İnternete yasaklar geldi

06.02.2014 - 10:25 | Son Güncelleme :

İnternete yasaklar getiren yasa kabul edildi...

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/internet_foto_10.jpg">İnternet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle özel hayatın gizliliğinin ihlal edildiğini iddia eden kişiler, Telekominikasyon İletişim Başkanlığına (TİB) başvurarak doğrudan, içeriğe erişimin engellenmesini tedbirinin uygulanmasını isteyebilecek.

TBMM Genel Kurulu`nda, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının  Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun  Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Torba Kanun Tasarısının 4.  Bölümü kabul edildi.

Kabul edilen maddelere göre, internette yer sağlayıcı, yer sağladığı  hukuka aykırı içeriği, haberdar edilmesi halinde yayından çıkarmakla yükümlü  olacak. Yer sağlayıcı, yer sağladığı hizmetlere ilişkin trafik bilgilerini bir  yıldan az ve iki yıldan fazla olmamak üzere yönetmelikte belirlenecek süre kadar  saklamakla ve bu bilgilerin doğruluğunu, bütünlüğünü ve gizliliğini sağlamakla  yükümlü olacak.

Yer sağlayıcılık bildiriminde bulunmayan veya bu düzenlemedeki  yükümlülüklerini yerine getirmeyen yer sağlayıcı hakkında TİB tarafından 10 bin  TL`den 100 bin TL`ye kadar idari para cezası verilecek.

Erişim Sağlayıcıları Birliği kurulacak

Erişim sağlayıcı, erişimi engelleme kararı verilen yayınlarla ilgili  olarak alternatif erişim yollarını engelleyici tedbirleri almakla yükümlü olacak.

Erişim Sağlayıcıları Birliği kurulacak. Birliğin merkezi Ankara  olacak. Birlik; Elektronik Haberleşme Kanunu kapsamında yetkilendirilen tüm  internet servis sağlayıcıları ile internet erişim hizmeti veren diğer  işletmecilerin katılmasıyla oluşan ve koordinasyonu sağlayan bir kuruluş olacak.

Birliğe üye olmayan internet servis sağlayıcıları faaliyette  bulunamayacak.

İnternet kafeler de tedbir almakla yükümlü olacak

Ticari amaçla olup olmadığına bakılmaksızın bütün internet toplu  kullanım sağlayıcılar, konusu suç oluşturan içeriklere erişimin engellenmesi ve  kullanıma ilişkin erişim kayıtlarının tutulması hususlarında yönetmelikle  belirlenen tedbirleri almakla yükümlü olacak.

Bu düzenlemede belirtilen yükümlülükleri ihlal eden ticari amaçla  toplu kullanım sağlayıcılarına, ihlalin ağırlığına göre uyarma, bin Türk  lirasından 15 bin Türk lirasına kadar idari para cezası verme veya üç güne kadar  ticari faaliyetlerini durdurma müeyyidelerinden birine karar vermeye mahalli  mülki amir yetkili olacak.

İnternet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle kişilik haklarının  ve özel hayatının ihlal edildiğini iddia eden gerçek ve tüzel kişiler, doğrudan  sulh ceza hakimine başvurarak içeriğe erişimin engellenmesini isteyebilecek.  Hakim, erişimin engellenmesine karar verebilecek.

İnternet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle kişilik haklarının  ihlal edildiğini iddia eden kişilerin talepleri, yer sağlayıcı tarafından en geç  24 saat içerisinde cevaplandıracak.

Hakim, yalnızca kişilik hakkının ihlalinin gerçekleştiği yayın, kısım,  bölüm ile ilgili olarak (URL, v.b şeklinde) içeriğe erişimin engellenmesi  yöntemiyle kararını verecek. Zorunlu olmadıkça internet sitesinde yapılan yayının  tümüne yönelik erişimin engellenmesine karar verilemeyecek. Hakim, bu madde  kapsamında yapılan başvuruyu, en geç 24 saat içinde, duruşma yapmaksızın karara  bağlayacak.

Karar, en geç 4 saat içinde yerine getirilecek Karar, en geç 4 saat içinde yerine getirilecek

Erişim Sağlayıcıları Birliğinin, erişim sağlayıcıya gönderdiği,  içeriğe erişimin engellenmesi kararı en geç 4 saat içerisinde erişim sağlayıcı  tarafından yerine getirilecek.

Sulh ceza mahkemesinin kararını süresinde yerine getirmeyen sorumlu  kişi, 500 günden 3 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacak.

İnternet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle özel hayatın  gizliliğinin ihlal edildiğini iddia eden kişiler, TİB`e başvurarak doğrudan,  içeriğe erişimin engellenmesini tedbirinin uygulanmasını isteyebilecek. TİB,  kendisine gelen bu talebi uygulanmak üzere Erişim Sağlayıcıları Birliğine  bildirecek. Birlik, tedbir talebini en geç 4 saat içinde yerine getirecek. Talep  daha sonra sulh ceza hakiminin kararına sunulacak. Hakim vereceği kararı en geç  48 saat içinde açıklayacak. Aksi halde, erişimin engellenmesi kararı  kendiliğinden kalkacak.

TİB başkanı doğrudan erişimin engellenmesine karar verebilecek
Özel hayatın gizliliğinin ihlaline bağlı olarak gecikmesinde sakınca  bulunan hallerde, doğrudan TİB başkanının emri üzerine erişim engellenebilecek.  Bu karara karşı sulh ceza mahkemesine itiraz edilebilecek.

Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlar kurumlarının, hakim ve  savcılar ise kendi muvafakati ile geçici olarak TİB emrinde  görevlendirilebilecek.

TİB personelinin, kanunlar kapsamındaki görevlerini yerine getirirken  görevin niteliğinden doğan ya da görevin ifası sırasında işledikleri iddia olunan  suçlardan dolayı haklarında cezai soruşturma yapılması, Telekominikasyon İletişim  başkanı için ilişkili bakanın, diğer personel için ise kurum başkanının iznine  bağlı olacak.

Özel bilgi ve ihtisas gerektiren konularda TİB sözleşömeli personel  çalıştırabilecek.

Siber Güvenlik Kurulu oluşturulacak

Siber güvenlikle ilgili olarak kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve  tüzel kişiler tarafından alınacak önlemleri belirlemek, hazırlanan plan, program,  rapor, usul, esas ve standartları onaylamak ve bunların uygulanmasını ve  koordinasyonunu sağlamak amacıyla Siber Güvenlik Kurulu kurulacak.
İnternet üzerinden faaliyetleri yurt içinden ya da yurt dışından  yürütenlere, internet sayfalarındaki iletişim araçları, alan adı, IP adresi ve  benzeri kaynaklarla elde edilen bilgiler üzerinden elektronik posta veya diğer  iletişim araçları ile bildirim yapılabilecek.

Özel öğretim kurumlarında, harp ve vazife malulü sayılanların ilk ve  ortaöğretim çağındaki çocukları ile haklarında korunma, bakım ve barınma kararı  verilen çocuklara öncelik tanınacak.

Tasarının 5. Bölümü üzerinde görüşmelere geçildi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
998 TL        
EURO
1.014 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.