30 yılını doldurana zorunlu emeklilik

09.05.2002 - 12:07 | Son Güncelleme :

IMF`ye verilen sözler karşılığında kamudaki yaklaşık 30 bin ihtiyaç fazlası geçici ve sürekli işçi, 2004 sonuna kadar emekliliğe sevkedilecek


IMF ve Dünya Bankası`nın kamuda fazla istihdamın azaltılması isteği doğrultusunda hazırlanan zorunlu emeklilik yasa tasarısı son şeklini aldı. Tasarı ile 2004 yılı sonuna kadar devlette bazı görevliler hariç 30 yılını dolduran bütün memurlar, kaç yaşında olurlarsa olsunlar, zorunlu emekliye ayrılacak. Yine 31 Aralık 2004`e kadar kamudaki bütün ihtiyaç fazlası geçici ve sürekli işçilerin iş akitleri feshedilirken, memur kadrosuna alınacaklara da kıdem tazminatları ödenecek. Yaklaşık 29 bin kişinin bu durumda olduğu ifade edilirken, zorunlu emekliliğin devlete maliyetinin ise 177.3 trilyonu bulması bekleniyor.

Bazı Kamu Kuruluşlarındaki İstihdam Fazlası Personelin diğer Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Kadrolarına Atanmaları ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında kanun taslağıyla, resen emeklilik uygulaması hem işçiler hem de memurlar için 2004 yılı sonuna kadar geçerli olacak.

Taslağa göre, kanunun yürürlüğe girdiği tarihte ve bu tarih ile 21 Aralık 2004 tarihleri arasında 30 fiili hizmet yılını dolduran memurlar, emeklilik yaş sınırını aşmasalar bile emekli edilecek. Aynı şekilde devlette en az 15 fiili hizmet yılı ve 61 yaşını bitiren memurlar da, başka bir şart aranmaksızın resen emekliye sevk edilecek. Bunlara yaş kaydı aranmaksızın emekli aylığı bağlanacak ve emekli ikramiyesi ödenecek. Taslak uyarınca, genel ve katma bütçeli kurum ve kuruluşlar, KİT`ler, sermayesinin yarısından fazlası kamuya ait kuruluşlar ve Türk Telekom`da kanunun yürürlüğe girdiği tarihte istihdam edilen ve ilgili alanda ihtiyaç fazlası olduğu tespit edilen sürekli ve geçici işçilerin de iş akidleri feshedilecek.

Bu işçilerden emeklilik hakkını kazanmayanlardan, Devlet Memurları Kanunu`nda belirtilen genel ve özel şartları taşıyanlar gerekirse, Türkiye İş Kurumu koordinasyonunda eğitime alınacak. Burada başarılı olanlar, kamu kuruluşlarında boş kadrolara memur olarak atanacak.


FATURASI NE OLACAK?
Devlette halen 30 ve üstü hizmet yılını doldurmuş 55 yaş ve üzerindeki memur sayısı 29 bin 333 olarak belirlendi. Bunların içinde 60 ve üstü yaşta bulunanların sayısı da 7 bin 779 şeklinde tespit edildi. Bunlara ödenecek yıllık tutar 36.9 trilyon, yıllık emekli aylığı ödemesi 121.4 trilyon, yıllık sağlık gideri de 19 trilyon olarak tahmin edildi. Böylece, 29 bin kişinin emekli edilmesi halinde, yıllık emeklilik faturası 177.3 trilyon olarak ortaya çıktı.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.