Gsm`de Ikinci Ihale Beklentisi De Alinacak.

09.04.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Turkiye`de son bes yilin en hizli buyuyen alanlarinin basinda cep telefonu sebekeleri (GSM) geliyor. Koc`tan Sabanci`ya, Dogus`tan Fiba Holding`e kadar Turkiye`de bircok ilke imza atan devler bile, ilk GSM lisanslari satisa cikarildiginda, pazarin bu kadar buyuyecegini tahmin edememislerdi. Simdi ise hepsi yeni GSM sebekelerinin pesinde. Cunku, halen iki GSM sebekesinin bulundugu pazarda 7 milyon cep telefonu abonesi var. Bu sayinin uc yil icinde 28 milyona cikacagi tahmin ediliyor. Bu nedenle gecen hafta son tekliflerin alindigi iki yeni GSM sebekesi kurulmasi icin acilan ihaleye ozellikle guclu mali yapilari ile dikkat ceken holdinglerin ilgisi buyuk oldu. GSM ihalesi icin 30`a yakin sirket sartname aldi. Sartname alanlar icerisinden ihaleye teklif verenlere bakildiginda, Turkiye`nin guclu holdinglerinin olmasi dikkat cekti. Ilk lisans icin ihaleye teklif veren konsorsiyumlarda yedi buyuk IMKB sirketi de bulunuyor. Bu sirketler Sabanci Holding, Dogan Holding, Koc Holding, Medya Holding, Is Bankasi, Finasbank ve Demirbank. Derinligi olan bu sirketlerin ihaleye teklif vermesi borsada canliligi da beraberinde getiriyor. Borsa, GSM ihalesine yonelik beklentileri uzun suredir satin aliyordu. ancak mart ayinin sonunda Ozellestirme Idaresi`nin GSM ihalelerinin nisan ayinda yapilacagina yonelik aciklamalariyla birlikte borsada bu beklenti daha on plana cikti. Ihalede fiyat teklifleri 12 Nisan`da ilan edilecek. En yuksek fiyati veren konsorsiyum yeni kurulacak iki yeni GSM sebekesinden ilkinin lisansini almaya hak kazanacak. Eger ihale satis komisyonu, fiyati yeterli bulmazsa en yuksek teklifi veren iki konsorsiyum arasinda acik artirma duzenlenecek. Ancak ilk GSM lisans ihalesinin tamamlanmasiyla borsada tansiyon azalmayacak. Kalan sirketler ikinci GSM sebekesi icin acik artirmaya girecek. Ikinci ihale icin de borsadaki beklentilerin devam edecek olmasi, GSM ihalelerinin IMKB`deki etkisini daha da artiriyor. Bu nedenle iki yeni cep telefonu sebekesinin lisanslari icin teklif veren sirketleri ve bunlarin borsa uzerindeki etkisini arastirdik. Hazirladigimiz bu calismada, IMK verilerine dayanarak yapilan hesaplamalara gore Sabanci Holding yuzde 3.83, Dogan Holding yuzde 3.17, Koc holding yuzde 3.07 Medya Holding yuzde 1.05 ve Is Bankasi da yuzde 16.50 oraninda IMKB Ulusal-100 endeksi`ni etkiliyor. bu oranlara bakildiginda, ihalenin borsa endeksine olan etkileri daha net anlasiliyor. Ihaleye teklif veren sirketlerin genel durumuna bakildiginda ise soyle bir tablo ortaya cikiyor:
Sabanci Holding, Dogus holding, Dogan Grubu, Ispanyol Telefonica: Sabanci Holding gelecege iliskin projeksiyonlarinda telekomunikasyon sektorune buyuk ilgi duyuyor. Grup, pazarlama kanallari arasinda GSM ve internete yer vermeyi planliyor. Konsorsiyumdaki, Dogus ve Dogan gruplari da gelecege yonelik olarak GSM ve internet alaninda buyuk yatirmilar hedefliyor. Internet uzerinden yayinciligin hizla yayginlasmasi ve WAP teknolojisi ile cep telefonlarindan her an haber takibi yapilabilmesi, Dogan Grubu icin bir GSM sebekesini vazgecilmez kiliyor. Iki televizyon istasyonu olan Dogus Grubu icin de GSM cok onemli. Konsorsiyumun yabanci ortagi olan ISpanyol Telefonica ise telekomunikasyon sektorunun Avrupa`daki devlerinden biri.
Koc holding, Medya Holding, SBC Communication: Yeni GSM sebekelerini isteyen sirketlerden biri de Koc Holding. Grubun gelecege iliskin projeksiyonlarinin temelinde telekomunikasyon bulunuyor. Gelecekte pazarlama faaliyetlerinin temelini internetino lusturacagini dusunen Koc Grubu butun dikkatini bu konuya vermis durumda. Koc holding ile SBC Communication son anda konsorsiyuma Medya Holding`i de dahil etti. Internet yayinciliginin hizla gelismesiyle gelecegin bu alanda oldugunu goren Medya Holding de ihaleye katilanlar arasinda yer aldi. Konsorsiyumun yabanci ortagi olan ABD`li SCB Communication da 11. 2 milyon GSM abonesi ile ihaleye giren guclu sirketler arasinda yer aliyor.
Is Bankasi, Telecom Italia: Is bankasi GSM ihaleleri ile ciddi bicimde ilgilenen sirketler arasinda yer aliyor. Cep telefonu uzerinden WAP teknolojisi ile bankacilik islemlerine baslayan Is Bankasi bu altyapi icin bir cep telefonu sebekesine sahip olmak istiyor. Is bankasi`nin bu ihaledeki ortagi olan Telecom Italia ise Avrupa`nin onde gelen kuruluslarindan biri.
Suzer Holding, Fiba Grubu, Finansbank, nurol Holding, France Telecom: Konsorsiyumda yer alan yerli sirketlerin hepsinin banka, leasing, factoring, sigorta basta olmak uzere finans sektorunda yatirimlari bulunuyor. Finans sektorunu temelinden etkileyecek olan GSM ve internet alanindaki gelismelerin disinda kalmak istemeyen sirketler, GSM ihalesine iddiali giriyor. Konsorsiyumun dikkat ceken bir noktasi da Fiba Holding`in konsorsiyuma hem holding olarak hem de istiraki olan Finansbank`la birlikte girmesi. Yabanci ortak olan France Telecom ise Avrupa`nin telekom devleri arasinda yer aliyor ve gelismekte olan bu pazardan pay almak istiyor.
Genpa, Atlas Finansal Kiralama, Atlas Yapi, Demirbank, Telenor Mobil: Konsorsiyumda yer alan Cingillioglu`na ait olan Demirbank, konsorsiyumun mali yapisinin guclenmesinde etkili. Ancak konsorsiyumun en cok dikkat ceken uyesi ise yillardir cep telefonu pazarinda faaliyet gosteren ve en buyuk satis organizasyonlarindan birine sahip olan Genpa. Erol Aksoy`un Atlas Finansal Kiralama sirketide, bu konsorsiyumda. Norvec merkezli Telenor Mobil de bu alanda iddiali bir sirket. (EKONOMIST)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
986 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.