Gökalp: Çiftçiler De Ziraat Bankasında Söz Sahibi Olsun

27.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Tarım ve Köyişleri Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp, Ziraat Bankası`nın yeniden yapılanmasında üreticilerin de söz sahibi olması gerektiğini belirterek, çiftçiler açısından daha sağlıklı sonuçlar vereceğini savundu. Gökalp, Hangi çitfçi çok kredi almış da abad olmuş diye sordu.

Gökalp, Türkiye Ziraatçılar Derneği tarafından düzenlenen Gübre Sanayiinde Fiyat ve Özelleştirme Politikaları panelinde gazetecilerin kamu bankalarının özelleştirilmesini öngören yasanın onaylanmasına ilişkin sorularını yanıtladı. Ziraat Bankası`nın sağlıklı bir yapıya kavuşmasının tarımda çalışanlar için önemli olacağını ifade eden Gökalp, bankanın yalnızca tarıma kredi vermediğini, bütün bankacılık faaliyetlerini de yürüttüğünü söyledi.

Pamuk desteklemesi için Ziraat Bankası`nda para çıktığını anımsatan Gökalp, Bu paranın faizi katrilyonları buldu. Bu para çiftçiye ulaşmadığı halde çitfçinin hanesine yazıldı. Çiftçi açısından bu yapılanma daha sağlıklı olacaktır. Bu yapılanmada üretici ve çiftçi söz sahibi olursa daha sağlıklı olur dedi.

Hangi çiftçi abad olmuş

Bakan Gökalp, bugüne kadar küçük çiftçinin Ziraat Bankası`ndan kredi almadığını öne sürerek, Hangi çiftçi çok kredi almış da abad olmuş diye sordu.

Tarımda yeniden yapılanma ve üretici brilikleri yasalarının biran önce çıkması gerektiğini vurgulayan Gökalp, bu zamana kadar üretici birlikleri kurulmuş olsaydı onların özelleşecek Ziraat Bankası`na ve diğer bankalara talip olabileceklerini söyledi. Hala geç kalınmadığını belirten Gökalp, şöyle devam etti:

Şu anda talip olabilecek kuruluşlar var. Yıllarca çok iyi yönlendirilselerdi tarım kredi kooperatifleri birlikleri Pankobirlik gibi kuruluşlar Ziraat bankası`na rahatlıkla talip olurlardı. Bu kuruluşlar şeffaf değil de yukarıdan aşağıya doğru örgütlendikleri için sağlıksız bir yapıya kavuştular.

Gübre fabrikalarını üreticilere verin

Özelleştirilecek olan gübre fabrikalarının çalışanlara ve gübreyi kullananlara belirli bir fiyatla verilmesini isteyen Gökalp, Biz rantabl çalıştıracağız. bunu yapamazsak gelip alsınlar dedi. Gübrede desteğin kaldırılması gerektiğini vurgulayan Gökalp, KDV oranının da yüzde 17`den yüzde 1`e düşürülmesinin zorunlu olduğunu bildirdi. Her yıl 100 trilyon liralık kaynağın gübre desteği için ayrıldığını ifade eden Gökalp, bunun 10 trilyonunu hayvancılığa verelim diyoruz ama yapamıyoruz. Bürokrasiyi geçemiyoruz dedi.

Gökalp, gübre fabrikalarının tam kapasite ile çalışmadığını, kapasitelerinin ancak yüzde 59`luk bölümünü kullandıklarını belirterek, verilen teşvik ve desteklerin köylüye yansımadığını söyledi.

Türkiye Ziraatçılar Dernegi Başkanı İbrahim Yetkin de yaptığı konuşmada, tarımsal KİT`lerin özelleştirilmesinin bir intihar olduğunu savundu. TÜGSAŞ ve İGSAŞ`ın özelleştirilmesi kararının Rekabet Kurulu tarafından iptal edildiğini hatırlatan Yetkin, Bu kuruluşlar herşeye rağmen özelleştirilecekse kartelleşmenin önüne geçmek için bu kuruluşların çitfçilere ve onların örgütlerine teslim edilmesi gerekir dedi.

Tarımın içinde bulunduğu durumun iç açıcı olmadığını, sıkıntıların bulunduğunu belirten Yetkin, çitfçinin mutlaka gübreyi ucuza alması gerektiğini söyledi. (ANKA)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.003 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.005 TL        
EURO
1.003 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.