Gozaltinda Bulunan 17 Sirketin Gelecegi.

30.04.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Son gunlerdeGozalti Pazari`nda islem goren sirketlerde bir kipirdanma basladi. Gvecen hafta, Bolgesel Pazar`a gecen Ceytas`in yani sira Raks Elektronik ve Raks Ev Aletleri de bankalarla olan problemini cozdu. Bu durum bu sirketlerin hisselerine yatirim yapan ve elinde hisse bulunan yatirimcilarin da yuzunu guldurdu. Gozalti pazari`ndan ciktiktan sonra Ceytas`in fiyatinda hizli bir yukselis gozlendi. yine Raks sirketlerindeki olumlu gelisme sirket hisselerine prim yaptirdi. Bu hareketlenmeyi gozonune alarak pazardaki diger sirketlerin ne durumda oldugunu arastirdik. Cunku binlerce yatirimci, Gozalti Pazari`nda bulunmadiklari donemde bu sirketlerin hisselerine yapmis olduklari yatirimdan dolayi magdur durumda. Gozalti Pazari`nda islem goren ve bu sirketlerin hisse senetlerine yatirim yapan yatirimcilari bilgilendirmeye calistik. Gozalti Pazari`ndaki sirketlerin bircogu problemlerini cozmek icin onemli adimlar atmis durumda. Bu olumlu gelismelerin devam etmesi bekleniyor. Gozalti Pazari`nda islem goren 17 sirketin son durumlari hakkinda bilgiler ise soyle:
Abana Elektromekanik: Kaybolan hisse senetlerinden dolayi Gozalti Pazari`na alinan sirket, bilancolarinda kar acikliyor. Mali durumu iyi olmasina ragmen mahkemenin sonuclanmamis olmasindan dolayi, sirket hisseleri gozalti pazarinda islem gormeye devam ediyor.
Boyasan Tekstil: Bankalara 13 milyon dloar borcu olan Boyasan Tekstil, 2 yil odemesiz 8 yil odemeli toplam 10 yillik vadeye yayilan bir odeme planini bankalara kabul ettirdi. Ancak fabrikanin tekrar faaliyete gecebilmesi icin kefil oldugu Tumteks`in de sorunlu oldugu bankalarla anlasmasi gerekiyor.
Bisas Tekstil: Bankalara olan kredi borcu nedeniyle dustugu finansman sikintisindan kurtulmaadi. Uretimini Haziran 1999`da durduran firma iki hafta once tekrar uretime gecti. Sonrasinda da bisas Iplik, Bisas Tekstil`deki tum hisselerini satti. bisas Iplik`in Bisas tekstil`deki tum hisselerini satti. Bisas Iplik`in Bisas tekstil`deki yuzde 72.23`luk hissesini satmasi bisas Tekstil`i kurtarma eporasyonu olarak yorumlandi.
Cukurova Elektrik: 25 Mayis 1999`da Gozalti Pazari`nda islem gormeye baslayan sirket, bu yil sermaye artirimi dusunmuyor. Berke Baraji yatirimina devam eden sirket, 650 milyon dolara malolmasi planlanan bu yatirimin yuzde 85`ini tamamlamis durumda. berke Baraji`nin 2001 yili sonu itibariyle uretime gecmesi planlaniyor.
Dogusan: Son dort yildir ust uste acikladigi zarar nedeniyle Gozalti Pazari`nda islem goren Dogusan`in bu yili da karla kapatmasi zor gorunuyor. Kiremit uretimine devam eden sirket boru uretiminde ise sikintili gunler yasiyor. Gecen yil Iller bankasi`ndan 700 milyar liralik ihale alan Dogusan, bu yil simdilik Iller Bankasi`nin acacagi ihaleleri takip ediyor. Kiremit satislarina yonelik pazarlama agini kendi olusturan sirket, satislarda bir patlama bekliyor.
Duran Ofset: Sirket gecen yilin dokuz aylik bilancosunda ozkaynaklarinin eksiye dusmesinden dolayi gozaltina alindi. Istanbul Yenibosna`da faaliyette bulunduklari binayi 3 trilyon 139 milyar liraya satti. Binayi satin alan sirketle yapilan sozlesmeye gore Duran Ofset`in binayi bu yilin altinci ayina kadar bosaltmasi gerekiyor. SPK`ya bu gelrii sermayeye ekleme taahhudu veren sirket, bunu 2001 yilina kadar gerceklestirmeyi planliyor.
