Gruplardan 1.7 Katrilyon Kâr

14.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

19 grubun 116 şirketinin toplam karı geçtiğimiz yılın dokuz aylık dönemine göre yüzde 32.3`lük artışla 1.7 katrilyon liraya yükseldi. Sabancı Grubu 407 trilyon lirayla en fazla karı elde etti.


Hisse senetleri borsada işlem gören şirketler dokuz aylık bilançolarını yayınlarken, her zaman olduğu gibi borsayı yine gruplar sırtladı. 19 grubun 117 şirketinin geçtiğimiz yılın dokuz aylık döneminde 1.3 katrilyon lira olan toplam karı, bu yılın aynı döneminde yüzde 32.3`lük artışla 1 katrilyon 723 trilyon liraya yükseldi. Grupların karında reel olarak yüzde 8`lik azalış yaşanırken, en fazla karı 407 trilyon lirayla Sabancı Grubu elde etti. Karını en fazla artıran grup, yüzde 283`le Anadolu Grubu oldu. Bira şirketlerini tek çatı altında toplayan ve bu yıl içinde Yazıcılar`ı halka arz eden Anadolu Grubu`nun geçtiğimiz yılın dokuz aylık döneminde 8.7 trilyon lira olan net karı, bu yılın aynı döneminde yüzde 283`lük artışla 33.6 trilyon liraya yükseldi. Toprak, İhlas ve Alarko gruplarının karı, geçtiğimiz yıla göre azalırken, Boyner ve Çağlar Grubu dönemi zararla kapatmaktan kurtulamadı.


KOÇ`TA ZARAR YOK;

Koç Grubu`nun 16 şirketinin toplam karı yüzde 94.2`lik artışla 103.4 trilyon liradan 200.8 trilyon liraya çıkarken, grup içinde zarar eden şirket olmadı. Geçtiğimiz yılın dokuz aylık döneminde zarar eden Demir Döküm ve Tofaş Oto Fabrika, bu yılın aynı döneminde kara geçerken, grup içinde karını en fazla artıran şirket Ford Otosan oldu. Ford Otosan, 1999 yılının dokuz aylık döneminde 284 milyar lira olan karını, bu ylın aynı döneminde yaklaşık 125 kat artırarak 35.5 trilyon liraya çıkarırken, Tofaş Oto Ticaret de karını 16 milyar liradan, 1.6 trilyon liraya yükseltti.


SABANCI ENFLASYONA YENİLDİ;

Geçtiğimiz yılın dokuz aylık döneminde 329.8 trilyon lira olan karını, bu yılın aynı döneminde yüzde 23.4 oranında artırarak 407.2 trilyon liraya çıkaran sabancı Grubu`nun karı reel bazda yüzde 14.2 oranında azaldı. Sabancı Grubu`nda zarar eden şirket olmazken, karını en fazla artıran şirket ise yüzde 294`le Kordsa oldu. Oysa Niğde Çimento, Akçansa ve Bossa`nın karı azalırken, Sasa ve Olmuksa zarardan kara geçti. Sabancı Grubu`nun toplam karının yüzde 63`ünü Akbank sağlarken, Sabancı Holding`in karı da yüzde 92.5`luk artışla 63.3 trilyon liraya çıktı.
Toprak Grubu`nun karı azaldı.


Üç şirketi borsada işlem gören Toprak Grubu`nun karı, geçtiğimiz yılın dokuz aylık dönemine yüzde 36.5`luk azalışla 22.4 trilyon liraya geriledi. Toprakbank`ın karı yüzde 41, Toprak Factoring`in yüzde 26 azalırken, Toprak Leasing`in karın yüzde 5.9 yükseldi. Toplam karını yüzde 76.9`luk artışla 13.5 trilyon liraya çıkaran Yaşar Grubu`nda, Bayraklı Boya`nın zararı ise yüzde 233`lük artışla 16.3 trilyon lira ile grubun toplam karının üzerine çıktı. Yaşar Grubu`nda Viking Kağıt da zarar açıklarken, karını en fazla artıran şirket Altın Yunus Çeşme oldu. Çağlar Grubu`nun geçtiğimiz yılın dokuz aylık döneminde 13.6 trilyon lira olan zararı bu yılın aynı döneminde 10 trilyon liraya düşerken, grup içinde kar açıklayan tek şirket, Sifaş oldu. Doğan Grubu`nun karı, Doğan holding dikkate alınmadığında, yüzde 26.5`luk artışla 77.8 trilyon lira yükselirken, grup içinde karını en fazla artıran şirket yüzde 226 ile Milpa oldu.


Alarko Grubu`nun karında yüzde 4.6`lık azalış yaşanırken, grup içinde karını artıran tek şirket Alarko Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı oldu. Doğuş Grubu`nun iki şirketi zarar etmekten kurtulamazken, Garanti Bankası`nın karındaki artış oranı da yüzde 18`de kaldı. Karını en fazla artıran grup olan Anadolu Grubu`nda iki şirket zarardan kara geçerken, hisselerini bu yıl halka arz eden Yazıcılar`ın karı yüzde 43 azaldı.
(FİNANSAL FORUM)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
1.009 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.