Gorbon Işıl artık yabancıların

15.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Borsadaki yabancı ortaklı şirketler kervanına Gorbon Işıl da katıldı. Şirket 5 Ekim’de yabancı bir risk sermaye fonuyla ortaklık kurdu.

Gorbon ailesi mensupları, yüzde 51 hisselerini, tüm haklarıyla birlikte EMEA Technology İnvestments’a 1.8 milyon dolara sattı. Ortaklıkta danışmanlık ve aracılık hizmetlerini ise Yapı Kredi Yatırım yaptı.

Gorbon Işıl gibi bir aile şirketinin, yüzde 51 hissesini yabancı ortağa satması, bu ortaklığı diğerlerinden farklı kılıyor. Neden yüzde 51 hisselerini bu yabancı şirkete verdikleri sorumuzu Gorbon Işıl Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Gorbon, ‘Yabancı ortak öyle istedi’ diyerek yanıtlıyor. Yönetim ağırlığının da yabancı ortaklıklarında
olacağını ifade Gorbon, bundan rahatsızlık duymadığını söylüyor.

Peki hisselerinin çoğunluğunu yabancı bu ortağa satan Gorbon Işıl’ın yabancı ortaktan en büyük beklentisi, şirketin daha da büyümesini sağlayacak olması.

Yabancı ortakla kendi faaliyet alanında yeni yatırımlara gidecek olan Gorbon Işıl, ayrıca yeni iş sahalarına da yatırım yapacak. Bu iş sahalarının ne olduğu konusunda fazla bilgi vermek istemeyen Aziz Gorbon, ‘Bizim faaliyetlerimizden çok uzak olmayacak’ demekle yetiniyor. Yapacakları yatırımlarla şirketlerini belli bir büyüklüğe ulaştıracaklarını söyleyen Aziz Gorbon, ‘Gorbon Işıl sermayesiyle İMKB’de işlem gören en küçük şirket. Ancak yapmamız muhtemel sermaye artırımıyla ve yeni yatırımlarla Gorbon Işıl’ı çok farklı bir yerde göreceksiniz’ diyor.

Bu durumun hisse performansalırnı nasıl etkileyeceği sorumuza ise Gorbon’un yanıtı ise şu şekilde oluyor: “Elbette hisse performansımız da bütün bu gelişmelerden olumlu etkilenecek.”

Gorbon Işıl, mevcut üretim kapasitesini yüzde 15 oranında artıracak bir yatırım yapıyor. Gebze’deki tesislere yapılan bu gazlı fırın yatırımının çalışmalarını sürdüren şirket, siparişini verdiği bu fırının montajını önümüzdeki yıl tamamlayacak. Bu tür yatırımların hep gündemlerinde olduğunu söyleyen Aziz Gorbon, ‘Ancak biz yatırımlarda aceleci davranmayız’ diyor.

Gorbon Işıl’ın şu anda Türkiye genelinde 39 tane satış noktası bulunuyor. 2001 yılında satış noktaları, yüzde 50 artırmayı planlayan şirket, Türkiye genelinde yaygınlığını artırma hedefinde. Gorbon ürünleri Türkiye’deki çok katlı mağazaların çoğunda satılıyor. 2001’de daha güçlü bir şirket olacaklarını iddia eden Aziz Gorbon, 2002’ye kadar Gorbon Işıl’da çok şeyin değişeceğini söylüyor.

Gorbon Işıl’ın satışlarında iharcatın yeri oldukça büyük. Yurtdışında toptancılar ve büyük marketlerle çalışan şirket, üretimin yüzde 60’ını ortak Pazar ülkelerine satıyor. Şirketin ağırlıklı pazarının Avrupa ülkeleri olması bu yıl iharcatta büyük sıkıntı yarattı. Aziz Gorbon, euro’nun aşırı değer kaybetmesinden dolayı kar marjlarının önemli oranda daraldığını söylüyor. İhracatta Avrupa pazarlarında yaşanan sıkıntılar nedeniyle Gorbon Işıl, Amerika’ya yaptığı ihracatı artırma yoluna gitti. Gorbon, bu yolla Avrupa’daki kayıplarını telafi etmeye çalıştıklarını söylüyor.

Altı aylık bilançosunda zarar açıklayan Gorbon Işıl’ın 9 aylık bilançosunda da zarar açıklaması bekleniyor. Zararı bu yıl bekledikleri satışların gerçekleşememesine bağlayan Aziz Gorbon, amaçlarının 12 aylık bilançolarında başa baş noktasını yakalamak olduğunu söylüyor.

Bu yıl için 5 milyon dolar ciro hedefleyen şirketin, bu hedefinin yüzde 10 altında kalması bekleniyor. (PARA- BORSAMARKET)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.