Emsan Paslanmaz ve Emsan Besyildiz: Sirket yetkilileri, Emsan Besyildiz`in iflasi icin denizli 3. Asliye Hukuk Mahkemesi`ne, Emsan Paslanmaz icin ise Denizli 4. Asliye Hukuk mahkemesi`ne basvurdu. Mahkemenin bilirkisi raporundan sonra haziran ayinda durusma yapilacak. Bundan sonra ises irketlere iflas idaresi tarafindan el konulacak.
Kepez Elektrik: 1998 yili mali tablolarini gec gonderen ve olagan genel kurulu toplantisini ilan etmeyen kepez de Gozalti Pazari`nda islem goren sirketlerden biri. Borsada sirketin her an ulusal pazara gececegi konusuluyor.
Koytas: Sirket 30 Ocak tarihinde genel kurulunu yaparak yonetim kurulunu belirledi. 1999 yili mali tablolarini hazirlayan sirkette bakim calismalarina baslandi. 1 trilyon lira olan sermayesini 3 trilona yukseltme karari alan sirket, yeni cikartilacak hisseleri yabanci yatirimci EFG Hermes`e satma karari aldi. Koytas yetkilileri 8 bankayla olan problemlerini cozmek icin gorusmelere devam ediyor.
Metas: Sirket, bagimsiz denetimden gecmesi gereken 1997 yil sonu mali tablolarini denetmiden gecirmeden borsaya gonderdi. Buun uzerine sirkete inceleme yapmak icin giden borsa gorevlilerinin incelemede bulunmalarina engel olunmasi nedeniyle 1998 yilinin aralik ayinda sirket Gozalti Pazari`na alindi. Stoklarini eritmeye calisan metas`ta su an uretim yapilmiyor.
Raks Elektronik ve Raks Ev Aletleri: Kredi geri odemesi yuzunden sikintiya dusen ve fabrikalari gecen yilin kasim ayinda kapanan Raks, gectigimiz hafta alacakli bankalarla anlasti. 166.2 milyon dloarlik krediyi ilk sekiz ayi odemesiz olmak uzere bes yil vadeye yayan ve faiz odemelerini de altinci ve yedinci yillarda yapacak olan Raks Grubu, bu bankalardan 30 milyon dloarlik da isletme kredisi aldi.
Sevgi Saglik: Sirketin tahtasi, 1999 yili mali tablolarini IMKB`ye ulastirmamasi nedeniyle gecici olarak kapandi. Iki hastanesi kapali olan sirketin kadin-dogum ve tup bebek merkezleri faaliyetini surduruyor. Toplam 13 banka ile olan problemleri nedeniyle sirketin 20 milyon dolarin uzerinde borcu bulunuyor. Ancak sirket bankalarla olan sorunlarini cozemiyor. Ayrica sirketin halka acik olmayan yuzde 21`lik bolumune Tekstilbank`in el koydugu soyleniyor.
Soksa: Iscilerini ucretsiz izne cikaran Soksa, bu sureyi 31 Mart 2000 tarihi itibariyle uzatma karari aldi. Fabrikasi calismadigi icin de sirketin hisseleri borsada islem gormuyor. Sikintilari cozebilmek icin sermaye artirimi planlayan sirketin bu girisimleri devam etse de bu konuda SPK`dan net bir yanit almis degil. Bunun disinda fabrikayi kiraya vermeyi planlayan Soksa, bu olmadigit akdirde fason uretime gecmeyi dusunuyor.
Tezsan: Sirket piyasadaki talep daralmasi ve finansman giderlerinin artmasi sonucu uretimini suresiz olarak durdurdu. Toplam 3 trilyon lira borcu olan sirketin, grup sirketleri ve Is Bankasi`na borcu bulunuyor. Sermaye artirimi yolu ile 700 milyar lira olan sermayesini 2 trilyon 100 milyar liraya cikaracak olan Tezsan, bu yolla borclarini odemeyi planliyor.
Tumteks: Gecen yilin mart ayindan itibaren borsada islem gormeyen Tumteks, fabrikalarini Gunes Tekstil`e bu yilin sonuna kadar kiralamis durumda. Sirketin bankalara olan toplam borcu, 60 milyon dolar. Bu rakamin 45 milyon dolarlik bolumu ise Yapi Kredi Bankasi`na ait. Emlak Bankasi, Halk Bankasi ve Yasarbank disinda borcu oldugu diger bankalar ile 2 yil odemesiz, 6 yil odemeli olmak uzere 8 yil vadeli odeme planinda anlasan sirket, bu uc banka ile de anlastigi takdirde en kisa zamanda faaliyete gecmeyi planliyor. (EKONOMIST)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.