Goodyear, Sumitomo`yu Ele Geciriyor.

04.02.1999 - 00:00 | Son Güncelleme :
ABD`nin onde gelenotomobil lastigi ureticisi Goodyear, ulkenin bugune kadar Japonya`da gerceklestirdigi en buyuk endustriyel anlasmaya imza atiyor. Goodyear, Japonya`nin kendi sektorundeki en buyuk ikinci ismi olan Sumitomo Rubber Industries`in (SRI) otomobil lastigi biriminin kontrolunu eline gecirdi. Goodyear Yonetim Kurulu Baskani Sam Gibara ve SRI Baskani Naoto Saito arasinda imzalanan iyi niyet anlasmasi, iki dunya lastik ureticisinin daha ustun kalitede lastigi daha uygun fiyata uretmek ve daha yaygin dagitimini saglamak uzere guclerini birlestirrmesini ongoruyor. Goodyear ile Dunlop markasinin sahibi SRI, biri K.Amerika, digeri Avrupa ve diger ikisi de Japonya`da olmak uzere dort ortaklik kuruyorlar. Ayrica ABD`deki iki sinerji odakli destek ortakligi olusturulacak. Iki sirket arasinda kuresel bir ortakligin temellerini atan bu anlasma ile Goodyear, Fransiz Michelin ve Japon Bridgestone firmalarinin onune gecerek dunya genelinde bu sektorun lideri konumuna yukselecek. Anlasma her iki sirketin yonetim kurullarinin tetkik ve onayindan sonra yururluge girecek. Iki sirket arasinda imzalanan anlasmaya gore, Goodyear, Sumitomo`nun Avrupa ve ABD`deki otomobil lastigi birimlerinin cogunluk hissesini satin alacak. Anlasma, Goodyear`a, Japon pazarinda da soz sahibi olma sansi verecek. Anlasmaya gore, Goodyear`in Turkiye, Polonya, Slovenya, Fas ve G.Afrika`daki operasyonlari ile, sirketin Fransa`daki Avrupa Kimya Bolumu ve Luksemburg`daki kalip, tel ve kord bezi tesisleri birlesme disinda kalacak. Ayni sekilde SRI`nin Avrupa`daki yatak, otomobil koltugu, ozel kaucuk ve tekerlek uretim ve satis gibi lastik disinda kalan faaliyetleri de birlesmenin disinda tutulacak. Kuzey Amerika`da faaliyet gosterecek ortakligin cogunluk hissesi Goodyear`in elinnde bulunacak. Yillik satislari 4 milyar dolar olmasi beklenen ve 25 bin kisinin istihdam edilecegi Avrupa`daki ortaklik da Goodyear`in kontrolunde bulunacak. Boylelikle kitada yaklasik yuzde 20`lik bir pazar payi yakalayacak olan Goodyear, Michelin`in ardindan Avrupa`nin en buyuk lastik ureticisi konumuna yukselecek. Iki grubun yillik kombine satislarinin ise 4.6 milyar dolara ulasacagi belirtiliyor. Goodyear`in su anki yillik satis rakami 12.5 milyar dolar, Sumitomo`nun yillik satislari ise, 1 milyar dolar Japon pazarinda olmak uzere 3.8 milyar dolar civarinda bulunuyor. Iki ulke arasinda bugune kadar endustriyel alanda bu kadar kapsamli bir anlasmanin yapilmadigini vurgulayan uzmanlar anlasmanin, diger ABD`li firmalarin Japon sirketlerine yonelmesini saglayacagini ve daha once Sumitomo tarafindan satin alinan Dunlop`un varligini yeniden guclendirmesi acisindan onem tasidigini belirtiyorlar. (DUNYA)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.028 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.010 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.