Guldurmedi Guldurmeyecek.

29.03.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Gecen 14 yilda tuketicienflasyonu dolarin birlestirilmis getirisini yari yariya eritti. Dolara yonelme gecici olmazsa, onumuzdeki donemde yine kaybedecek. Yaklasik 25 yildan beri devam eden kronik yuksek enflasyonu dusurmeyi hedefleyen ekonomik program yilbasindan itibaren yururluge konuldu. Enflasyon dusecegine gore, faizin dusmesi, kurun dusuk kalmasi, dovizden faize ve menkul kiymet piyasalarina gecisin olmasi, borsanin canlanmasi, tum mali piyasalarda vadenin uzamasi bekleniyordu. Bunlardan faiz, beklenen de hizli dustu. Borsa belki butun yila yayacagi canlanmasini bir iki aya sigdirdi. Borsada kar realizasyonu repo hacmini artirdi. Faizin hizla dusmesi ve uzun vadeye dusuk faiz uygulamasi, vadenin uzamasini engelledi. Faizdeki basdondurucu hareket tasarruf sahibini bir yandan vadeyi kisaltmaya yoneltirken, bir yandan da dovize dogru itti. Gecmis yillarda faiz ile doviz kuru arasinda 30-50 puana varan faiz lehine fark ileriye yonelik olarak 15 puana dustu. Yillik kur artisi yuzde 20`ye cekilmisken faiz yuzde 35`e geriledi. Sonucta 30 Aralik`ta 34.356 milyon dolar olan doviz hesaplari yuzde 4.86 artisla 36. 026 milyon dolara cikti. Buna karsilik vadeli Turk Lirasi hesaplari 21.499 trilyondan 20.965 trilyona geriledi ve yuzde 2. 48 dustu. Repo hacmi 4.080 trilyondan 6.731 trilyona yukseldi ve yuzde 65 artti. Halbuki ekonomik program yururluge konulmadan once repo hacminde yukselis durmus, doviz hesaplarindaki hizli tirmanis da zayiflamisti. Faizlerin hizla dusmesinin ve makasin daralmasinin boyle bir sonuc yaratmasi ve egilimin gecici olmasi hem makro ekonomik dengelerin saglanmasi acisindan hem de bizzat tasarruf sahipleri acisindan yararli olacak. Cunku doviz, yuksek enflasyon donemlerinde bile reel anlamda kazandirmadi. Pazar gunu yine bu sayfada yer alan tablonun devami niteligindeki bugunku tabloya da bakilinca, gorulecektir ki, son 14 yilin sadece uc yilinda dolar tuketici enflasyonunu gecmis. 11 yil dolar yatirimcisina kaybettirmis durumda. Dolarin tuketici enflasyonundan arindirildiginda elde edilen yillik getirileri bilesiklendirildiginde, 14 yilda yaklasik yari yariya bir erime oldugunu ortaya cikiyor. Eger dolar doviz tevdiat hesabi olarak tutulsaydi ve buna her yil yuzde 5 net faiz alinsaydi, 1986 basindaki 100 dolar 14 yilda ancak 197.5 dolara varacakti. Halbuki tuketici enflasyonundan arindirilmis Hazine faizlerinin 14 yillik birlestirilmis getirisi yuzde 454`e variyor. Gecmis 14 yil doviz yatiriminin gercek anlamda bir kayipla sonuclandigini ortaya koyuyor. Onumuzdeki bir yilda kur artisi yuzde 15 olacak. Bu veriler dovize yatirim yapanlarin ya kaybi bile bile goze aldiklarini ya da bu durumun gecici oldugunu dusunduruyor. (SABAH)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.008 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
999 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.