GYO:Kurumsal Yatırımcılığın Yeni Sığınağı

14.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Gayri Menkul Yatırım Ortaklıkları Kurumsal Yatırımcılarca İlgi Görmekte

Sermaye Piyasası Kurulu’nca düzenlenen gayrimenkul ve gayrimenkule dayalı yatırımlarca oluşturulmuş özel bir portföy yönetim şirketi tipi olan gayrimenkul yatırım ortaklıkları, kısaca GYO’lar, Türkiye’de 1996 yılında faaliyet göstermeye başlamasına rağmen son 1 yılda yaptığı büyük atılımlarla dikkat çeken bir sektör konumunda.

Nüfus artışı, genç nüfus sayısı, göçlerle ortaya çıkan konut eksikliği ve deprem felaketinden sonra kaliteli konuta yönelme nedeniyle gayrimenkule talep arttı ve 1999 sonunda başlanan ekonomik stabilizasyon ve IMF anlaşmasıyla birlikte düşen faiz oranları gayrimenkul sektörünü tekrar canlandırdı.

Buna bağlı olarak da kurumsal yatırımcılığın önemli bir çeşidi olan GYO’lar, gayrimenkulün en güvenilir yatırım kalemlerinden birisi olması nedeniyle oldukça rağbet görmekte. Yurtdışında kurumsal yatırımcıların finansal varlıklar toplamının gayrisafi milli hasıla içinde oldukça önemli oranlara sahip olması bu sektörün yurtdışındaki önemli gelişimini kanıtlamakta. Bu oran ABD’de %200, Japonya’da %75 Yunanistan’da ise %25. 1997-98 yıllarında GYO’lar ABD’de 10-15 kat artarak 150 milyar dolar civarına gelmiş ancak son yıllarda bir düşüş yaşayarak 1999 yılı sonunda 125 milyar dolar seviyesine inmiş. ABD’deki 200’e yakın gyo’nun gayrisafi milli hasıla içindeki oranı da böylece %1.4 e düşmüş oldu. Bu rakamlar uzmanlarca ABD’nin dahi hala bu sektörde yeterli olgunluğa varmaması şeklinde yorumlanıyor.

Türkiye’de ise kurumsal yatırımcıların finansal varlıklar toplamının gayrisafi milli hasılaya oranı 1999 yılında son 4 ayda yükselen bir grafikle %1’den%3’e çıktı. GYO’ların1999 itibari ile gayrisafi milli hasılaya oranı ise %0.5.

Türkiye’de şu anda halka açık GYO’ların toplam değeri ise 750 milyon dolardır. Bu sayı ABD ile karşılaştırıldığında oldukça küçük boyutlarda kalıyor. Ancakşu anda kurulmakta olan GYO’larla birlikte Türkiye’deki gayrimenkul yatırım ortaklıklarının sayısının12ye yükseliyor olması umutları biraz arttırmakta. Örneğin en son çıkan Atakule Yatırım Ortaklığının kayıtlı sermayesi 100 trilyon ve sermayesi de 45 trilyon olarak bildirildi ki bu,bu sektöre giren kurumların piyasadan güçlü beklentileri olduğunu kanıtlamakta.

Türkiye’deki başlıca gayrimenkul yatırım ortaklıkları Vakıf, Alarko, Osmanlı, EGS, Yapı Kredi Koray, İhlas, İş ve Nurol Gayrimenkul Yatırım Ortaklıklarıdır. GYO’ların portföylerinin %5’ini konutlar %73’ünü ise işmerkezleri oluşturmaktadır.

GYO’lar; Kurumlar Vergisi ve Gelir Vergisi stopajından muaf olması ve Türk halkının yatırımlarının genelde gayrimenkule odaklanmasıyla şu anda büyük yatırımcıları çekmekte olan bir sektör görünümünde...(Tradecnet)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.