Gecen Haftanin Flas Hisseleri.

03.02.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

AKSIGORTA-HALK SIGORTA: Bu yil icinde Turkiye`de sigorta sektorunun buyuk bir hamle icinde oldugu soyleniyor. Ozellikle depremden sonra deprem sigortalarinin 2-3 kat arttigi belirtiliyor. Turkiye`nin yaklasiky uzde 5`lik sigorta yaptirma orani goz onune alindiginda halen yuzde 95`lik bir pazarin bulunduguna dikkat cekiliyor. Yakin zamanda yururluge girmesi beklenen zorunlu deprem sigortasiyla birlikte ozellikle borsada islem goren ve mali yapisi saglam sirketlerin topladilkari primlerin artacagi dusunuluyor. Gecen haftada sigorta sektorune gelen talebin nedeni olarak bunlar gosteriliyor. Ayrica sektor hakkindaki beklentilerden bir tanesi de ozel emeklilik fonlarinin olusturulmasi. Bu fonlarin icin yasal duzenlemeler yapilmasi halinde, sigorta sirketlerinin buyuk gelirler elde etmesi bekleniyor. Hatta piyasada bu fonlarin olusturulmasina kesin gozuyle bakiliyor.
AKSIGORTA: Sabanci Holding`in istiraki olan sirket, pazar payinin buyuklugu ve mali yapisinin saglamligi ile on plana cikiyor. Sirket ile ilgili beklentiler oldukca olumlu gozukuyor. 1999 yil sonu bilancosunda beklentilerden daha fazla kar aciklayabielcegi belirtilirken, sigorta sektorunde yasanan canlanmanin en fazla bu sirkete yarayacagi iddia ediliyor. Ayrica Sabanci Holding`in yabanci ortaklik konusundaki sicak tutumu nedeniyle, yakin zaman icerisinde sirketin yabanci ortakliga gidecegide soylentiler arasinda yer aliyor.
HALK SIGORTA: Sirketle ilgili ozel bir beklenti bulunmuyor. Ama Aksigorta gibi sektorunun onde gelen sirketlerinden olmasi nedeniyle sektordeki gelismeye bagli olarak, bu yila donuk beklentilerinin oldukca olumlu oldugu soyleniyor. Ayrica Halk Yasam`i halka acabilecegi ihtimalinden soz ediliyor.
DEMIRBANK: Bankanin hareketlenmesi yil sonu bilancosunun iyi gelecegi beklentisinden kaynaklaniyor. piyasalarda beklentilerin cok ustunde kar aciklayabilecegi soyleniyor. Karinin yuksek cikmasiyla beraber hissenin 18 binli seviyelere gidebilecegi iddia ediliyor. Ayrica tahtada bankaya yakinligi ile taninan ve eskiden ikinci el bono piyasasinda isminden cok bahsettiren bir spekulatorun oldugu ileri suruluyor.
HEKTAS: Gubre sektorunde faaliyet gosteren sirketin, sektore bagli olarak beklentileri pek olumlu degil. Tarim sektorune yonelik alinan kararlar dolayisiyla tarimin bu yil icinde karli bir sektor olmaktan cikacagi soyleniyor. Ozellikle bu zamana kadar verilen tesvik, kredilerin azalmasi ve can simidi olarak gorulen subvansiyonlarin kaldirilmasi halinde sektorun zorlanacagi belirtiliyor. Ote yandan GAP Bolgesi`nde faaliyet gosteriyor olmasi nedeniyl esirketin bu kararlardan daha az etkilenecegi iddia ediliyor. Mevsimsel olarak gubre sirketlerinin mart ve nisan aylarinda satislarini artirdiklarini belirtiliyor. Ote yandan tahtada cok gorgulu bir spekulatorun oldugu ve yuklu pozisyon tuttugu ileri suruluyor.
DISBANK: Yuksek oranda kar aciklayacagi beklentisiyle tahta gecen hafta hareketliydi. Banka hafta hareketliydi. Banka tahtanin son gununde, gercekten beklenenin ustunde yaklasik 55 trilyon lira kar acikladi.
ALCATEL TELETAS: Sirketin baslica musterisi Turk telekom. Sirketin kartli telefonda yuzde 100, santral sistemlerinde yuzde 40, transmisyon sistemlerinde yuzde 40, radyoda yuzde 80, erisim sistemlerinde yuzde 30 ve haberlesme sistemlerinde yuzde 5-10 pazar payi bulunuyor. Bu yil sirketin satislarinin etkileyebilecek gelismeler olarak T.Telekom`un ozellestirlimesi ve yapilmasi beklenen cep telefonu lisans ihaleleri gosteriliyor. GSM ihalelerinin yapilmasinin ardindan da yillik 2 milyar dolarlik bir ekipman pazarinin ortaya cikmasi bekleniyor. Gelismekte olan Cin pazarina kartli telefon satmaya baslamis olmasinin da sirket icin buyuk bir firsat oldugu dusunuluyor. Ayrica Alcatel`in 2000 ve 2001`de tamamlanmasi planlanan sehir santrali ihalesinin yuzde 30`unu aldigi tahmin ediliyor. Daha da onemlisi cig gibi buyuyen internet pazarina altyapi uretmek acisindan sirket buyuk bir avantaja sahip. Telekom ihalesindeki gelismeler Netas gibi bu sektorun onde gelen kurulusu olan Alcatel`i de ilgilendiriyor.
