Greenspan Faizlerin Vitesini Değiştirmede Zorlanabilir

19.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Verilerde görülen belirsizlik ABD`de enflasyonun giderek yükselmesi ve Fed`in gelecek yıl faiz oranlarını düşürüp düşürmeme kararı bağlamlarında zor bir ortam oluşmasına neden oluyor.


Birçok analiste ve yatırımcı Fed`in yakında faiz oranlarını düşürerek potansiyel bir ekonomik yavaşlamayı önleme yoluna gidebileceğine inanıyor. Faiz oranlarının düşürüleceğine ilişkin ilk adım, Fed`in Açık Piyasalar Komitesi`nin Salı günü gerçekleşecek olan toplantısında enlasyonu ekonominin en önemli madde olmaktan çıkartması beklentisiyle atılmış olacak. Bu durumda gelecek yılın başları itibarıyla faiz oranlarının alçaltılmasının yolu da açılacak. Hemen hemen bütün senaryolar bir faiz oranı düşüşünün, uzun bir süreden bu yana Fed`in öncelikli kaygısı olan enfalsyonun denetim altında olduğu varsayımına dayanıyor.
Mal ve enerji fiyatları ılımlı bir mecraya girmeye ve toptancı fiyatları enflasyonunu kontrol altına almaya başladı. Ancak tüketici enflasyonu yavaş yavaş yükseliyor ve şu anda yılın başındaki düzeylerinin çok üzerine seyrediyor. Bu artışlar bir faiz oranı düşürem operasyonu için çok erken olduğu izlenimi verebilir. Aydan aya artışlar alarma neden oluyor. Geçen hafta Çalışma Bakanlığı tüketici fiyat endesklerinin Kasım ayında yüzde 0.2 oranında yükseldiğini belirtti. Bu rakam Ekim ayındaki artışlar düzeyinde.


Ucuz giyim eşyası fiyatları, gıda ve enerji fiyatlarının düşmesiyle birlkte genel ölçümleri denetim altında tutmaya devam etti. Çalkantılı gıda ve erneji sekötrülerinin dışında kalan çekirdek enflasyon yüzde 0.3 oranında yükseldi. Bu rakam Ekim ayında yüzde 0.2`ydi. Tütün fiyatlarındaki yüzde 3.6`lık artış bu rakamları çarpıttı. Tütün fiyatları dışında, çekirdek enflasyon sadece yüzde 0.2 oranında yükseldi.Uzun dönem manzarası ise biraz daha üzücü görünüyor. Ocak`dan ekime kadar tüketici fiyatları yılda yüzde 3.5 oranında yükselirken, enerji maliyetlerindeki artış bunun en büyük nedeniydi. Bu rakam 1999 yılında sadece yüzde 2.7 oranında gerçekleşmişti. Bu arada çekirdek fiyatlar da geçen 11 aylık dönem sırasında yüzde 2.7`lik bir artış gösterirken, 1999`un yüzde 1.9`luk oranının çok üzerine tırmanış oldu. Bu veriler ve rakamlar ekonomikstler arasında çeşitli ayırlıklar ve keskin görüş farklılıklarının yükselmesine neden oldu. New York Federal Reserve Bankası`nın bir önceki araştırma direktörü Steve Cecchetti, inşaat maliyetlerine dikkat çekiyor. İnşaast maliyetleri genel endeskin bütük bir oranını oluşturuyor. Bu oranın süratli yükselişi perakende fiyatlarının da gelecek günlerde hızla yükselmesine neden olabilir.


Aralarında First Union Bankası ekonomistleri de olmak üzere bir grup diğer ekonomiks de enflasyonun genel anlamda ılımlı bir mecrada olmasına rağmen geçen yıllara göre daha yüksek bir düzeyde seyrettiğini belirtiyor. Cecchetti,
`Politika belirlemek açısından sert günlerden geçiyoruz. Birçok sinyal var ama, para politikalarını tam ayarlamaya çalışırken hepsi birbirine karışıyor. Değişikliklerin ne yönde gerçekleştirilmesi gerektiğine ilişkin karar her zaman çok zor alınır,` diyor. Her iki şıkta da, daha yüksek tüketici fiyatları olasılığı, Fed`in sert inişi daha tehlikeli göstermek gibi bir sonuca ulaşmasını zorlaştıryor. Ancak ekonomiknin belirli sekötörleri giderek düşen talepelr, yüksek faiz oranları ve düşük değerli dolar nedeniyle yumuşamaya yüz tutar bir görünüm sergiliyor. Bilindiği gibi değeri düşük dolar ihracatı da olumsuz yönde etkileyebilecek.
Cuma günü yayınlanan ayrı bir raporda, Federal Reserve ABD`de endüstriyel üretimin Kasım ayı itibarıyla düştüğünü gösteriyor. Bu, iki ay üst üste endüstriyel üretimin düştüğüne işaret ediyor. Bunun nedeni imalat sektöründeki sancı.
Fed`in raporları ayırca ülkenin fabrikaları, hizmet sektörleri ve madenlerinin de Kasım ayı itibarıyla yüzde 81.6 kapasitede faaliyet gösterdiğine işaret ediyor. Bu rakam bu yılın en düşük düzeyine işaret ediyor. Aynı rakam Ekim ayında yüzde 82.1`di.


Genel anlamda, endüstriyel çıktı yüzde 0.2 oranında geriledi. Aynı rakam bir ay önce yüzde 0.1`di ve Ekim ayında ise sabit kalmıştı. Bunun suçluları arasında şunlar sayılabilir: otomobil sektöründe görülen genel yavaşlama. Bu sektör yeni otomobiller için alınan talepleirn giderek yavaşlaması sonucunda üretimde kesintiye gidiyor. Aynı argüman kamyon ve kamyonet imalatı alanında da geçerli. Araç üretimi Kasım ayında yüzde 2.3`lük bir düşüş gösterdi. (FİNANSAL FORUM -THE WALL STREET JOURNAL)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.010 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.