Hacker modası

18.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Bu yıl sırlarını korsanlara kaptıran Microsoft başta olmak üzere onlarca site bilgisayar korsanlarının saldırısına uğradı

Bu yıl sırlarını korsanlara kaptıran Microsoft başta olmak üzere onlarca site bilgisayar korsanlarının saldırısına uğradı. Türkiye`de de başbakanlık, TRT ve KYK`nın web siteleri saldırılardan nasibini aldı.

Bilgisayar dünyasında hacker olarak adlandırılan siber korsanlar, 2000 yılını ``verimli`` geçirdi. Değişik ülkelerden yüzlerce korsan, muhtelif sitelere saldırdı, çökertti ya da mesaj bıraktı. Hack edilmiş siteleri takip eden www.2600.com, binden fazla önemli sitenin saldırıya uğradığını duyurdu. Bu rakama kişisel web sayfaları ve küçük firmaların dahil olmadığı belirtildi. Site yetkilileri, tüm saldırıların 5 binden fazla olabileceğini tahmin ettiklerini bildiriyorlar. Siber korsanların en büyük ``başarılarından`` biri, dünyanın sayılı yazılım şirketlerinden Microsoft`a saldırarak, Office programlarına ait birçok kaynak kodunu çalmak. Rus oldukları tespit edilen korsanlar, elektronik posta ile gönderilen bir java script (internette kullanılan özel bir yazılım dili) ile Microsoft`un içine sızarak, firmanın 2001 yazında piyasaya sunmayı planladığı yeni Office programının kodlarını çaldılar. Olayın kısa sürede duyulması üzerine bir açıklama yapan Microsoft yetkilileri, ele geçirilen belgelerin önemli olmadığını belirttiler.
Öte yandan geçtiğimiz hafta içerisinde Microsoft`un elektronik posta servisi www.hotmail.com`a da bir saldırı olduğu ileri sürüldü. Şirket yetkilileri bu konuda bir açıklama yapmazken, internet analistleri, siber korsanların sisteme ait bazı bilgisayarları devre dışı bıraktığını ve binlerce hotmail kullanıcısının kişisel hesaplarına ulaşamadığı görüşünü savundular.

KREDİ KARTLARINA DİKKAT;

Siber korsanların üzerinde yoğun şekilde çalıştıkları diğer bir alan, değişik kişilere ait kredi kartı bilgilerini çalarak internet üzerinden yayınlamak. Yaygın ticaret sitelerinden biri olan CreditCards.com`a saldıran bir siber korsan, yaklaşık 50 bin kişinin kredi kartı bilgilerini alarak kendi web sitesinde yayınladı. Los Angeles merkezli firmanın yetkilileri, saldırının dört ay önce gerçekleştiğini ve korsanın o tarihten beri kendilerinden zorla para koparmaya çalıştığını açıkladılar.
Öte yandan takma adı ``Maxus`` olan bir korsan, CD Universe sitesine saldırarak yine binlerce kredi kartı bilgisini çaldı. Bilgileri geri vermek için firmadan 100 bin dolar isteyen hacker, isteği kabul edilmeyince elindeki bilgileri internet üzerinden yayınladı. Birçok kredi kartından yüzbinlerce dolar alışveriş yapıldı. Bazı kredi kartı bilgileri de sohbet odalarında elden ele gezdi.

TÜRKİYE`DEKİ SALDIRILAR;

Türkiye`de ise başta Başbakanlık`ın resmi sitesi olmak üzere, TRT ve Kredi ve Yurtlar Kurumu`nun web siteleri saldırıya uğradı. İki hafta önce meydana gelen olayda kendilerinin ``memur çocukları`` olduğunu belirten bir grup genç, www.basbakanlik.gov.tr adresine girerek, memur maaşlarını protesto eden bir mesaj bırakmışlardı. TRT`nin sitesine saldıran korsanlar, sol navigasyon mönüsündeki tüm linkleri tek bir sayfaya gönderdiler. Bir grup siber korsan ise Kredi ve Yurtlar Kurumu`nun sitesine saldırarak pornografik resimler yerleştirdiler.

VİRÜSLER ACIMADI;

Öte yandan bazı bilgisayar korsanları da yazdıkları birbirinden farklı virüs programlarıyla kullanıcıları sıkıntıya soktu. 2000 yılının en popüler virüsü ``Love Letter``dı (Aşk mektubu). İlk olarak Mayıs ayının 4`ünde görülen virüs, inanılmaz bir hızla yayılarak binlerce bilgisayara zarar verdi. Birçok antivirüs şirketi, virüsün yayılmaya başladığı andan 18 saat sonra tüm dünyada yaklaşık 100 milyon bilgisayara bulaştığını tahmin ettiklerini açıkladı. Virüsle başı en çok belaya girenler, büyük internet sitelerinde adresleri olan kullanıcılar oldu. Virüse en çok sevinenler ise 30 dolar karşılığında bilgisayarları temizleyen teknik servisçilerdi. İngiliz Parlamentosu, ABD Senatosu ve Pentagon virüslerden zarar gören önemli siteler oldular.

GENÇLER MERAKLI;

İnternet analistleri ve güvenlik sorumluları, sanılanın aksine bir çok siber korsanın yalnız çalıştığını ve yaşlarının 15-25 arasında değiştiğini bildiriyorlar. Teenager olarak adlandırılan bu grup korsanlara son örnek, ``mafiaboy`` adlı Canadalı 15 yaşındaki korsan. Adı açıklanmayan genç korsan, CNN`in web sitesine saldırarak çökertmişti. ABD`de ise adı açıklanamayan 17 yaşındaki bir genç, bir hükümet dairesinin web sitesine saldırırken suçüstü yakalanmıştı.

ARAMA MOTORLARI ARAYAMADI;

Siber saldırılardan arama motorları da nasibini aldı. Altavista`nın yanı sıra Yahoo`da bu yıl saldırıya uğradı. Yahoo`ya yapılan 3 saldırı dikkatleri çekerken, bu arama motoru son saldırıda 2 gün devre dışı kaldı. Korsanlar, Yahoo`yu hack`ledikleri yöntemi gece yarılarından sonra www.amazon.com, www.eBay.com ve www.cnn.com`a da uyguladılar. (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
1.005 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.