Gümrükte İthalat - İhracat Kuyruğuna Son

20.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
``Gümrüklerdeki Otomasyon Sayesinde Eskiden 20 Günde Yapilan Ithalat-Ihracat Işlemleri, Yarim Saatte Bitirilecek`` -``Bu Sistem Ile Kiymet, Menşe Kaçakciliği Mümkün Olmayacak. Sicak Temas Ve Her Türlü Olumsuzluk Önlenecek`` -``Gümrüklerde Yanliş Yapan Kim Olursa Olsun Üzerine Gider, Gereken Cezayi Veririz`` -``Sözde Ermeni Soykirimi Tasarisi`nin Geri Çekilmesinden Büyük Mutluluk Duydum. Ama, Bunun Gündeme Getirilmesi Bile Üzüntü Vericiydi``


KAYSERİ (A.A) - 20.10.2000 - Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler, gümrüklerdeki otomasyon sayesinde eskiden 20 günde yapılan ithalat-ihracat işlemlerinin, yarım saatte bitirileceğini ve bu sistem sayesinde kıymet ile menşe kaçakçılığı, sıcak temas ve her türlü olumsuzluğun önleneceğini bildirdi. Bazı toplantı ve açılışlara katılmak üzere Kayseri`ye gelen Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler`i, Anbar Zabıta Kontrol Noktası`nda Kayseri Valisi Nihat Canpolat ile diğer yetkililer ve partililer karşıladı. Keçeciler, daha sonra partisinin eski Kayseri İl Teşkilatı yönetim kurulu üyesi Servet Aslantaş`a ait M Oil Akaryakıt İstasyonu`nun açılışını yaptı. Keçeciler, buradaki konuşmasında, akaryakıt istasyonlarının günümüzün kervansarayları niteliğinde olduğunu, bunlar olmadan yol alınamayacağını söyledi. Kayseri Valiliği`ni ziyaret ederek, Vali Canpolat`tan ilin sorunları ile ilgili bilgi alan Devlet Bakanı Keçeciler, Kayseri`nin Konya ile birlikte yurt genelinde gecekondusu olmayan iki şehirden biri ve ticareti en iyi bilen insanların yaşadığı bir şehir olduğunu kaydetti.

-GÜMRÜKLERE OTOMASYON-

Keçeciler, Kayseri gümrüğünün otomasyona geçen 8`nci gümrük olacağını, 70 milyon dolarlık harcama ile 55 gümrük kapısı ve 18 başmüdürlüğün otomasyon işlemini en kısa sürede bitireceklerini, otomasyon çalışmasının ihracat ve ithalatın yüzde 95`ini karşılayacağını anlattı. Gümrüklerdeki otomasyonların ihracat-ithalat işlem süresini önemli ölçüde kısaltacağını belirten Bakan Keçeciler, şunları söyledi: ``Gümrüklerdeki otomasyon sayesinde eskiden 20 günde yapılan dış ticaret işlemleri, yarım saat içinde bitirilecek. Dış ticaret paraya dayanır. Özellikle denizlerde gümrükleme zamanında yapılmazsa sizin dış ticaret erbabınız diğer ülkelerdeki meslektaşlarına karşı yarışamaz, rekabet edemez. Diğer ülkelerin yarım saatte bitirdiği gümrükleme işlemini siz 20 günde yaparsanız sizin mallarınız pahalı hale gelir, ihracatın önü tıkanır. Bu bakımdan teknolojiden istifade etmek mecburiyetindeyiz.`` Keçeciler, otomasyon ile dış ticaret istatistiklerinin çok daha çabuk tutulacağını, kontrolün öne alınacağını ifade ederek, ``Kontrol süremiz şu anda 2 yıla kadar uzuyor. Personel sayımız ve bugünki sistem öyle. Otomasyon ile yapılan işlem aynı anda Ankara`dan görülecek. Ayrıca veri tabanı olduğu için yanlış beyannamenin önüne geçilecek. Yani kıymet, menşe kaçakçılığı mümkün olmayacak. Süre itibariyle az ama derinlik itibariyle çok daha fazla kontrol sistemine geçmiş oluyoruz`` dedi. Bakan Keçeciler, otomasyon ile bürokratik işlemlerin de önüne geçileceğini, ``sıcak temas ve her türlü olumsuzluğun önleneceğini`` söyledi.

-GÜMRÜKLERDEKİ OPERASYONLAR-

Keçeciler, çeşitli operasyonlarda bazı gümrüklerin de adının karışması ile ilgili sorulan bir soru üzerine ise bu operasyonların başından beri haberdar olduklarını, bu olaylarda gümrükçülerin yanısıra toplumun birçok kesiminden kişi olduğunu söyledi. Yapılan soruşturmalarda gümrüklerdeki 51 personelin bakanlığı tarafından açığa alındığını, tutuklananlar olduğunu belirten Keçeciler, ``Maliye`nin, gümrüğün mührünü taklit edip, sahte beyanname düzenlemişler. Bu insanlar sahtekardır. Bunların ithalatçı, ihracatçı ile alakaları yoktur. Böyle sahtekarlar çıktı diye ithalat-ihracatçıları nasıl toplu olarak suçlayamazsanız, gümrükçüler çıktı diye de bütün camiayı suçlayamazsınız. Gümrüklerde yanlış yapan kim olursa olsun üzerine gider, gereken cezayı veririz`` dedi.

-SÖZDE ERMENİ SOYKIRIMI YASA TASARISI-

Öte yandan, ABD Temsilciler Meclisi`nde görüşülmesi beklenen sözde Ermeni Soykırımı Tasarısı`nın hükümetin ve devletin etkin girişimleri sonucu geri çekildiğini de anımsatan Keçeciler, şunları kaydetti: ``Tabii ki bu tasarı haksız, tarihi bakımdan mesnetsizdi. Türk-ABD ilişkilerine zarar verecekti. Türkiye olarak ABD ile ilişkilere çok büyük önem veriyoruz. Bu önem devam ediyor. ABD yönetiminin bu konudaki gayretlerine TC hükümeti olarak teşekkür ediyoruz. Geri çekilmesinden dolayı büyük mutluluk duydum ama, bunun gündeme getirilmesi bile üzüntü vericiydi.`` Keçeciler, tasarının geri çekilmesine karşın, hükümetin takip edeceği politikada değişiklik olmayacağını, politikasının devam edeceğini, bu tür tasarılarla bir daha karşılaşmamak için yapılacak ne varsa bundan sonra da yapılacağını kaydetti. Bakan Keçeciler, daha sonra, Kocasinan Bulvarı üzerinde bulunan Gümrük Müdürlüğü`ndeki otomasyon sistemini törenle hizmete açtı.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.003 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.