NETAS: Turk Telekom`un 500 milyon dolarlik sehir santrali ihalesinden yuzde 40`la en yuksek payi aldi. 2000 ve 2001 yillarinda hizmete girecek olan projenin toplam degeri bakim ve onarim giderlerini de icerdigi icin Netas bes yil boyunca bakim ve onarimdan da sorumlu olacak. Uc yeni GSM ihalesinin de GSM ekipmani piyasasina getirecegi yillik 2 milyar dolardan faydalanacak olan sirketin, onumuzdeki yillarda TT-Net ve internet altyapi pazari nedeniyle buyume potansiyelini dah da artirmas ibekleniyor. Son olarak Netas, Dogan Yayin Holding, Microsoft ve Compaq sirketi ile internet agi kurmak icin uluslararasi bir stratejik ortaklik kurdu. Sirketin en onemli avantajlarindan bir tanesi de yuzde 53 hissesinin telekomunikasyon sektorunde uluslararasi oncu sirketlerden biri olan Northern telekomunikasyon`a ait olmasi. Ayrica arge faaliyetlerine buyuk agirlik veren sirket boylece hem askeri ihalelerede oncelik kazaniyor hem de ana firma Northern`e satis yapabiliyor. Sirketin 1999 yilinda en cok kazandiran sirket oldugu ve bu yilda ayni performansi gosterecegi yonunde beklentiler dikkat cekiyor.
DENIZLI CAM: Tahtanin hareketli olmasi daha cok spekulatif hareketlere baglaniyor. Tahtalarda yaptigi islemlerle sert dalgalanmalar yaratmasiyla unlu futbolcu grubunun bu hissede de pozisyon tuttugu ileri suruluyor.
TURK DEMIRDOKUM: Koc grubu sirketlerinden olan Demirdokum`un yaptigi yatirimlar dolayisiyla 1999 yilini zararla kapatacagi soyleniyor. Ancak yatirimlarini tamamlamasiyla kapasitesi artan sirketin, ekonominin acilmasina parelel olarak satilsarini arttiracagi yonunde beklentiler dikkat cekiyor. Ayrica sirket icin kulislerde yabanci bir ortakliga gidecegi de konusluurken koc Grubu`nun kuculme stratejisi isiginda her an baska bir istirakiyle Demirdokum`u birlestirebilecegi ileri suruluyor. Diger yandan son donemde tahtada ilginc hareketler yasanmasi, tahtada bulunan iki spekulatorun kapismasina baglaniyor.
HAZNEDAR ATES TUGLA: Cogu yatirimci tarafindan insaat tuglasi urettigi sanilan sirketin aslinda sanayi de kullanilan ve isiya dayanikli refrakter uglasi urettigi belirtiliyor. Sirketle ilgili onemli bir gelisme ve beklenti bulunmazken sirketin tahtasinda sirkete yakin spekulatorlerin yogun pozisyonlari oldugu iddia ediliyor.
SABAH YAYINCILIK: Sektorune oranla ucuz kaldigi belirtilen sirketin, son zamanda artan islem hacmine dikkat cekiliyor. Tahtasinda bircok unlu ismin oldugu belirtilirken, her gecen gun yabancilarin tahtaya olan ilgisinin de arttigi ileri uruluyor.
KEREVITAS: Sirketin yatirimlari nedeniyle artan finansman giderlerinin faizlerin dusmesiyle azalacagi belirtiliyor. Ayrica yatirimlarinin buyuk bir kismini tamamladigi belirtiliyor. Ote yandan AB standartlarina uygun uretim yaptigi ve bu sayede ihracatta zorluk cekmedigi ve onumuzdek idonemde gida sektorunde daha on plana cikacagi iddia ediliyor. Algida`ya rakip olarak cikardigi urunlerde karliligini artirmasi bekleniyor. Dondurulmus gida alaninda sektorunun onde gelen firmalarindan olmasi sebebiyle iyi kar aciklayacagi tahmin ediliyor. Ote yandan buyuk bir araci kurumun tahtayla yakindan ilgilendigi de borsa kulislerinde konusulanlar arasinda. (PARA-BORSAMARKET)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.