kaçınmak istiyor, diyen Stephen O`Sullivan, Moskova`da bir aracı kurumu olan United Financial Group`un araştırma departmanı başkanı. Gazprom`un Ukrayna`ya duyduğu sabır taştı.
Ancak Polonya, Ukrayna`yı by-pass edecek bir boru hattına karşı çıkıyor. Varşova Ukrayna`yı stratejik bir müttefik olarak görüyor ve doğudaki komşusunun bağımsızlığını desteklemeyi başlıca dış politika ilkelerinden birisi haline getirdi. (FİNANSAL FORUM - FİNANCİAL TİMES)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.021 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
1.000 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.