Gökalp: Kaçak Gıda Girişi Sıfıra İnmiş Durumda

23.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Tarım Ve Köyişleri Bakanı Gökalp: -Kaçak Et Ve Ürünü, Sınır Ticareti Adı Altında Türkiye`Ye Sokmak İsteyen Firmalar Belirlenerek, İlgili Bakanlıklara Bildirildi -Alınan Önlemlerle Kaçak Gıda Girişi, Sıfıra İnmiştir -Ürün Bedelleri, Tmo Önünde Uzun Kuyruklar Oluşmadan Verildi


ANKARA (A.A) - 23.11.2000 - Tarım ve Köyişleri Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp, kaçak gıda ürünlerini sınır ticareti` adı altında Türkiye`ye sokmak isteyen firmaların belirlenerek, ilgili bakanlıklara bildirildiğini, halen süren operasyonların bu kapsamda yürütüldüğünü söyledi. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu`nda, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı`nın bütçesi görüşülmeye başlandı. Bakan Gökalp, komisyonda, tarım ve hayvancılığın sorunları ile bakanlığın yürüttüğü ve uygulamaya koyacağı projeler hakkında bilgi verdi. Tüm ülkelerin tarımı, hassas sektör olarak kabul ettiğini ve politikalarını buna göre belirlediğini kaydeden Gökalp, tarımda korumacılığın olduğu ülkelerin başında ABD ve AB üyesi ülkelerin geldiğini vurguladı. Gökalp, Tarımda Yeniden Yapılanma Programı kapsamında, tarımsal veri tabanı oluşturulması, tarımsal ürün planlamasının gerçekleştirilmesi, tarım arazilerinin parçalanmasının önlenmesi, tarım ürünlerinin sigortalanması, tarım topraklarının korunması ve bakanlıkça yürütülen hizmetlerin, çiftçi birlikleri, şirketler, özel ve tüzel kişiliğe sahip kuruluşlarca yürütülmesinin amaçlandığını bildirdi.


İNSANLARIN DOĞDUĞU YERDE YAŞAMASI

Türkiye`de kırsal kesimin varolan sorunları çözülerek, Türk insanının doğduğu yerde yaşaması sağlanmalı diyen Gökalp, bu amaçla Tarım Kentleri Projesinin hayata geçirileceğini, böylece ülkenin belli bölgelerinde yoğunlaşan çarpık kentleşme ve sanayileşmenin önlenerek, yatırımların Anadolu`ya kaydırılacağını söyledi. Gökalp, büyük sermayenin Doğu ve Güneydoğu Anadolu`da yatırım yapmasını beklediklerini vurguladı. Şeker pancarı, tütün ve fındık gibi ürünlerin yerine, üretim açığı olan ve son yıllarda ithale konu olan yağ bitkileri, mısır ve kaba yem bitkilerinin ikamesini mümkün kılacak Bazı Tarımsal Ürünlerde Parite Uygulaması Projesinin uygulamaya konulduğunu anlatan Gökalp, Çiftçi Kayıt Sistemi, Alternatif Ürün, Tarımsal Üretimde Kullanılan Girdilerin Dünya Fiyatları ile Uyumu, İşletmelerde Doğan Buzağıların Desteklenmesi ve Anadolu Alaca Sığırı Geliştirme projelerinin uygulamaya hazır hale getirildiğini ifade etti. Tarmda Yeniden Yapılandırma ve Destekleme Kurulu oluşturulduğunu, 4 ilçede 4 ayrı üründe başlatılan Doğrudan Gelir Desteği Projesinin 80 ile yaygınlaştırılmasının hedeflendiğini anlatan Gökalp, 2000 yılı ürünü kütlü pamuk, yağlık ayçiçeği, soya fasulyesi, kanola ve zeytinyağının satışı sonucunda üreticilere prim verilmesinin yürürlüğe konulduğunu kaydetti.


HAYVANCILIĞIN CANLANDIRILMASI

Son yıllarda istenen seviyeye ulaştırılamayan hayvancılık sektörünün canlandırılması ve geliştirilmesi için bir dizi önlem alındığını belirten Gökalp, 5 yıl süreli projenin yem bitkileri üretimi, yurt içinde yetiştirilen belgeli damızlıkların ve suni tohumlama faaliyetlerinin desteklenmesinin sağlanacağını ifade etti. Gökalp, sığır varlığının korunması için Önsoy Kütüğü ve Soy Kütüğü Sistemini Geliştirme ve Döl Kontrolü projelerinin hayata geçirildiğini, Tarım işletmeleri Genel Müdürlüğü`nün (TİGEM) özel sektörle işbirliğinin sağlanması için 10 işletmede ortaklık kurulmak üzere ilana çıkıldığını bildirdi. Gökalp, 2000-2001 kampanyası hububat destekleme alım fiyatlarının Haziran ayında açıklandığını, ödemelerin, TMO önünde uzun kuyruklar oluşmadan gerçekleştirildiğini anlatarak, üreticilerin şikayetine muhatap olmadıklarını söyledi. TMO`nun, ürün alımlarına karşılık 400 trilyon lira ödeme yaptığını bildiren Gökalp, özel sektörü de hububat alımına çektiklerini vurguladı.


KAÇAK GIDA SOKMAK İSTEYENLER...

Gökalp, Doğu ve Güneydoğu Anadolu blgelerinden kontrolsüz hayvan girişlerini önlemek için alınan önlemlere ek olarak, et kaçakçılığının önlenmesi konusunda da gerekli tedbirlerin alındığın belirterek, şöyle konuştu: Oluşturduğumuz ekiplerle, sınır ticareti adı altında kaçak et ve gıda ürününü Türkiye`ye sokmak isteyen firmaların isimleri belirlenerek, ilgili bakanlıklara bildirilmiştir. Halen yurt genelinde sürdürülen operasyonlar, bu isimler üzerinden yapılmaktadır. Alınan önlemlerle, kaçak gıda ürünü girişi, sıfır noktasına yaklaşmıştır. Bu konudaki hassasiyetimizi ve çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Kaçak gıda ürünü sokmaya çalışanlar yine karşılarında bizi bulacaktır. Gökalp, çok sayıda yasa tasarısının TBMM Başkanlığı`na sunulduğunu belirterek, 317 trilyon 613 milyar lira olarak belirlenen 2001 yılı bütçesinin, bir önceki yıla göre gözle görülür bir artış sağlamasına karşılık, bütçeden yüzde 3-4 oranında pay ayrılmasının düşündürücü olduğunu söyledi. Gökalp, Tarım reformu kapsamında 2001 yılı içerisinde uygulamaya konulacak ve IMF Niyet Mektubu`nda belirlenen yeni projelerin yerine getirilmesi için yeterli değildir dedi.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.016 TL        
BORSA
1.004 TL        
DOLAR
1.004 TL        
EURO
1.007 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.