Gıda işletmelerinin Sorunları

08.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :



-İto Tarafından Yapılan Bir Ankette, İstanbul`Daki Gıda İşyerlerinin Ancak Yaklaşık Yüzde 7-10 Gibi Bir Kısmının Üretin İçin Gerekli Ruhsat Ve İzinleri Tam Olarak Aldığı Ortaya Çıktı -Ankete Göre, Bu Durum İşyerlerinin Mevzuata Uyumda Ciddi Problemler Yaşadığını Gösteriyor

İSTANBUL (A.A) - 08.11.2000 - İstanbul Ticaret Odası`nca (İTO) yapılan bir ankette, İstanbul`daki gıda işyerlerinin ancak yaklaşık yüzde 7-10 gibi bir kısmının gıda maddesi üretimi için gerekli ruhsat ve izinleri tam olarak aldıkları ortaya çıktı. İTO, 15 bin 384 işletmede gerçekleştirdiği ankette, gıda işletmelerinin mevzuattan kaynaklanan sorunlarını tespit etti. Ankete katılan firmaların yüzde 83`ünü küçük ölçekli işyerleri, kalan yüzde 17`sini de orta ve büyük ölçekli işyerleri oluşturuyor. Ankete katılan gıda işyerlerinin yüzde 7`sinin yasal zorunlulukları tamamlamış olmasına karşın, kalan yüzde 93`ünün üretim için gerekli yasal zorunlulukları tamamlamadıkları ortaya çıktı. Sonuçlara göre, gıda işyeri ruhsatı alma oranı küçük ölçekli işyerlerinde yüzde 17 iken, büyük ölçekli işyerlerinde bu oran yüzde 29`a kadar yükseldi. Gıda üretim izni alma oranı ise küçük ölçekli işyerlerinde yüzde 4, büyük ölçekli işyerlerinde ise yüzde 19 oldu.

-BELGE TEMİNİNDEKİ GÜÇLÜK...-

İşyerlerinin yüzde 37`sinin imar belgesi temini ve bunun yanında ÇED raporu, işletme belgesi ve kapasite raporu alımında da güçlük çektikleri belirlenen anket sonuçlarına ilişkin olarak yapılan İTO açıklamasında, gıda işyerlerinin yüzde 46`sının hem Sağlık Bakanlığı, hem de Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından belgeler için alınan ücretleri yüksek bulduğu belirtildi. Anketle, gıda işyerlerinin yüzde 35`inin Gıda Kodeksi`ndeki şartları hiç bilmediği, bu oranın küçük ölçekli işletmelerde ise yüzde 42`ye çıktığı belirlendi. Ankete katılan işyerlerinin yüzde 46 ile yarıya yakın bir kısmını sadece gıda maddesi üretimi yapan işyerleri oluşturmakta, sadece gıda maddesi üreten işyerlerinin yüzde 67`si gıda maddesi üretimi için gerekli tüm izinleri almış görünmekte. Gıda maddesi satışı yapanlar yüzde 91 ile en fazla ruhsatsız çalışan işyeri grubunu oluşturuyor. Sadece gıda maddesi üretimi yapan işletmeler, ruhsat almada bütün şartları ağır bulduklarını, sadece gıda satışı yapanlar ise ruhsat ve izin masraflarında zorlandıklarını ifade ettiler.

-ÖNERİLER-

Anketin öneriler bölümünde, gıda mevzuatı düzenlenirken, işyerlerinin büyük ya da küçük ölçekli olmasına bakılmaksızın bütün gıda işyerlerinden aynı şartların istendiği, bu nedenle izin ve ruhsat şartlarının yeniden gözden geçirilerek, küçük, orta ve büyük ölçekli işyerleri için ayrı ayrı belirlemelere gidilmesi gerektiği ifade edildi. Ankette, yer alan diğer öneriler ise özetle şöyle: İstanbul`daki gıda işyerlerinin ancak yaklaşık yüzde 7-10 gibi bir kısmı gıda maddesi üretimi için gerekli ruhsat ve izinleri alabilmişlerdir. Bu durum, işyerlerinin mevzuata uyumda ciddi problemler yaşadığını göstermektedir. Gıda işyerlerinin tamamen ruhsatsız çalışması yerine, öncelikle gıda işyeri siciline kayıtlı hale gelmelerinin sağlanması için ruhsat koşulları yeniden belirlenmeli, gıda kalitesini ve hijyenini etkilemeyecek nitelikteki şartlar hafifletilmelidir. Küçük ölçekli işyerlerinin ruhsat alma oranı düşük olduğundan, öncelikle bu işyerlerinin ruhsat alımlarını hızlandırıcı çalışmalar yapılmalıdır. Gıda ruhsat ve izinleri ile ilgili bürokrasi aşırı ölçüde fazladır. Başta gelen caydırıcı unsur olan bürokrasinin mutlaka azıltılması gerekmektedir. En ideal çözüm, bütün ruhsat ve izin işletmelerin tek bir kuruluşa müracaatla tamamlanabilmesidir. Uygulamada, esnaf niteliğindeki küçük ölçekli gıda işyerleri gayri sıhhi müessese kapsamına girmedikleri gerekçesiyle gıda işyeri siciline kaydedilmemekte ve diğer işyerleri gibi ruhsatlandırılmaktadır. Bu tür işyerlerinin gıda işyeri siciline kaydolması sağlanmalıdır.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.001 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.003 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.